De multiplayer

Er staat een nieuwe single-player in de App Store!
Maar waarom is de multiplayer er nou nog steeds niet??

Omdat ik niets kant en klaars kon vinden dat aan mijn wensen voldeed.
Omdat de voorbeelden die ik destijds voor handen had (Ruzzle en Wordfeud) niet aan mijn wensen voldeden.
Omdat ik het raamwerk voor de multiplayer dus nog in zijn geheel moest bedenken.
Omdat ik zelf geen programmeertalen beheers en dat raamwerk moet overdragen aan een programmeur en de vorige programmeur niet op mijn "golflengte" zat. De nieuwe is hard aan het werk!

Wat wordt er anders?

Chatfunctie
Bij Ruzzle en Wordfeud zit de chat vast aan het spelletje dat je op dat moment speelt. Je mist soms wat. Een felicitatie bijvoorbeeld. Omdat er alweer een nieuw spel is opgestart en de tegenspeler het gespeelde spel verwijderd heeft. En soms heb je 2 of meer chats tegelijkertijd met dezelfde persoon open staan. Voordeel van de chat aan het spel dat de chatgeschiedenis gewist wordt zodra je het spel verwijdert. Uit privacy overwegingen (en opslag) wil je niet dat chats tot in het oneindige bewaard worden.
Ik heb de chat aan de tegenspeler gekoppeld. En niet aan het spelletje. Oude berichten worden automatisch gewist zodra er nieuwe berichten geplaatst worden zodat chats niet tot het oneindige op de server bewaard worden.

Ava's
Op al dan niet afgeschermde sociale media gebruik je meestal een foto van jezelf als ava. Bij spelletjes zie je minder echte foto's. Ik speel Wordfeud met een kat, een kanariepiet, een schaal met gebakjes en 2 mensen.....Ava's heeft deze minimalist daarom geschrapt.

Eén spel tegelijkertijd
Queenbee is geen spelletje dat je simultaan kunt spelen. Je hebt 80 seconden om zoveel mogelijk optelsommetjes te vinden. Het is niet zoals bij Wordfeud (of schaken) dat je alle tijd hebt om een zet te doen en dat je tijdens het spelen van het ene bordje naar het andere bordje kunt switchen.
Daarom wilde ik maar 1 bord tegelijkertijd per speler. Je start een ronde op, speelt, sluit af en gaat dan pas door naar de volgende ronde. Meer dan 1 bord per tegenspeler open hebben staan is overbodig en kost alleen maar ruimte op de server.
Bovendien wil ik een overzicht van de spelers op de homepage. En niet van de (openstaande en al gespeelde) spellen. Spellen zijn eindig, en als je geen nieuw spel opstart met iemand verdwijnt deze speler uit beeld. Bij Queenbee blijven de spelers in beeld, tenzij je ze bewust verwijdert. En gespeelde spellen worden gelijk verwijderd zodra de nieuwe ronde start.

Statistieken
Geweldig al die statistieken die je tegenwoordig kunt raadplegen bij de diverse spelletjes! Hoeveel potjes je gewonnen hebt van Pietje. Wat je hoogste score is tot nu toe. Jammer dat je er zoveel voor moet klikken. En dat ik, als toch wel een beta zijnde, niet alle gegevens begrijp.
Ook hier heb ik geminimaliseerd. Weinig statistieken. Alleen de highscore wordt op accountnaam opgeslagen, verder niets. En de statistieken (gewonnen/verloren) met de tegenspeler zijn gelijk zichtbaar (zonder klikken).
PS, beste spelers wereldwijd komen op de erelijst op www.artoekgames.com. Zorg dat je erbij komt te staan!

In app aankopen
Een lastige. Ik wilde niks waarmee je de kans op winnen vergroot. En iets periodieks mag alleen voor...periodieken (tijdschriften, kranten e.d.).
Ik ben uitgekomen op het bijkopen van tegenstanders. De eerste 5 tegenspelers zijn gratis. Daarna kun je ze per 3 bij kopen.
In mijn ogen billijk doordat de serverbelasting er rechtstreeks mee samenhangt.
Nog even overwogen om de tegenstanders in bundels aan te bieden. Hoe meer je er tegelijkertijd koopt, hoe minder je betaalt voor een tegenstander. Maar dat levert keuzestress op. Eén moment van twijfeling en de koper kan afhaken.

Facebook inlog
Je dacht toch niet dat deze anti-Facebookerd een Facebooklogin op haar spel zet hè?
Dat maakt mij afhankelijk van Facebook. Dan moet ik gegevens afstaan aan Facebook. Als Facebook storing heeft kun je niet inloggen. Niet iedereen heeft Facebook. Niet iedereen wil dat Facebook weet wat hij voor spelletjes speelt, met wat voor naam hij daar actief is.

Nog even geduld dus voor de multiplayer.
Je kunt wel alvast de splinternieuwe singleplayer downloaden/updaten!