Crompouce


Ineens zag je ze overal, croissantjes gevuld met gele room met roze glazuur. En nu is er ophef, want de naam Crompouce die iedereen klakkeloos overnam blijkt geregistreerd als merknaam.

De eerste bakkerij heeft inmiddels een overeenkomst afgesloten voor het gebruik van de naam.

Bammetje Bakery heeft een vegan croissant, met vegan room en vegan glazuur ontwikkeld en noemde dat product Crompouce. Een naam die ze heeft laten registreren.

Ook de vorm van het product heeft ze laten registreren als model.

Qua merkrecht denk ik dat ze sterk staat. Het is een originele naam en op het moment dat ze aan de bel trok was het geen soortnaam.

Qua modelrecht niet. Ik vind het meer een vinding dan een uiterlijke vorm. Vindingen kun je beschermen via het octrooirecht. Dat is niet op tijd gebeurd en met terugwerkende kracht kun je een vinding niet meer registreren. Bovendien is een octrooi alleen geldig als je kunt aantonen dat het idee nog niet eerder is gebruikt, de eis van nieuwheid. Dat lijkt me lastig.

Bakkers die de naam willen blijven gebruiken zullen in overleg moeten gaan met de merkhouder. Ook voor het gebruik van de naam in het verleden.

Bakkers die de naam niet gebruikt hebben en het product willen aanbieden doen er goed aan een andere naam te verzinnen. Tomsantje, Krwapoes, Kropoes, Tomzant...