Powerpoint, Prezi & Websites

Bordpresentatie; Informatie over glazuren
Overeenkomst
Powerpoint, Prezi en websites presenteren informatie. Deze informatie staat op pagina's (ook genoemd sheets). Het zijn alledrie verzamelingen met informatie. De manier waarop de pagina's aan elkaar gekoppeld zijn is verschillend.

Verschil
Bij Powerpoint staan de pagina's achter elkaar. Zoals in een boek. Je gaat in een vaste volgorde door de pagina's. Na sheet 1 volgt sheet 2.
Bij Prezi liggen de pagina's naast elkaar. Alsof je de bladzijden uit een boek scheurt en per hoofdstuk groepeert en op een hele grote pagina legt. 16 A4tjes samen = 1 A0 overzichtspagina. Je verkleint deze A0 weer tot A4 en kunt vervolgens inzoomen op de diverse pagina's. Voordat je inzoomt moet je je cursor verplaatsen naar waar de verkleinde pagina staat.
Bij een website staan de pagina's op internet. Meestal zijn de pagina's aan elkaar gekoppeld middels een navigatie-menu. Maar dat hoeft niet. Koppelen aan Google (publiceren en google laten weten dat ze er zijn zodat ze geïndexeerd worden), kan ook.

PowerPoint
Volstaat prima als je een presentatie geeft. De volgorde van je verhaal bepaal je van te voren en staat vast. PowerPoint is een handige geheugensteun, je raakt de draad van je verhaal niet kwijt tijdens je presentatie. PowerPoint is een lineaire ordening van informatie in de TIJD. Bij het vragenuurtje kun je terugbladeren in je sheets.
Blogs zijn websites waar de informatie ook op TIJD geordend is. Met dat verschil dat die ordening niet lineair is. Je hoeft niet terug of vooruit te bladeren, je kunt middels een link rechtstreeks naar het gewenste "tijdstip" springen. Je hoeft je niet te verplaatsen in de tijd.

Prezi versus Powerpoint =  beelddenken versus sequentieel denken. Jacob Jan Voerman

Prezi
De informatie staat in een logische structuur geordend. De pagina's staan gegroepeerd naast elkaar in een bepaalde structuur. Lineair. 2-dimensionaal. Voordeel t.o.v. PowerPoint is dat je bij je presentatie niet vast zit aan de volgorde (de stapjes). Ook hoef je niet alles te behandelen. Je kunt wat je vertelt en de volgorde laten afhangen van het moment en het publiek. Nadeel t.o.v. PowerPoint is dat je moet weten waar alles staat. Je moet weten hoe de structuur in elkaar steekt. Je moet het pad ernaartoe weten en de cursor verplaatsen voordat je kunt inzoomen. Prezi is een lineaire ordening van informatie op PLAATS.
Hele volksstammen bouwen nog steeds websites waar de informatie liniair geordend is op PLAATS. Als informatie op meerdere plaatsen tegelijk verwacht wordt, wordt de informatie gekopieerd en nogmaals aangeboden op die plaatsen. Deze volksstammen hebben niet door dat je online geen cursor liniair, over een pad, hoeft te verplaatsen. Dat je middels een link gewoon rechtstreeks naar de gewenste "plaats" kunt springen. Een pad is overbodig. Je hoeft je niet fysiek te verplaatsen.

Helaas. Prezi is toch niet 100% virtueel. Je kunt niet springen. Je moet een liniair pad afleggen. Jacob Jan Voerman.

Waargebeurd verhaal
Een vader wil met zijn zoon en mijn dochter hazelnoten gaan verzamelen en ze vragen aan mij of ik weet waar hazelaars staan in de wijk. Ik kan die informatie op 3 manieren geven:
  1. De PowerPoint-methode: je loopt de straat uit, aan het einde ga je links, dan volg je de weg totdat je water ziet enz. enz. Niet handig, want ik moet nadenken over de route, zij moeten de route onthouden (opschrijven) en ze moeten precies dat pad volgen dat ik uitgestippeld heb.
  2. De Prezi-methode: ik pak een plattegrond en wijs de plek aan. Duurt even, want ik moet me oriënteren hoe de kaart in elkaar steekt, uitzoeken waar wat ligt. Datzelfde geldt voor de vader. (De kinderen konden destijds nog niet kaartlezen). Voordeel hiervan is dat ze geen voorgeschreven pad hoeven te volgen. Dat ze nog een vriendje onderweg kunnen ophalen.
  3. En wat ik daadwerkelijk deed...... Tegen dochter zei ik "daar waar we vorig jaar onze schaatsen hebben aangedaan en dat jongetje door het ijs gezakt was" (= sprong naar tijdstip) en tegen de vader "bij dat bruggetje dat je over moet als je naar Demi gaat" (= sprong naar plaats). Waren het mensen geweest die de buurt niet kenden, dan had ik het adres opgezocht en hadden ze er met hun tomtom naar toe kunnen gaan (= rechtstreekse url).
De kinderen hebben 2 uur hazelnoten gekraakt,
en ik heb er een heerlijke hazelnootkoek van gebakken.

Ik geef geen mondelinge presentaties. Ik heb dan ook nog nooit Powerpoint of Prezi gebruikt. Hoe Prezi werkt heb ik afgeleid uit het 2e citaat van Jacob Jan Voerman. Powerpoint heb ik wel eens voorbij zien komen bij de dochters. Het verschil tussen Powerpoint en Prezi is een leuke kapstok om mijn theorie dat een website geen lineaire ordening of structuur hoeft te bezitten aan op te hangen. Dat probeer ik in dit blog al jáááren op 1001 manieren uit te leggen:

De motivatie voor deze posting komt voort uit de vraag hoe je pagina's van een website moet koppelen als er geen plaats is voor navigatiemenu's, zoals op mobieltjes.
Je zou kunnen volstaan met een zoekveld (okay ik heb het recept van de hazelnootkoek gelezen, eens kijken of er hier ook een recept is te vinden voor appeltaart). Of je zet linkjes in de lopende tekst (ja, als ik dit lees wil ik weten wat je er de laatste keer over geschreven hebt). Of je geeft enkele suggesties van bijbehorende artikelen, zoals de linkwithin widget dat zo prachtig doet op mijn traktatieblog. De linkwithin widget wordt trouwens vaker gebruikt om te navigeren dan de tagcloud rechtsboven.
In ieder geval dus niet met broodkruimels. Als ik helder heb hoe ik het wil zal ik daar nog wel een aparte blogpost aan wijden. Vooralsnog maak ik me niet echt druk over de weergave op mobieltjes.

De inspiratie kwam via Jacob Jan Voerman met zijn afkeer van Prezi.