Ik wil een adblockblocker

Natuurlijk irriteer ik me ook regelmatig aan reclame op sites die ik bezoek. Zit ik in een stille ruimte met meerdere mensen, galt er ineens een reclame uit de speakers. Wil ik iets lezen, moet ik eerst een pop-up wegklikken. Of nog erger, een pop-up die me stoort tìjdens het lezen. En soms klik ik een filmpje dat ik wil bekijken gelijk weg omdat ik geen zin heb om naar de verplichte reclame vooraf te kijken.
Maar ik neem het voor lief. Want de aangeboden content is gratis.

Een niet te blokken advertentie
Adblocker
Je kunt advertenties laten blokkeren door een adblocker.
Dan ben je van die overlast af. Èn sites laden sneller omdat advertenties de boel vertragen. Hartstikke fijn voor de gebruiker. Steeds meer mensen installeren dan ook een adblocker.
Met als gevolg dat reclames voor gebruikers zonder adblocker steeds agressiever wordt omdat uitgevers de misgelopen inkomsten proberen te compenseren.

Raar
Een externe partij die ervoor zorgt dat er geen advertenties getoond worden. Raar dat dat mag.
Een bedrijf betaalt voor een advertentie in een krant, een uitgever drukt deze advertentie af en verspreidt de krant maar voordat de krant de abonnee bereikt zijn alle advertenties eruit geknipt. (Ehhhh, afplakken is beter anders valt er natuurlijk echte content weg).

Verdienmodel
En waar verdient deze externe partij haar geld mee?
"Grote internetbedrijven die willen dat hun advertenties wél worden doorgelaten door de adblocker, kunnen het bedrijf achter de adblocker daarvoor geld betalen".
Tssssssk tol betalen om jouw advertenties wèl door te laten.
Alsof je naar een voorstelling wilt waarvoor je al een kaartje hebt gekocht maar staande gehouden wordt door een nepagent die je alleen tegen betaling door laat gaan.

Integer?
"Die advertenties worden enkel doorgelaten als de advertenties niet te opdringerig zijn, bezweert het bedrijf".
Je bent dus bereid om die nepagent te betalen, maar die nepagent vindt dat jij de verkeerde schoenen aan hebt, neemt jouw geld niet aan en laat jou niet door. En als je de goede schoenen aan hebt laat hij je wel door en breekt zijn belofte dat hij je niet door zou laten. Geloof je het zelf?

Te begrijpen
Het zou fijn wezen als adblockers simpelweg verboden worden. Hinderlijk dat Apple adblockers ook al gaat toelaten. Alhoewel ik het enigszins snap van Apple, advertenties vervuilen het internet, maken de boel traag, achtervolgen je en slaan je gegegevens op.
Het is te begrijpen als uitgevers hun content niet meer tonen aan gebruikers met een adblocker. Maar dat schijnt nog niet zo makkelijk te zijn. Er is een kat en muis spel gaande tussen adblockers en adblockblockers.
Als ik Google was zou ik Bloggers en Youtubers de mogelijkheid geven om content niet te tonen als de content benaderd wordt met een adblocker.

Haal ik Einstein maar weer eens aan: "Alles moet zo simpel mogelijk gemaakt worden, maar niet simpeler."
Een adblocker maakt internet nodeloos ingewikkeld.

Update 17 sept.
Apple gaat alleen adblockers toestaan op internetbrowsers. Niet op apps. En dat gaat mijn inziens ook niet gebeuren:
  • Apple heeft geen invloed op wat er getoond wordt in internetbrowsers. De gebruikservaring verbetert met adblockers.... Apple heeft wèl invloed op wat er getoond wordt in apps. Apps moeten immers goedgekeurd worden.
  • Apple verdient niets aan reclames die getoond worden in internetbrowsers. Apple verdient wèl aan reclames die getoond worden in apps. Het afkopen van deze reclames levert Apple geld op. Bovendien heeft Apple een eigen advertentienetwerk dat geïmplementeerd kan worden in een app.
Apple heeft vermoed ik liever dat uitgevers content aanbieden via een app, dan via het web....