Shadowban omdat je spamt

Ik schreef vorig jaar al eens over een shadowban op Twitter. Lees hier die post met uitleg wat een shadowban is. Een van de gevolgen van een shadowban is dat jouw tweets niet verschijnen bij een zoekopdracht. Een hashtag is een geautomatiseerde zoekopdracht.

Ik was in de veronderstelling dat je alleen een shadowban kon krijgen als je tweets volgens Twitter schadelijk of beledigend zijn. Ik vermoedde een shadowban van een account dat dat overduidelijk niet is. Ik deed een zoekopdracht. Geen tweets van haar bij de resultaten en als ik op personen zoek verschijnt haar account niet -> Charlotteslaw is geshadowbanned.


Elja attendeerde mij naar aanleiding van die bevinding op dit artikel.
Klaarblijkelijk kun je ook een shadowban krijgen als je teveel spamt. De dame van het artikel plaatste elk uur een link naar haar blogpost met wat hashtags. En Charlotte meldde dat ze een app gebruikt heeft om oude tweets met hashtags opnieuw te plaatsen. In datzelfde artikel vind je 2 tips om een shadowban wegens spam op te heffen:

  • Benader de reclame-afdeling van Twitter, meldt dat je overweegt om te gaan adverteren maar dat je hashtags het niet doen (bij een klik erop verschijnen je tweets niet).
  • Laat je account verifiëren zodat je een blauw vinkje krijgt.

Twitter heft de ban dan op als het goed is, maar als je je gedrag niet verbetert dan zullen ze je opnieuw verbannen. Tenzij je daadwerkelijk gaat adverteren natuurlijk. Op zich is dat adverteren wel begrijpelijk. Twitter zal toch ergens inkomsten uit moeten halen. Op spam zit niemand te wachten natuurlijk maar als daar het platform van betaald kan worden....

Een verdienmodel voor Twitter. Ook daar schreef ik 2 jaar geleden al eens een stukje over ;-).