Airbnb

Begin van dit jaar boekte ik via Airbnb een week een 4-persoons privékamer boven een kleine B&B in Italië. De B&B zelf, te boeken via Booking.com en aldaar een waardering van 9,4, heeft enkel kamers voor 2 of 3 personen.
Ik was (en bèn) erg content met de boeking. Gelegen in een van de mooiste mountainbike-gebieden van Italië, bij aardige mensen in huis, èn op loopafstand van het strand en onze Italiaanse familie.
Uitzicht vanaf balkon. Pijl woont familie. Oeroude huisje tante achter de kerk helaas buiten beeld.

Dat vind ik fijn aan Airbnb, allerhande aanbod van particulieren en kleine B&B's; van een losse kamer tot een geheel huis, met foto's en teksten van de verhuurders zelf.

Vooraf gingen we een paar dagen naar vrienden in Zwitserland en aansluitend op de week in Italië was het plan om via Airbnb de rest van de vakantie te boeken, afgestemd op het weer.
Doch nadat we een zonnige bestemming uitgekozen hadden lukte het boeken, via de Airbnb-app waar ik standaard ingelogd sta en waarmee ik de eerdere boeking heb gedaan en betaald, niet. Ik moest me verifiëren met een scan van mijn identiteitsbewijs met leesbare BSN.
Het laatste wat ik wil is een foto van mijn paspoort of rijbewijs in het buitenland uploaden naar een groot platform als Airbnb. Maar ja, de tijd tikte door en de reservering werd niet uitgevoerd als ik het niet deed..... Met o.a. een haarspeldje over de pasfoto, het identiteitsbewijs in schuine positie enz. 5 (!) pogingen gewaagd. Het leek te lukken "stuur nu een foto van de achterkant van uw identiteitsbewijs" en er verscheen een groen vinkje dat de reservering verstuurd was. Om 1 à 2 minuten later weer terug te springen dat ik moest verifiëren. Rechtstreeks contact (bellen, mailen, chatten, twitteren) met Airbnb was niet mogelijk. Er werd niet gemeld wat er fout ging.
Wèl kreeg ik een no-reply mailtje:


Leuk voor die mensen bij wie we wilden boeken. Eén dag van te voren staat hun accommodatie 11 uur lang gereserveerd terwijl ik aangegeven heb dat ik inmiddels wat anders gevonden heb.

Toen we na deze vruchteloze Airbnbboeking onze week in Italië wilden afrekenen liet de verhuurder zien dat hij de huur op de dag van aankomst al ontvangen had. Een bedrag dat 3% lager was dan wat op onze factuur vermeld stond. Airbnb blijkt zowel een fee voor de huurder als verhuurder te berekenen! Na controle bleek dat het bedrag bij ons in februari al was afgeschreven. Ik heb destijds bij het boeken niet gezien dat de betaling volledig via Airbnb zou verlopen en gelijk afgeschreven werd.

Airbnb presenteert zich als een community die vraag en aanbod bij elkaar brengt. Een community die borg staat voor de betrouwbaarheid van huurders en verhuurders door middel van reviews en o.a. een koppeling met een sociaal-media-profiel. Natuurlijk mogen ze geld vragen voor deze service. Maar dan verwacht ik wèl hulp en ondersteuning als het mis gaat. En meer openheid.

De minpunten samengevat:
  • Onduidelijke servicekostenregeling. Airbnb geeft aan dat ze huurders tussen de 6 en 12% servicekosten in rekening brengt. Ik heb niet kunnen achterhalen wanneer je meer of minder betaalt. Zelf betaalde ik 12,47%*.
  • Buiten de servicekosten voor de huurder wordt 3% ingehouden op het bedrag dat de verhuurder ontvangt. Ik was in de veronderstelling dat huurder alle kosten voor Airbnb betaalde.
  • Het totaalbedrag wordt op het moment van boeken gelijk afgeschreven en pas uitbetaald op het moment van de (eerste) overnachting. Airbnb strijkt de rente op (al is die niet hoog momenteel :-)) en zorgt dat een eventueel valutaverschil in haar voordeel uitvalt. Had je in Februari een kamer in London geboekt, dan heb je X ponden tegen de toenmalige koerswaarde in euro's betaald terwijl de verhuurder diezelfde X ponden, die nu minder waard zijn, krijgt uitbetaald. In de omgekeerde situatie, waar je als huurder voordeel hebt met de koers omdat je eerder hebt betaald, schijnt de verhuurder op te draaien voor het koersverschil.
  • Bij annulering ben je de servicekosten verschuldigd en krijgt de verhuurder niets.
  • Het met een scan van een identiteitsbewijs moeten verifiëren van een bestaand account.
  • Als het misgaat, voor huurder of verhuurder, is er weinig hulp of tegemoetkoming in de kosten. Zie https://nl.trustpilot.com/review/www.airbnb.com 
  • Je krijgt het adres of de website van de accommodatie niet te zien. Ook niet via de routebeschrijving nadat je betaald hebt.
  • Er staan steeds meer professionele hotels en vakantieparken tussen het aanbod wat het idee van een community met lokale verhuurders teniet doet.
  • Oneerlijke concurrentie. Het aanbod van de student die in het weekend zijn kamer verhuurd staat naast dat van een bedrijf dat wèl btw, toeristenbelasting, vergunningen e.d. betaalt en aan bepaalde regelgeving moet voldoen. (Daar schrijf ik nog wel eens een apart blog over).

Mijn inziens is Airbnb in de fuik van de grote investeerders gezwommen. Investeerders hebben nu eenmaal andere belangen dan waarde toevoegen aan de markt. Die willen snel groeien, snel geld verdienen.

Maar hé, het ontbijt met huisgemaakte lokale lekkernijen in Italië was voortreffelijk.
Ik snap wel dat ze een 9,4 scoren op Booking.com.

Al Riparo in Finale Ligure. Geen eigen site (meer), maar te vinden op Facebook, Booking.com en Airbnb.

Via Airbnb is de 4-persoonskamer in het huis boven de B&B te boeken. Daar deel je de badkamer met de familie.
N.B. het 4-persoonstafeltje op de Airbnb-foto, staat niet op het balkon maar in de tuin van de familie.
*Deze 12,47% is inclusief btw. Naar eindgebruikers toe behoor je prijzen altijd inclusief btw te communiceren. Feitelijk klopt de bewering dat de servicekosten tussen de 6 en 12% liggen dus niet.

Update 3 aug.
Via twitter zag ik dat Airbnb direct afschrijft, doch niet direct retourneert als de boeking vanuit de verhuurder geannuleerd wordt:
Het is wachten op een alternatief platform waar huurder en verhuurder bij elkaar gebracht worden, maar waar de betaling, de reservering enz. onderling geregeld wordt.
Homeescape.com bijvoorbeeld.
Weet je nog een ander alternatief? Plaats in de reacties!