Bol faciliteert illegale boekenverkoop

Mijn boek Nageluk heb ik in eigen beheer uitgegeven en ligt niet bij het Centraal Boekhuis. Andere partijen kunnen mijn boek alleen als nieuw verkopen als ze het bij mij inkopen. Toen mijn boek opdook bij Bol via een voor mij onbekende partij stuurde ik een berichtje naar de verkooppartner om het boek te verwijderen. De verkooppartner reageerde niet en ik vroeg vervolgens aan Bol om het boek te verwijderen. Ook die reageerde niet binnen de door henzelf aangegeven 48 uur.

Ik googelde nog wat over mijn rechten als auteur en uitgever. Checkte de wet op de vaste boekenprijs. En bekeek het andere aanbod van deze verkooppartner:

Ik knipperde even met mijn ogen. Adviesprijs? De vaste boekenprijs zullen ze bedoelen!

Deze verkooppartner benadeelt auteurs en uitgevers én overtreedt de wet op de vaste boekenprijs. Structureel, niet alleen met mijn boek.
Inmiddels zoveel tijd en ergernis kwijt aan dit gedoe dat ik besloot een schadevergoeding te vragen. Daarop werd het boek binnen een half uur als tweedehands aangeboden en Bol gaf nog geen kwartiertje later aan dat het om een tweedehands exemplaar gaat en dat dat toegestaan is. Blijkbaar moet je eerst met juridische stappen dreigen voordat er wat gebeurt.

************************
Gespreksverslag:

17 (of 18) mei 2023 stuur ik via de website een kort bericht naar de verkooppartner:
"Ik verzoek u dit artikel te verwijderen. U heeft dit boek niet bij mij ingekocht."

24 mei 2023 stuur ik een uitgebreider bericht naar Bol met:
"Ik verzoek u het product te verwijderen en haar te vragen contact met mij op te nemen."

27 mei 2023 krijg ik antwoord van de verkooppartner:
"boek heb ik van iemand cadeau gekregen maar wil het niet houden. Mag ik het dan niet verkopen?"

29 mei 2023 krijg ik antwoord van Bol met:
"Graag wil ik je vragen nog enkele dagen te wachten op een reactie"

30 mei 2023
- 14:04 uur antwoord ik Bol dat het inderdaad om een tweedehands boek blijkt te gaan en wijs erop dat deze verkoper meerdere tweedehandsboeken als nieuw verkoopt en afwijkt van de vaste boekenprijs.
- 14:52 uur mail ik verkoper dat zij een gekregen boek als tweedehands moet aanbieden en dat zij op deze manier mijn rechten schendt en bovendien de wet op de vaste boekenprijs overtreedt. Ik vraag nogmaals om het boek te verwijderen en doe een schikkingsvoorstel (jaja, voorbeelden genoeg) van €350,-.
- 15:31 uur antwoordt Bol:
"Zojuist heb ik op de website gekeken en zie ik dat er wel duidelijk staat aangegeven dat dit om een Tweedehands exemplaar gaat:
https://www.bol.com/nl/nl/s/?searchtext=9789492779007
Onze partners mogen boeken tweedehands aanbieden, zo staan ze ook gelabeld op de website."

- 15:52 uur antwoordt Bol na mijn jamaar:
"Zoals in de vorige mail aangegeven mogen partners het boek tweedehands aanbieden. Zoals het er vandaag de dag staat is het dus toegestaan en zal het niet van de site afgehaald worden."

31 mei 2023 antwoordt verkoper nogmaals op mijn allereerste bericht met slechts één regel:
"Hopelijk is dat nu wel goed."
Ik heb haar gevraagd waarom ze op oud bericht antwoordt.

1 juni 2023 antwoordt Bol na mijn tweede jamaar van 30 mei:
"Vanuit het hoofdkantoor krijgen wij de volgende reactie:
Tweedehands valt buiten de wet op de vaste boekenprijs. Wijzen op de website met uitleg waarin duidelijk aangegeven staat dat tweedehands is uitgezonderd. https://partnerplatform.bol.com/nl/hulp-nodig/aanbod/assortimentsbeleid/lezen-leren/boeken/#tweedehands-refurbished
Wij werken volgens dit beleid."

*********************

Ik ben dit soort communicatie gewend. Zinloos om er verder op in te gaan.

Bol weet dus dat tweedehands boeken als nieuw worden aangeboden.

Bol weet dus dat de wet op de vaste boekenprijs wordt overtreden. Sterker ze zetten er in vette letters bij “Je bespaart 42%".

Vermoedelijk al jaren aan de gang. Ik knijp weer even in mijn arm of dit echt gebeurt.


Update 5 juni 2023

Ik verzocht het Commissariaat voor de Media te handhaven. Toen een jurist telefonisch contact wilde besloot ik gezien de nare ervaring met de mededingingsautoriteit het handhavingsverzoek om te zetten naar een melding en gaf dat door per mail. Ik kreeg de antwoorden die ik verwachtte. Argumenten waar een handhavingsverzoek mee afgewezen zou zijn:

"Als een verkoper aangeeft dat er sprake is van een tweedehandsboek dan vertrouwen wij daar in het algemeen op. Dit is namelijk ook erg moeilijk te controleren. Wel begrijp ik dat dit een mogelijkheid is voor verkopers om de Wet op de vaste boekenprijs te ontduiken."

Ik geef aan dat dit niet mijn punt was en krijg vervolgens:

"Als bol.com dan wel een verkoop partner een nieuw boek aanbiedt voor een andere prijs dan levert dit waarschijnlijk een overtreding op. Het is daarbij echter niet aan bol.com om de Wet op de vaste boekenprijs te handhaven. En de wet stelt ook geen regels over dat bol.com niet mag ‘promoten’ dat er sprake is van een afwijkende prijs en daarmee eigenlijk een overtreding. Kortgezegd, ik begrijp het probleem maar meer dan handhaven op de Wet op de vaste boekenprijs kunnen wij niet doen."

Met andere woorden: ja de wet wordt overtreden maar wij doen daar niets aan...


Mijn boek legaal kopen voor de vaste boekenprijs van €19,99? Klik op de cover.