Aliexpress

Ik schreef al eens eerder stukjes dat er in de online handel weinig geld verdiend wordt. Omdat je op moet boksen tegen:
  • De hobbyisten (2011) die geen btw afdragen, die hun uren niet in rekening brengen, die er niet van hoeven te leven.
  • De grote jongens (2013) die tegen, of net onder de kostprijs werken omdat ze omzet (=marktaandeel veroveren) belangrijker vinden dan winst. Die hun geld verdienen met een beursgang en niet met hun bedrijfsactiviteiten.
  • Het gemak van vergelijken, waardoor de klant online gaat waar het het goedkoopst is. Waardoor tussenhandel zal verdwijnen (2013).
Waar ik destijds geen rekening mee hield is dat Aliexpress zo groot zou worden. Het moet van ver komen dacht ik. Enkel stuks verzending vanuit China is kostbaar. Je moet maar afwachten of het daadwerkelijk aankomt. Het is lang onderweg. Je kunt niet retourneren. Buitenlandbetalingen zijn lastig. Je spreekt de taal niet. Je zit met de douane.Maar inmiddels is er een Nederlandstalige site, kun je betalen met ideal of je creditcard, blijkt verzenden veelal gratis en is er een geld terug garantie als het product niet aankomt, of als het product niet is wat je verwacht. En douane-gedoe? Dan koop je toch alleen producten onder de € 22,-? Er staat trouwens bij veel producten standaard (zonder dat je erom gevraagd hebt) "gift" op de omschrijving op het verzendetiket, daarmee wordt de btw vrije drempel zelfs € 45,-.


Ze verkopen werkelijk alles wat je maar kunt bedenken. Deze schenktuit wil ik al tijden hebben. In meerdere kookwinkels geïnformeerd. Ooit overwogen om hem via Amazon te bestellen, maar de verzendkosten naar Nederland waren 5x zo duur als het product zelf.
Op Aliexpress talloze aanbieders. Tegen detailhandelsprijs en inkoopsprijs. Zonder btw. Gratis verzenden. Boks daar maar eens tegen op als Nederlandse (web)winkelier met het huidige retourrecht van de consument.


Niet dat de aanbieder op Aliexpress er wat aan verdiend vermoed ik.
Mijn dochter had laatst voor € 20,- spulletjes besteld bij Aliexpress. Het 11e pakketje van die bestelling is inmiddels gearriveerd. Allemaal losse bubbelenvelopjes met een eigen verzendetiket en een etiket van de douane. Er zat zelfs een product bij van $ 0,34 cent. Daar moet de verkoper voor orderpicken, verpakken, verzendetiket aanmaken, een envelop, verzendkosten betalen en fee afdragen aan Aliexpress.

Dat dit mogelijk is.....
Aliexpress kan ongehinderd tegen afbraakprijzen de Nederlandse markt op en hoeft niet bang te zijn voor torenhoge boetes.
Op Aliexpress vind je het zelfs goedkoper dan bij de Action omdat je rechtstreeks kunt kopen bij de producent (of bij een tussenhandelaar die met een paar cent marge genoegen neemt) en je geen btw en transport betaalt. Èn je hoeft er de deur niet voor uit.
We kopen ons arm.
Wie verdient er in deze keten nog wat? Wie betaalt de rekening?

Update 17 maart
Was ik toen ik dit stukje schreef nog stomverbaasd dat er 11 losse pakketjes waren binnengekomen voor een bestelling van € 20,-. Vandaag kwam pakketje 14, 15 en 16 aan. Waaronder eentje met waarde $ 0,05.....