Delpher

Gisteravond op de ipad iets gecheckt op de historische database Delpher. Wat een geweldige tool is het toch. Je kunt er gericht zoeken in periodes, dagbladtitels enz. Aanleiding van mijn speurtochtje was deze tweet:@Huibree reageerde daarop dat er een dode door politiegeweld was gevallen. Toevallig had ik die dag een artikel van Han van der Horst gelezen dat de aanleiding voor de aanval op de Telegraaf de berichtgeving omtrent deze dode was.


Waarop @VanOverNaar weer reageerde met "Nee, in een vroege editie van de Telegraaf, die 's avonds werd uitgevent in cafés, was Weggelaar getroffen door een steen van zijn kameraden."
Ik keek op Delpher, de Telegraaf van 14 juni 1966 en 15 juni 1966 :

       

Han van der Horst heeft het dus niet juist onthouden. Wel is mijn inziens de woede destijds onterecht, de Telegraaf heeft de lezing van de politie èn die van de bouwvakkers opgeschreven....

Terug naar de dag van vandaag. Genoeg om woedend te wezen op de Telegraaf. Opiniemaker Duk die daar vermomd als journalist zijn mening als een feit mag presenteren bijvoorbeeld. (Wat hij bij het AD niet meer mocht). Maar dat zal de aanleiding niet wezen van deze aanslag en is zeker geen rechtvaardiging. De tijd zal het leren. En dan kunnen we het over 50 jaar nog eens nazoeken op Delpher.