dinsdag 2 april 2013

Gratis, in ruil voor je emailadres

Ben je net lekker iets online aan het lezen, komt er zo'n irritante pop-up. Of je geen gratis e-dingetje wilt, of een besloten filmpje wilt kijken? Hoef je alleen je emailadres in te vullen en dan krijg je de pdf of link in je mailbox. Krijg je gelijk een gratis abonnement op een nieuwsbrief.
Stohorend! Ik klik ze altijd weg. Een enkele keer wil ik nadat ik het artikel gelezen heb nog wel eens op zoek gaan naar dat gratis e-dingetje. Bij een briljant artikel check ik namelijk altijd de site. Wie heeft het geschreven, wat doet deze persoon? En heel, heel soms wil ik mijn emailadres achterlaten voor een nieuwsbrief. Tenminste als deze persoon niet twittert. Anders volg ik hem of haar liever op Twitter.

Eerlijk gezegd dacht ik dat nieuwsbrieven op hun retour waren. Ik blogde er al eens over. Ik heb het effect zien afnemen. Klikte in de begintijd meer dan 95% door naar de webwinkel. Tegenwoordig is dat een kleine 10%. Meer af- dan aanmeldingen. Ik zit nu op 4.201 abonnees. Dat waren er ooit rond de 4.800. Moet ik bij zeggen dat ik in begintijd geen blogs had, nu klikken er mensen door naar een van mijn blogs i.p.v. de webwinkel. En afmelders zijn vaak lezers die langer dan 5 jaar geabonneerd waren. Kinderen groeien uit de doelgroep.
Er zijn er meer die denken dat nieuwsbrieven hun beste tijd gehad hebben:
91% van alle mensen wenst niet langer e-mail te ontvangen
Door het grote aanbod aan dagelijkse e-mails......Het is geen afkeer, het is desinteresse

Eerlijk gezegd dacht ik dat marketing aan het verschuiven was van lastig vallen naar gevonden worden. Eerst word je gestoord tijdens het lezen door een pop-up. En vervolgens krijg je een nieuwsbrief waar je niet om gevraagd hebt. Een nieuwsbrief die vaak vol staat met promotiepraatjes. Je had je emailadres alleen maar achtergelaten voor dat gratis e-dingetje.
Komt bij dat gratisdingenzoekers meestal geen klanten worden. Nee, ook niet als je emailadressen verzamelt zonder pop-up maar wèl in ruil voor.

Waarmee ik niet wil zeggen dat je geen nieuwsbrieven meer moet versturen. Niet iedereen zit op Twitter of Facebook. Niet iedereen heeft een NEE NEE sticker op zijn brievenbus.
Maar wèl dat je alleen nieuwsbrieven moet versturen aan mensen die hem willen.
En als je het mij vraagt, en je moet nog beginnen met het opbouwen van een adressenbestand, kun je je tijd beter steken in bloggen! Kunnen mensen zich ook op inschrijven, krijgen ze een mailtje bij een nieuw bericht.....

Tip, als je desondanks toch nieuwsbrieven wilt gaan versturen: Doe het zonder persoonlijke aanhef!
Beste Martine staat zo gladjes. Alsof de email speciaal voor mij geschreven is. Terwijl dat niet zo is. Alsof ik dat niet door heb. Een stemmetje in mijn hoofd fluistert dan; "ze willen je wat aansmeren hoor".


Update 11 april 2013
Deze reactie kwam niet rechtstreeks op dit blog
Deze reactie kwam niet via twitter
Deze reactie kwam niet via email
Deze reactie kwam via de post!

5 opmerkingen:

 1. "Een enkele keer wil ik nadat ik het artikel gelezen heb nog wel eens op zoek gaan naar dat gratis e-dingetje." Men bereikt met die "irritante pop-ups" dus wel iets blijkbaar. En als dat "gratis e-dingetjes" is bevallen, lees je wellicht ook de e-mails die ze je naar aanleiding van de download zullen sturen.

  In het verhaal boven vertel je dat het effect van e-mailmarketing flink afneem. Je neemt daarbij je eigen voorbeelden. Ik ben het niet helemaal met je eens op dit gebied. Jouw ervaring met een tegenvallende CTR heeft wellicht een andere oorzaak dan een dalende interesse van bezoekers:

  - wellicht valt je content van de mail wel tegen en hebben mensen na verloop van tijd geen zin meer om de mails überhaupt te openen.
  - stuur je niet teveel? Als je niets stuurt krijg je doorgaans ook geen afmeldingen;)
  - Worden de e-mails wel op de juiste getoond op de mobiele telefoons?
  - Komen ze wel door de spamfilter?
  - Wellicht is die persoonlijke aanhef toch wel belangrijk. Mijn stemmetje in min hoofd zegt bij een mail zonder persoonlijke aanhef namelijk: SPAMBOER!

  Het is inderdaad moeilijk om met je hoofd tussen de dagelijkse spammers uit te steken, maar het is wel mogelijk. Succesverhalen zijn er wel degelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn CTR zit nog steeds ver boven het gemiddelde. Ik heb het in 10 jaar zien afnemen.
  Wat je overige opmerkingen betreft:
  - Zou kunnen
  - Ik verstuur 8x per jaar.
  - Ja
  - Ja
  - Ik heb het omgekeerde gevoel en met mij velen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Herkenbaar, popups enz klik ik ook weg. Verkapte zet mij op de mailinglijst = ontvang een PDF met x in je mailbox al helemaal, ik vind het zelfs een beetje amateuristisch staan.

  Als ik een artikel goed is (+ rest van de site) zoek ikzelf wel de opties om te kunnen volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik geloof nog steeds heel erg in emailmarketing hoor. Maar die pop-ups?! Nee.
  Ik vind het trouwens niet erg om iets te downloaden in ruil voor mijn emailadres, ik begrijp dat het een ruil is. Maar popups klik ik altijd weg. Altijd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb gisteren, ja juist in ruil voor mijn emailadres, een onderzoek gedownload over emailmarketing. Met cijfertjes. Mijn eigen nieuwsbrief scoort ver boven het gemiddelde. En toch, vind ik het ondanks meer dan 4.000 adressen nauwelijks de moeite meer om ze te versturen. Waarschijnlijk omdat ik 10 jaar geleden van die waanzinnige resultaten had.

   Verwijderen