Met een gastaccount bestellen

Bij webwinkels zie je steeds vaker dat je als "gast" kunt bestellen. Als gast bestellen betekent dat je kunt bestellen zonder dat je geregistreerd wordt.

Ik zie er de meerwaarde niet van in.
Allereerst weet een doorsnee-gebruiker van mijn webwinkel (papa's, mama's, oma's, opa's, scholen, kinderdagverblijven) niet wat dat betekent, een gastaccount.
En een klant wordt sowieso geregistreerd. Ook als hij bestelt als gast. Dan wordt hij weliswaar niet opgenomen in het klantenbestand, maar alle gegevens van de klant kan ik gewoon zien in mijn winkeladministratie. Moet ook. Anders weet ik niet waar ik het kabouterpak naar toe moet sturen. Anders kan ik hem geen herinnering sturen als de iDealbetaling mislukt is.

Verplicht inloggen
Als je ergens al eens eerder iets besteld hebt met je mailadres moet je bij veel webwinkels (o.a. Hema) daarna verplicht inloggen. Dat is niet gebruiksvriendelijk. De volgende problemen kunnen ontstaan bij een klant;
  • Heb ik hier al eens besteld? Zo ja, met welk mailadres ook alweer?
  • Help, ik weet mijn wachtwoord niet meer. Laat ik maar een ander mailadres gebruiken.
  • Ik ben verhuisd, ik vul mijn gegevens opnieuw in. Om vervolgens een foutmelding te krijgen dat je toch moet inloggen.
  • Een klant bestelt via zijn mobieltje of een vreemde computer waar hij zijn mail niet kan raadplegen voor het wachtwoord.
  • De klant heeft een slechte verbinding waardoor het 5 minuten duurt voordat hij de mail met het wachtwoord ontvangt.
Natuurlijk is het handig als je eerder ingevulde gegevens kunt ophalen. Dat je eerdere bestellingen kunt inkijken e.d. Mijn inziens moet je het inloggen alleen niet verplicht maken.
Met de gastaccountoptie is deze verplichting verdwenen. Dat is de verbetering. Toch kan het mijn inziens nog beter. Door de klant de optie te geven tussen inloggen en opnieuw gegevens invullen.


Bij "gegevens opnieuw invullen" zouden oude gegevens overschreven moeten worden. Zodat de meest recente gegevens verschijnen als de klant bij de volgende bestelling wèl zijn gegevens wilt ophalen.