Dynamische energieprijzen

Na al die berichten over fotoclaims weer eens een onderwerp waarvoor ik dit blog ooit ben gestart; een bevinding vastleggen zodat ik snel kan doorverwijzen. Want op Twitter blijf ik uitleggen als ik enthousiast screenshotjes deel van mijn nieuwste app:


Het lijkt wel of jij prijzen per uur hebt? is de meest gestelde vraag. Dat klopt. In april verliepen de prijzen van ons contract en de nieuwe tarieven waren zo absurd hoog dat mijn man in de energiemarkt dook en ontdekte dat je stroom per uur kunt afrekenen. Zie dynamische-energieprijzen.nl.

Aangezien wij zelf geen zonnepanelen hebben -het meest gunstige dakdeel daarvoor ligt op het noordwesten- is een marktprijs per uur heel aantrekkelijk. Dan time ik de vaatwasser en wasmachine in de zonnige uurtjes, help ik zo de overbelasting van het net te voorkomen en bespaar ook nog eens op de kosten.

Traditionele energieleveranciers rekenen een opslag voor de zekerheid van een vaste prijs waardoor je als je nu een nieuw contract moet afsluiten een stuk meer betaalt dan de marktprijs. Dat is logisch, ze leggen momenteel geld bij op de lopende vaste contracten. Bovendien betaal je als consument mee aan het terug leveren van zonne-energie tegen een vaste prijs terwijl deze energie bij zonnige (en winderige) dagen niks waard is. Het net raakt zelfs overbelast.

Houd er rekening mee dat je maandbedrag varieert. Je betaalt de marktprijs en in de winter verbruik (en betaal) je meer dan in de zomer. Je betaalt een (geschat) maandbedrag vooruit en meer/minder verbruik wordt met een volgende factuur verrekend.

Update 7 sept. 22: prijzen zijn fors gestegen. All-in gasprijs vandaag €2,49 en €2,89. Gemiddelde stroomprijs €0,55, varieert over de dag van €0,37 tot €0,78.
Momenteel moet je als je instapt 2 maandbedragen vooruitbetalen.

Update 8 febr. 23: per 1 maart 2023 stappen we over naar Zonneplan. Toen we overstapten naar dynamisch waren er slechts 4 aanbieders en waren er nauwelijks prijsverschillen. Frank Energie heeft sindsdien de opslag stevig verhoogd, nu is er weliswaar een prijsplafond, doch cashen met overheidsgeld....


Update 6 april. 23
: Na de opzegging begin februari ontvingen we toch nog een factuur voor de maand maart. Erger: Op 1 maart stond er opeens een lagere gasprijs in de app. Navraag leerde dat dat de prijs voor nieuwe klanten was (!) met €2,- hogere leveringskosten en dat je je bestaande contract via deze pagina kon omzetten...

Bestaande klanten zijn niet ge├»nformeerd en betalen dus €0,18 per kuub meer...