Twitter wat heb je gedaan?

Het is toe te juichen dat Twitter een veiligheidsraad heeft ingesteld tegen haattweets. En dat ze in het verleden al diverse maatregelen hebben genomen en vele accounts hebben verwijderd. Maar de meest recente actie is knap waardeloos.

Als je geblockt bent kun je de tweets van de blocker niet meer zien. Geen ramp, omdat je meestal ook geen behoefte hebt om deze tweets te zien. Als zo'n blocker toch wat boeiends voor jou tweet, dan komt het vanzelf in je tijdlijn via een RT of quote van iemand die je volgt. En als je een discussie open klapte stonden de tweets van de blocker er gewoon tussen.
Sinds kort kun je geen enkele tweet meer zien van de blocker, dus ook niet via een quote, RT of discussie. Wat hele gemankeerde discussies oplevert:


Wat nog ergers is dan gemankeerde discussies is dat veelblockers ongehinderd kunnen hoaxen, hitsen, intimideren, bedreigen en schelden. Niemand meer die corrigeert of ingrijpt, omdat de tweets alleen nog maar zichtbaar zijn in hun eigen kringetje. Tenzij iemand die nog niet geblockt is het toevallig ziet en een printscreen maakt:


Persoonlijk vind ik blocken een zwaktebod. Ik snap als geen ander dat je niet op kritiek of gezever zit te wachten, maar daar kun je de negeerfunctie voor gebruiken. Als je blockt, dan heb je mijn inziens wat te verbergen, of heb je zo'n groot ego dat je de geblockte graag wilt laten zien dat hij/zij je irriteert.
Zelfs als je hinderlijk gestalkt wordt heeft blocken geen zin. De geblockte kan als hij uitlogt je tweets gewoon zien. De geblockte kan zelfs een anoniem account aanmaken en je volgen.
Voor stalkers is er een slotje. Alleen dáármee kun je zelf bepalen wie je tweets wel of niet mag zien.

Mijn verzoek aan twitter:
  • Laat tweets van een blocker weer zien via RTs en in discussies.
  • Hef de blockfunctie op. Negeren en een slotje bieden meer dan voldoende bescherming.
  • Verwijder veelblockers. Die zijn meestal niet fris bezig.
  • Of stel een maximum in voor het aantal blocks dat iemand mag geven.