Hoaxfoto's herkennen

Zieltjes winnen om in verzet te komen tegen vluchtelingen kun je onder andere doen door mensen bang te maken voor vluchtelingen. "Vluchtelingen zijn niet op de vlucht voor oorlog of een uitzichtloos bestaan, nee ze komen hierheen om ons tot de Islam te bekeren, om onze vrouwen te verkrachten en onze welvaart af te pakken".

Een foto uit 2012 in Londen.
Dát is het verknipte wereldbeeld dat in stand gehouden moet worden. En dat lukt vooral goed met foto's, omdat de doelgroep weinig leest. Variërend van een vrolijk blond kind gepikt uit een snoepreclame met de tekst erbij dat ze verkracht is door 4 moslims tot een tot vrouw gephotoshopt geslacht varken dat leegbloedt.

Zelfs parlementsleden maken zich eraan schuldig.

Hoe herken je een hoax?
  • Kijk allereerst of er reacties zijn op het bericht. Er zijn gelukkig heel wat actieve hoaxjagers tegenwoordig die snel reageren.
  • Bekijk het profiel en de andere berichten van plaatser. Daar kun je vaak al aan zien of het een onruststoker of sensatiezoeker is.
  • Check op de Hoaxwijzer van Google of de Hoaxwiki of het bericht niet afkomstig is van een haat- of complottheoriewebsite.
  • Zoek de afbeelding op via Google. Daar heb ik eerder al eens over geschreven. Tegenwoordig gaat dat heel gemakkelijk in Chrome via de rechtermuisknop.
  • Als er bij Google geen resultaten verschijnen dan is het hoogstwaarschijnlijk een originele foto. Verschijnen er wèl resultaten dan zul je tussen de resultaten moeten gaan speuren naar het origineel.
  • Je kunt de foto ook "inspecteren" via de rechtermuisknop. Soms zit de plaats en tijd nog aan een foto vast. Vaak ook niet.

Tips voor het speuren naar het origineel in Google:
  • Pas de tijd waarin je zoekt aan. Helaas geen garantie dat recenter geplaatste versies niet verschijnen, omdat naast oude berichten vaak nieuwere berichten worden uitgelicht.
  • Zoek op grote formaten. Foto's worden bij het overnemen alleen maar kleiner.
  • Sla resultaten op verzamelsites als Pinterest en Welke over. Op dergelijke sites staan zelden originele foto's, het gros is daar een herplaatsing.
Heb je een tip? Of heb je een andere methode? Of zoek je niet via Google? Laat weten in de reacties!

Vrijheid van meningsuiting
Natuurlijk, iedereen mag roepen wat ie wil. Maar het is onacceptabel dat van ons belastinggeld betaalde politici ongestraft en doelbewust hoaxfoto's plaatsen.
Ik vind het raar dat er in deze tijd met veel invloed door de sociale media geen regelgeving lijkt te zijn voor leugens die geplaatst worden om angst en haat te zaaien.

Gat in de markt
Het zou toch technisch mogelijk moeten zijn om met 1 druk op de knop de originele foto te vinden? Op basis van de plaatsingsdatum van de foto? Het lijkt me een prachtige tool voor journalisten en fotografen; kijken hoe een foto zich verspreid in de loop der tijd. Ik opperde dat al eerder (laatste alinea). En vroeg het aan Google.
Maar ja, Google heeft er waarschijnlijk geen baat bij. Google wil dat je zoveel mogelijk tijd bij ze doorbrengt........
Als iemand tijd over heeft? Of zullen we een crowdfunding opstarten? Ik ben de eerste die € 100,- stort.