Prijsverhoging van 30% bij Permission Machine

Met dank aan de rechters in Nederland heeft Permission Machine zijn prijzen verhoogd met 30%. Probeerden ze je eerst een retro-actieve licentie aan te smeren voor 1 jaar, nu claimen ze tarieven van Stichting Foto Anoniem voor bestaande, reeds online gepubliceerde en meestal makkelijk vindbare foto's. Terwijl de tarieven van Stichting Foto Anoniem bedoeld zijn voor foto's waarvan de fotograaf onbekend is, die je commercieel wilt gebruiken en waarvoor je geen niet-anoniem alternatief kunt vinden.

In mijn tijd claimden ANP en Hollandse Hoogte €318,- (265 + 53) wat ze na een belletje of mailtje dan nog wel eens terugbrachten naar €238,50 (185,50 + 53):

Screenshot Permission Machine 22 mei 2019

Nu zie ik dat het verhoogd is naar €415,-.

Afbeelding via EnjoyTheGoodlife 

De laatste jaren lijken rechters de tarievenlijst van Stichting Foto Anoniem als een standaard te hanteren. Dat dat onrechtvaardige vonnissen oplevert moge duidelijk zijn (als ik tijd over heb zal ik eens een overzichtje maken met mijn top 10 van kromspraken). Gepubliceerde rechtszaken die via Permission Machine zijn aangespannen hebben als kenmerk dat Eisers fiks ingeleverd hebben op de proceskosten, doch dat de ingebrachte waarde overeind gebleven is. Waardoor ze deze bedragen met het wetboek in de hand kunnen claimen voor iedere foto die in hun grijpgrage licentie-handen terecht gekomen is. En dat is zo lucratief dat ze uitbreiden naar Amerika.

Uit een recente claimbrief van Permission Machine

Onder het mom van "we verkopen geen foto's los" proberen ze een rookgordijn op te trekken over de werkelijke waarde van de foto. Een waarde die soms slechts €0,19 bedraagt.

Ja ik weet dat ik zeur. Ja ik weet dat dit niet leuk is voor fotografen. Toch ga ik net zo lang door totdat dit "verneuken" van het recht stopt. Een beetje steun en begrip in plaats van negeren of boos reageren zou fijn zijn.Hoogste tijd dat rechters eens kijken naar de WERKELIJKE schade die een fotograaf geleden heeft.
Of dat er een strafzaak aangespannen wordt wegens oplichting; het claimen van absurde bedragen onder dreiging van een rechtszaak. Of nog beter, vonnissen herzien wegens het inbrengen van een valse waarde. Dan is de rechtspraak in één klap verlost van deze tijdslurpende neuzelzaken en kunnen ze echte fotoboeven gaan vangen.

Een bijdrage om de onterechte boete te betalen is nog steeds welkom. Slechts €43,- is er binnengekomen tot op heden.
Dat kan via deze link.