De zoekfunctie

Vindbaarheid
Je moet je producten zo vindbaar mogelijk maken op je site. De klant moet niet hoeven zoeken. Een klant heeft geen geduld om door lange lijstjes te scrollen. Een klant moet binnen 3 klikken bij het product kunnen arriveren. Een product moet staan waar hij het verwacht. Er is immers geen vakkenvuller die tegen hem kan zeggen; "De suiker? Nee die staat niet bij de koffie en thee, die staat bij de bakspullen".

Zoekfunctie
Een zoekfunctie is onontbeerlijk voor de vindbaarheid. Het creƫert een extra paadje naar het product en klanten die precies weten wat ze willen (rode rok van merk x in maat 38, of een artikelnummer uit een catalogus) kunnen er rechtstreeks naartoe.

Nadelen van de zoekfunctie
Het ergste wat je als webwinkel (of blogger, of info-site) kan overkomen is dat een klant de zoekfunctie gebruikt en niet vindt wat hij zoekt terwijl je het toch hebt. Omdat hij een tikfoutje maakt, omdat hij een ander woord gebruikt, omdat hij meervoud ipv enkelvoud gebruikt enz.
Dan komt er dus eindelijk een serieuze klant die de moeite neemt het gezochte product in te tikken en dan wordt het product niet getoond. De klant denkt dat het er niet (meer) is en vertrekt.
Een ander nadeel van de zoekfunctie is dat je misschien niet precies hebt wat de klant zoekt, maar wel iets soortgelijks. Een rode rok, maat 38 van merk z ipv x bijvoorbeeld.

Tendens
Onze breinen raken steeds meer gewend aan internet. Vluchtig scannen en gelijk klikken als je tegenkomt wat je zoekt. Kinderen die opgroeien met internet zoeken niets meer handmatig op in een papieren encyclopedie of woordenboek. Bijna niemand die op wikipedia de categorische indeling gebruikt. Startpagina's met allerhande logische lijstjes verliezen hun betekenis. We scannen en gebruiken meer en meer de zoekfunctie.

Gebruik van de zoekfunctie voorkomen
Een zoekfunctie is een must. Toch moet je proberen te voorkomen dat klanten hem gebruiken. Klanten klikken liever op een woord of button dan dat ze een heel woord (of meerdere) moeten intikken. Klikken is namelijk sneller.
Maak gebruik van vluchtig scannen. Bied heel veel ingangen aan; een sortering op merk, een sortering op soort, een sortering op kleur, een sortering op seizoen, een sortering op prijs enz. Toon soortgelijke producten op de productpagina's. Laat aanbiedingen zien op de homepage. Laat zien wat het meest verkocht wordt enz. enz. Maak van je homepage gewoon een grote tagcloud.