Het gemak van online betalen

Soms vraag je je af of bureaucraten die een product achter de tekentafel bedenken het zelf ooit gebruiken......

Het lijkt zo handig, online saldo op je OV-chipkaart zetten. Vooral als er geen servicepunt in de buurt is, of als het servicepunt in het dorp alleen tijdens kantooruren open is. Dan kun je toch zonder gedoe met de lokale bus zonder oplaadmogelijkheid.
Dacht ik.

Doch in de bestelbevestiging lees ik "Zet uw bestelling op uw OV-chipkaart bij een ophaalautomaat. Vind een ophaalautomaat bij u in de buurt via servicepuntenzoeker"

Serieus? Je zet online geld op je kaart, maar dat geld moet je vervolgens alsnog fysiek ophalen met je kaart? Op een plek waar je ook met je bankpasje of contanten geld op je kaart kan zetten? Waarom zou je dan nog van te voren thuis een idealbetaling doen?


Mijn brugsmurf ging gisteren vanuit school met het openbaar vervoer en had een OV-chipkaart nodig mèt tegoed. Ik had de verlopen chipkaart op tijd vernieuwd en wilde daar dus geld op zetten. Dit is wat ik tegen kwam aan, ehhh, bureaucratie:
  • Ons gezin heeft 4 kaarten die tegelijk aflopen. Die kun je niet in 1x vernieuwen. Dat is dus 4x de procedure doorlopen, 4x betalen met ideal en 4 losse enveloppen ontvangen met de nieuwe kaarten.
  • Tegoed van de oude kaart wordt niet overgezet naar de nieuwe kaart. Het wordt teruggestort op je rekening.
  • Vernieuwde kaarten moet je opnieuw koppelen aan je OV-chipkaart-account. Je kunt daarbij niet dezelfde namen gebruiken als bij de oude kaarten, tenzij je de oude kaarten eerst verwijderd. Overschrijven was ook wel handig geweest.
  • Voor dat koppelen heb je een verificatiecode nodig die je via de mail krijgt toegestuurd. Maar de codes van de kinderen kwamen maar niet.
  • Na een halve dag kwam ik erachter dat de codes naar man gestuurd waren..... Ik heb de kaarten van man, kinderen en mijzelf in beheer op één account, met míjn emailadres. Van man ben ik geen wettelijk vertegenwoordiger en voor de oude kaart werd destijds de verificatie naar zíjn mailadres gestuurd. Logisch. En van de kinderen destijds naar mij. Maar blijkbaar wordt zodra je een man toevoegt aan een account, de man automatisch beheerder. Ook al ben ik degene op wiens naam het account staat en heeft man toestemming gegeven om zijn account volledig te beheren. In welke tijd leven die bureaucraten daar achter de tekentafel?
  • Enfin, toch allemaal op tijd gelukt. Nu alleen nog geld erop zetten dacht ik. Dat dus afgehaald moest worden bij een ophaalautomaat.
  • Dochter bleek op te stappen bij een metro-station met servicepunt. Uitgelegd dat ik geld voor haar klaargezet heb en dat er ergens daar een ophaalautomaat moet zijn. Waarschijnlijk hetzelfde apparaat als waar je mee kan opladen, dus zoek maar naar de ophaalknop. Mijn normaliter toch wel handige brugsmurf heeft de ophaaloptie niet kunnen vinden.
  • Gelukkig lukte het haar wel om met haar pinpas, die ze ook net 2 maanden heeft, geld erop te zetten. Ze heeft zelfs 2x geld erop gezet omdat volgens haar bij het overstappen werd gemeld dat er nog geen saldo op stond.
Ondertussen zat moeders thuis, ongerust over de 12-jarige die voor het eerst zonder ouder in het openbaar vervoer en zonder tegoed op haar kaart op stap was.

Update 12 februari
Ik vergat nog iets. Ruim van te voren wordt er gemeld dat de kaart vernieuwd moet worden omdat ie gaat verlopen. Nergens wordt gemeld dat de 5 jaar geldigheid van de nieuwe kaart ingaat op het moment dat je gaat verlengen.


Update 13 juni
Dit weekend had ik mijn OVchipkaart bij hoge uitzondering nodig. Ik kon niet met de bus, omdat het online betaalde tegoed immers nog niet op mijn kaart stond. Met de auto dan maar naar een metrostation mèt oplaadautomaat, en gelijk alle kaarten van het gezin meegenomen om dat 4 maanden geleden met ideal betaalde tegoed er eindelijk eens op te zetten.
En dat lukte mij, evenals dochter 4 maanden geleden, dus ook niet.
Ik denk dat @OVchipkaart een fout advies gegeven heeft. Een tegoed kun je niet ophalen bij een oplaadautomaat. Een tegoed moet je ophalen bij een ophaalautomaat. Elke handeling zijn eigen apparaat.......