De nieuwe V&D

Komt er met de nieuwe V&D eindelijk een serieuze, èn grote, ecommerce speler die niet omzetgedreven is? Een ecommerce bedrijf dat geld gaat verdienen met de bedrijfsvoering i.p.v. te cashen op de beurs?
De nieuwe V&D met Van Zetten, die goed door heeft wat er in de markt speelt. En Kahn, wiens bedrijven niet op omvallen staan. Omdat hij eigen producten voert en niet mee hoeft in de prijzenoorlog en de online, onder de kostprijs, hype.

Klik hier voor artikel bij afbeelding
Eindelijk een tegenspeler voor de enkel op omzetgroei gerichte Bollen en Zalando's?
Het is niet strafbaar wat deze bedrijven doen, doch ze maken de markt op een gewetenloze manier kapot. Ik snap best dat je als nieuwkomer met veel bombarie de markt betreedt. Veel geld uitgeeft aan marketingacties en service aan de klant verleent waar je geld op toelegt. Maar op een gegeven moment is het tijd om gewoon geld te gaan verdienen en je aanloopverliezen terug te laten vloeien. Mijn inziens was dat moment ruim 3 jaar geleden al aangebroken.
Anders blijven er alleen verliezers over. Er wordt handel ingepikt waar niets aan verdiend wordt. De markt, bang om helemaal niets meer te verkopen, gaat mee in een verlieslatende bedrijfsvoering, totdat de reserves op zijn en ze omvallen. Dat gaat goed zolang beleggers en investeerders vertrouwen hebben dat je ooit een winstgevend bedrijf gaat worden, maar op het moment dat je de klant laat betalen wat het kost vertrekt hij naar elders waar het goedkoper is. Of naar de stenen winkel waar hij niet hoef te gokken of iets past en niet hoeft te betalen voor verzenden en retouren.

Een online warenhuis heeft toekomst. Vóór het internettijdperk verdienden Wehkamp, Neckermann, Otto en Ter Meulenpost immers ook een prima boterham met verkoop op afstand. Mét internet is verkoop op afstand nog toegankelijker geworden.
Een prima webwinkel zou al klaar moeten liggen. De oude V&D presenteerde vlak voordat ze failliet gingen nog een compleet vernieuwde site.

Nieuwsbrief V&D van 3 november 2015

Mèt internet kunnen consumenten zich goed oriënteren en prijzen vergelijken. Daar komt bij dat er momenteel een overaanbod is van winkels èn dat vele winkels onder de kostprijs opereren. Ga daar slim mee om:
  • Voer zoveel mogelijk eigen producten. Producten die een ander niet aanbiedt. Zodat je niet mee hoeft in de prijzenoorlog. Zodat je zelf bepaalt wanneer de uitverkoop begint.
  • Skip gratis verzenden, stel een minimum orderbedrag in. Verzenden is een service. Verzenden kost tijd (orderpicken en verzendklaar maken), verpakkingsmateriaal en porto.
  • Skip gratis afhalen in een winkelfiliaal. Als de consument toch naar de winkel moet, kan hij het beter ter plekke eerst passen voordat hij koopt.
  • Dam de retourstroom in. Laat de consument de retourkosten zelf betalen. Natuurlijk zal een consument minder snel overgaan tot aankoop. Maar beter niets verkopen dan dat de kans op retour hoger wordt dan 20%. Een consument die 3 verschillende maten wil passen zal naar de stenen winkel gaan als retourneren geld kost.
  • Blijf een warenhuis en wordt geen marktplaats. De consument wil geen 4 losse pakketjes van verschillende verkopers ontvangen als hij het in 1x besteld heeft.
  • Verstuur vanuit 1 adres. Voordeel van een warenhuis is dat alles onder 1 dak zit. Als je vanuit verschillende locaties moet gaan versturen is je schaalvoordeel weg. 


Gelukkig zijn het heren die adviezen niet voor zoete koek slikken. Zij zullen hun eigen plan trekken. Ik wens ze heel veel succes!