Instagram en reposts

Een account bij Instagram heb ik aangemaakt om foto's makkelijk te kunnen bewerken en door te plaatsen naar Facebook en/of Twitter. Het is een fijne praktische tool voor foto's gemaakt met je mobieltje.
Groot was mijn verbazing toen ik op Instagram een van mijn eigen foto's zag bij een klasgenootje van dochter. Huh, zit er een repostknop Instagram? Nee! Waarom meldt ze niet dat het niet haar eigen foto is? Het was een 10-jarige! Het zette me aan het denken.

Er zit geen repostknop op Instagram. Als je wilt dat een foto gedeeld kan worden kun je hem doorposten naar Twitter of Facebook. Of je gebruikt een hashtag, dan is ie voor iedereen zichtbaar die op die hashtag klikt.
Om te reposten op Instagram zul je extra capriolen moeten uithalen; een screenshot maken en deze inladen en bewerken in Instagram. Of via een externe app. Maar let op, reposten is illegaal. Gebruikers hebben via de gebruiksvoorwaarden van Instagram geen toestemming gegeven om hun foto's te reposten.
Grootste bezwaar van reposts op Instagram vind ik dat de bron niet automatisch mee gaat. Daar moet de reposter voor zorgen. Bij Pinterest, Facebook of Twitter gaat de bron automatisch mee.
Als er een repostknop zou zijn zou ik Instagram heel anders gaan gebruiken. Minder publiceren; alleen goede foto's. En minder persoonlijk; geen foto's meer van de kinderen en alledaagse dingetjes.

Ik verwacht op Instagram foto's gemaakt door degene die ik volg. Geen reposts en geen foto's die ergens vandaan zijn geplukt. En al helemaal geen dubbele foto's. Daarom volg ik op Instagram geen mensen waarvan ik de meeste foto's al via Twitter of Facebook zie.

Commerciƫle foto's heb ik geen problemen mee. Maar het heeft weinig zin om te vragen om likes, de foto komt daar echt niet hoger of vaker in de tijdlijn. Vragen om een repost is zelfs irritant. De doorsneegebruiker weet niet hoe dat moet of vindt het te veel werk. En je vervuilt Instagram met dubbele beelden.
Beter/mooier/leuker is het om je merk te promoten door gebruikers te stimuleren, bijvoorbeeld middels een prijsvragen, om eigen foto's te plaatsen met een bepaalde hashtag.
Helemaal top is het als mensen dat automatisch doen.....

Voor mij dus liever geen repostknop.En jij? Zou jij graag een repostknop op Instagram willen?
Klik op het antwoord naar keuze.
De bovenste is "Ja, lijkt me handig" (poll aanmaken was wat gedoe). Of klik hier.


Ohhhhh 852 reposts in een filmpje. Valt vast onder het citaatrecht :-)852 "originele" Instagramfoto's van 852 verschillende gebruikers.....