SEO-truc van Bol

Het is je vast wel eens opgevallen. Bol lijkt alles te hebben als je zoekt via Google. En als je doorklikt op een zoekresultaat moet je alsnog op de site van Bol het product gaan zoeken...

Bol heeft vermoed ik landingspagina's aangemaakt voor combinaties van tienduizenden zoekwoorden met de volgende kenmerken:
  • In de URL staat een map met de naam "zoekwoordA zoekwoordB".
  • In de titel staat "ZoekwoordA zoekwoordB kopen? Alle zoekwoordA zoekwoordB online" of als de combinatie voor een titel te lang wordt: "ZoekwoordA zoekwoordB kopen? Kijk snel!"
  • In de omschrijving staat "Op zoek naar een zoekwoordA zoekwoordB? ZoekwoordA zoekwoordB koop je eenvoudig bij bol.com."
Kijk maar:

Als je zoekt op "paarse plaids" bij Google krijg je:
Die leidt door naar https://www.bol.com/nl/l/paarse-plaids/N/14137+16721/

Als je zoekt op "rode tennisschoenen" krijg je:
https://www.bol.com/nl/l/rode-tennisschoenen/N/17655+16722/

Ze scoren daarmee enorm goed bij Google. Met "paarse plaids" stonden ze bovenaan, met "rode tennisschoenen" op de 4e plaats.

Bol schrijft de URL van deze speciaal voor SEO aangemaakte landingspagina's alsof er een map (afdeling, categorie) bestaat met de gebruikte zoekwoorden terwijl die map er niet is.
Als je de URL afkapt naar https://www.bol.com/nl/l/paarse-plaids/ kom je op "alle artikelen" uit.

Google leidt uit deze fop-URL af dat er een map is met de naam "Paarse plaids" en toont deze als een broodkruimel (groene tekst).
Bezoekers klikken erop en gaan op de site van Bol alsnog op zoek. Dat levert punten op voor Google want die kijkt naar het gedrag van de bezoeker die op een resultaat klikt en deze blijft op de site van Bol omdat ie daar verder gaat zoeken.

De cijfers in de url staan voor zoekwoorden.
16721 = paars, paarse
16722 = rood, rode
14137 = plaid, plaids
17655 = tennisschoenen

Met 2 kleuren tegelijk doet ie het niet. Dan krijg je het resultaat voor de meest gezochte kleur.

Ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat Google deze SEO-truc door heeft.

Tsssk nep-broodkruimels in de URL zetten.