Van Twitter naar Mastodon

Door de jaren heen is Twitter van een gezellige plek, waar ik als thuiswerkende ZZPer naar toe ging voor een praatje over het nieuws of tv-programma, verworden tot een gure omgeving waar mensen elkaar de maat nemen, schelden, bedreigen en waar ophef gecreëerd wordt. En nu Elon Musk er de scepter zwaait keek ik weer eens naar alternatief Mastodon, alwaar een tweet een toot heet.

Grootste verschil met Twitter is dat Mastodon gedecentraliseerd is. Twitter is één website [Twitter.com], Mastodon bestaat uit meerdere websites met elk een eigen adres [= URL]. Je maakt een account aan op één van de Mastodon-websites en je kunt daarmee iedereen waarvan je naam en adres weet volgen en berichten sturen. Jouw berichten staan op de Mastodon-website waar je een account hebt aangemaakt en zijn zichtbaar voor iedereen die jouw naam en adres kent.

Van links naar rechts: gecentraliseerd, federatief, gedistribueerd

Wat even wennen is als je van Twitter komt is dat je op je eigen server [=URL], daar waar je je account hebt aangemaakt, moet zitten om te tooten en mensen te kunnen volgen. Op websites waar je geen account hebt kun je niks plaatsen. Vanaf websites waar je geen account hebt kun je geen mensen gaan volgen. Vergelijk het met het niet kunnen mailen met Outlook als je een account hebt bij Gmail.
N.B. Je kunt op meerdere servers tegelijk een account hebben, Outlook én Gmail bijvoorbeeld. Realiseer je dat je dan meerdere adressen hebt waar je overal de 'postbus' moet legen.

Pluspunten van Mastodon

  • De decentralisatie is het allerfijnste. Er is geen Elon Musk die de boel kan overnemen en de regels bepaalt. Iedereen kan er een community starten met eigen regels en een eigen moderatiebeleid.
  • Bij Twitter bepalen logaritmes en Elon Musk wat jij te zien krijgt, bij Mastodon het 'federatieve' netwerk. Je krijgt niks te zien van community's waar geen verbindingen mee zijn.
  • Retweeten heet boosten bij Mastodon. Een term die de lading beter dekt. Met een boost krijgt het bericht extra aandacht.
  • Je kunt niet boosten en reageren tegelijk. Op Twitter kan dat wel, het zogenoemde quote-retweeten, met als nadeel dat discussie-draadjes gebroken worden en je je volgers in de discussie betrekt. Tweeps als Wierd Duk zijn er groot mee geworden en gebruiken het om volgers op iemand af te sturen.
  • Je ziet niet hoeveel boosts en favorieten een toot heeft. Populariteit is minder zichtbaar en hopelijk leidt dat tot minder scoringsdrang.
  • Je krijgt niet alle volgers en volgenden te zien van andere accounts vanaf je eigen server. Snel even zoveel mogelijk mensen gaan volgen via één iemand in de hoop dat ze terug volgen is er niet meer bij.

Pluspunten van Twitter

  • Zoekfunctie van Mastodon werkt alleen voor hashtags. Ik kan daarmee niet in de gaten houden zoals op Tweetdeck of iemand het over bijvoorbeeld “Visual Rights Group” heeft.
  • Zoekfunctie van Mastodon gaat via het netwerk, je ziet alleen de berichten van de websites waar een connectie mee is.
  • Om iemand in een lijst te zetten moet je op Mastodon eerst connecten. Je ziet de berichten dan dubbel; in de lijst én op je tijdlijn. In Tweetdeck gebruik ik lijsten juist om berichten van bedrijven uit de tijdlijn te houden en om tweeps van elkaar te scheiden.

Kortom, als sociaal netwerk lijkt Mastodon tig keer beter. Om onpersoonlijk nieuws te volgen Twitter... Komt goed uit want op Twitter kletste ik al steeds minder. Ik gebruikte het voornamelijk nog om het nieuws te volgen en er nieuws over de copyrightmaffia (automatisch via Zapier) te droppen.
Ik deed dat met lijsten en trefwoorden via Tweetdeck en dat zal ik dus blijven doen. Voor ‘het praatje bij het koffiezetapparaat’ stap ik over naar Mastodon en ik hoop dat de gezellige tweeps mee gaan.

Ik word een zogenoemde lurker op Twitter; wel halen, niks meer brengen. Don't feed the trolls.

Let op: De server mastodon.social bezwijkt bijna onder het aantal nieuwe aanmeldingen en werkt heel traag. Als je nog geen account hebt kies een andere! Als je nog niet veel gedaan hebt met je account op mastodon.social hef het op en ga naar een andere server.
Je kunt weliswaar verhuizen en je volgers en volgenden doorsturen met een verhuisbericht maar op dit moment, met die overbelaste server, vrees ik dat dat slecht werkt. Dan zou ik eerder een tweede account aanmaken en later, als het rustiger is samenvoegen, daar schijnt een optie voor te zijn.


Update 9 november 2022
Niet veel later bezweek ook de server die ik in april uitgekozen had -mastodon.online- en nog steeds verschijnen er geen berichten op de lokale en globale tijdlijn. Wel kreeg ik weer mentions binnen en heb ik verder rondgesnuffeld. Wat ik te weten kwam:

  • DM's zijn niet zichtbaar voor je volgers maar let op: ze zijn niet versleuteld en iemand die een beetje moeite doet kan ze uitlezen. Geheimen moet je sowieso niet delen via sociale media en het beschermt tegen dikpikken.
  • DM's verschijnen in je tijdlijn en staan tussen de gewone mentions.
  • Ik zag mensen met een omweg 'retweeten met een reactie' door een link naar de toot in hun bericht op te nemen. Dat is superirritant want als je op die link klikt switch je naar de server van die toot en daar kun je niet reageren of boosten. Tweeps zijn groot geworden met die ellendige reactieRT, op Mastodon werkt het averechts.
  • Het is ondoenlijk om je accountnaam op elke server te reserveren. Om te verifiëren dat jij van die ene website het echt bent kun je op die website een rel="me'' plaatsen en krijgt je website een groen vinkje op je account. Ik heb dat gedaan voor Artoek en MartineBakx maar vooralsnog zijn die niet groen. Wellicht laat de verificatie nog even op zich wachten met die drukke servers. Je moet linken naar de pagina waar je de rel="me" hebt gezet en niet naar de homepage.
  • Je kunt zover ik weet geen vinkje achter je naam krijgen. Wel kun je er natuurlijk altijd eentje kiezen uit je emoji-bibliotheek ✅
  • Je kunt een soort van Tweetdeck maken met meerdere kolommen. Start, globale tijdlijn, mentions, lijsten en zoekkolommen.
  • Bij de tijdlijn kun je aangeven wat je wilt zien:
  • Welke reacties je kunt zien van personen in lijsten kun je instellen. Ik had dat per ongeluk op iedereen gezet en dan zie je elke tweet. Ik wilde daarover klagen en zag de andere opties (geen reacties, alleen reacties aan leden van de lijst) net op tijd.

Mocht ik meer ontdekken, plaats ik hier een update.

Tot toots! Hier kun je me vinden.