YouTube en het uploadfilter

Lobbyisten van de inningsindustrie hebben ervoor gezorgd dat de auteurswet is aangescherpt [implementatie richtlijnen uploadfilter]. Het doel was dat de grote sociale media-platforms auteursrechten zouden gaan afdragen. In praktijk blijkt er juridisch weinig veranderd [YouTube moet wat het al doet]. Vooralsnog is het enige effect strengere uploadfilters bij YouTube, Facebook en andere grote sociale mediaplatforms.

Uploadfilters zijn censuur wordt al snel geroepen. Vrijheid van meningsuiting betekent echter niet dat een private partij wettelijk verplicht kan worden om citaten, parodieën of andere uitzonderingen in de auteurswet te publiceren op haar platform.

Als maker ben ik blij met de nieuwe opties van YouTube. Ik kreeg een melding dat mijn filmpjes, met 100% overeenkomst, op andere plaatsen stonden. Met een paar klikken kon ik ze verwijderen èn de filmpjes toevoegen aan het uploadfilter. Zodat ze niet meer door anderen op YouTube gezet kunnen worden.

YouTube elimineert duplicate content en bespaart zo serverruimte.

Zelf heb ik ook een paar copyright-issues gehad, voor een paar tellen achtergrondmuziek. Van de rechthebbende hoefde ik ze niet te verwijderen, ze hoefden alleen de reclame-inkomsten. Gelukkig biedt YouTube dan een tool waarmee je het inbreukmakende stukje muziek kunt wegfilteren...