Misverstanden over de canonieke url

Het canonical attribuut is een verwijzing voor Google. Je kunt ermee doorgeven aan Google welke pagina canoniek (het origineel) is. Google schrijft er het volgende over:
"Als je één pagina hebt die toegankelijk is via meerdere URL's of verschillende pagina's met vergelijkbare content (bijvoorbeeld een pagina met zowel een mobiele als een desktopversie), ziet Google deze als dubbele versies van dezelfde pagina. Google kiest één URL als de canonieke versie ...... Alle andere URL's worden beschouwd als dubbele URL's"

Ik schreef er 6 jaar geleden al eens een stukje over: Voorkomen is beter dan genezen, zorg dat er geen dubbele urls ontstaan anders moet je canonicals aan gaan maken. Het is de eeuwige riedel die ik hier in dit blog afdraai; Zet geen categorie in de url als een product in meerdere categorieën tegelijk staat dan hoef je geen voorkeurscategorieën in te stellen voor de canonical.

Regelmatig zag ik het advies dat je de bron van een tekst zonder dat het zichtbaar is voor de bezoeker middels het canonical attribuut kunt doorgegeven aan Google. Ik heb er hier, in dit oude artikel van de Blogacademie, uitgebreid op gereageerd. Blijkbaar is het misverstand nog steeds de wereld niet uit, want het advies wordt nog steeds gegeven:

Fragment van Profbloggers.nl

Ik weet nu waar het foute gebruik van het canonical attribuut vandaan komt; bij Wordpress kun je met een plugin op elk bericht een canonieke url zetten. Naar externe sites en naar pagina's met andere content binnen je eigen site. Oef.

Voor de goede orde, het canonical attribuut is:
  • Bedoeld voor exact dezelfde content. Dat is bij het overnemen van een blog of persbericht niet zo. Dat staat elders in een andere layout, tussen andere berichten en er staan andere reacties onder.
  • Bedoeld als hulpmiddel als duplicate content BINNEN EEN SITE niet te vermijden is. Het is allang niet meer zo dat Google strafpunten geeft (of ooit gegeven heeft) als dezelfde content bij EXTERNE SITES voorkomt.
  • Iets dat niet zichtbaar is voor de bezoekers. Je zegt alleen tegen de zoekmachine waar het origineel te vinden, maar niet tegen de bezoeker. Jij, je bezoeker, de contentmaker en Google hebben meer aan een doorverwijzing die voor iedereen zichtbaar is.
Ik zei het al eerder, het zelf kunnen rommelen met urls bij Wordpress, is niet voor iedereen even handig.