Docplayer jat pdf-documenten

Ik las een bericht over #pdfjatter Docplayer op RTLnieuws maar ik lijk wel de enige die het zeer verontrustend vind. Nul ophef op den Twit.

Docplayer zet alle pdf-documenten die een speciaal daarvoor ontwikkelde zoekbot tegenkomt op een eigen server. Dat gaat volledig geautomatiseerd en alle pdf-documenten die zonder goede beveiliging online staan vallen hieraan ten prooi. De pdf-documenten worden openbaar, voor iedereen toegankelijk en doorzoekbaar, gepubliceerd op Docplayer. Alwaar je ze gratis kunt downloaden.


Dat levert volgens het bericht van RTLnieuws 30 miljoen unieke bezoekers per maand op!

30 miljoen unieke bezoekers voor pdf-documenten;
  • die gejat zijn;
  • waar Docplayer geen rechten voor heeft om ze te mogen publiceren;
  • waar, als het niet in pdf-document zelf staat, geen bron bij staat;
  • waar de oorspronkelijke maker of uitgever misschien wel geld voor vraagt;
  • waar misschien wel vertrouwelijke gegevens in staan;
  • die omringd zijn met reclames (adsense).

Google speelt een kwalijke rol. Google zou een site die zo overduidelijk de auteurswet overtreedt niet moeten indexeren waardoor deze site niet verschijnt in de Google zoekresultaten. Google zou een dergelijke site moeten uitsluiten van hun advertentieplatform adsense.

Nieuwsgierig en verontrust checkte ik mijn naam en kwam gelukkig maar 1 document tegen. Heel grappig, een les over "voorraad is een kost" waarin ik, dankzij een oud blogje, het lijdend voorwerp ben.

Ik checkte ook Artoek en ontdekte zo, dat een school volledige blogposts van traktatieblog.com zonder bronvermelding in een traktatieboekje heeft overgenomen als zijnde ideetjes van henzelf.