Lang leve de tagcloud!

Ik ben dol op de tagcloud. Daar heb ik jullie al tig keer mee lastig gevallen. Dit fragment uit Bloggen als een pro is de aanleiding om het nog een keertje te doen.

  • Offline categoriseer je artikelen. Categoriseren is in groepen indelen. Onderverdelen. Je plaatst het product in een categorie. In een rubriek zetten. In een warenhuis wordt het artikel op een afdeling geplaatst. "Het valt binnen de categorie..." betekent dat de afmeting, het gewicht o.i.d. tussen 2 afgebakende grenswaarden zit.
  • Online label je artikelen. Taggen. Je plakt de kenmerken op het artikel. De kleur, het seizoen, het onderwerp, een label kan vanalles zijn. Het verwarrende is dat een label dus ook een categorie, rubriek of afdeling kan zijn.

Categoriseren versus labelen
Het grootste verschil tussen categoriseren en labelen is dat een artikel slechts in één categorie geplaatst kan worden terwijl het meerdere labels kan hebben.
Offline (in een fysieke winkel, een magazijn, een bibliotheek, een papieren boek) is het logisch dat je een artikel slechts 1x plaatst. Anders wordt het boek onnodig dik, het gebouw onnodig groot. Online speelt dat niet.
Bij een grote database kan het handig zijn om te categoriseren, een grove indeling te maken en te verfijnen met labels. De bezoeker maakt eerst een keuze uit de categorieën voordat hij verder zoekt.
Bij categoriseren is het handig als je het pad aangeeft in de url. Je zit nu op afdeling X (en niet op Y). Dit artikel staat in deze rubriek (en niet in die andere). Bij labelen is dat onlogisch, omdat er vrijwel altijd meerdere labels aan een artikel hangen.

Wordpress en het categorieënwidget
Blogger heeft geen apart categorieënwidget zoals Wordpress. Als fan van Blogger kwam ik er vrij laat achter dat het categorieënwidget van Wordpress eigenlijk labelt. JE KUNT EEN ARTIKEL NAMELIJK IN MEERDERE CATEGORIEËN ZETTEN! Zover ik weet (ik ken Wordpress niet) zet het labelwidget bij Wordpress de labels in een wolk en het categorieënwidget de categorieën (die eigenlijk labels zijn) in een lijstje.

In Blogger kun je hetzelfde bereiken door 2x het labelwidget te plaatsen. De ene keer een tagcloud, de andere keer een lijstje waar je bepaalde labels (de categorieën) selecteert.Indeling
Soms is het handig om 2, of meerdere indelingen aan te bieden. Bij een webwinkel in kinderkleding bijvoorbeeld een indeling op soort, merk, maat, kleur en seizoen. Als deze webwinkel een groot assortiment heeft is een filter (een rok van dat merk in die maat) zinvol.
Artikelen in een blog zijn in het algemeen wat minder strikt in te delen. Daarom "tag" je. Daarom heeft Wordpress hoogstwaarschijnlijk het categorieënwidget zo gemaakt dat je een artikel in meerdere categorieën kunt zetten. Als je beide widgets gebruikt bij Wordpress kun je het categorieënwidget gebruiken voor de grove indeling en de labels voor de verfijning. Zoals je hoofdstukken en paragrafen hebt in een boek. Of je gebruikt 2 verschillende indelingsmethodieken naast elkaar. De categorieën voor een indeling op onderwerp en de tags voor een indeling op kleur/seizoen/gevoel.

Verwarrend
Maar dat doen de meeste Wordpressgebruikers niet. Ze gebruiken dezelfde woorden in de 2 verschillende widgets. Met onduidelijkheid voor de bezoeker als gevolg. Die zien een tagcloud waarin dezelfde woorden staan als in het categorieënwidget.
In dit artikel noem ik dat als 1 van de nadelen van Wordpress t.o.v. Blogger; dat gebruikers niet voldoende onderscheid maken tussen een tag en een categorie. Bij Blogger speelt dat niet, omdat Blogger geen categorieënwidget heeft.
Bovendien geeft de tagcloud veelgebruikte labels groter weer dan minder gebruikte. Er zit al een verfijning in à la de hoofdstukken en paragrafen in een boek. Het is dubbelop om de groot weergegeven woorden van de tagcloud in een apart categorieënwidget weer te geven.

Verfijning
Bij verschillende indelingen naast elkaar kun je filteren, zoals in die kinderkledingwinkel.
De tagcloud van mijn traktatieblog
Bij een tagcloud zou het handig wezen als je kunt verfijnen d.m.v. meerdere tags. Door een zich aanpassende tagcloud. Je zoekt bijvoorbeeld een gezonde traktatie voor een kind van 2 in de vorm van een dier. Dan klik je, in willekeurige volgorde, op baby/peuter, gezond trakteren, dieren. Bij elke stap verdwijnen alle labels die niet in combinatie voorkomen met het label waarop geklikt wordt.
Helaas biedt Blogger dat (nog) niet. De bezoeker zal de labels moeten intikken in het zoekblok voor een overzicht van de artikelen met die 3 labels. Of moeten bladeren in de artikelen met een bepaald label. Hoe kleiner het label waar hij op klikt, des te minder hij hoeft te bladeren.

Aversie
Als liefhebber van de tagcloud vind ik het jammer dat de tagcloud zo vaak verkeerd gebruikt wordt en mensen daardoor een hekel eraan hebben gekregen. De 2 meestgemaakte fouten:
  • Woorden kiezen waarop je gevonden wilt worden ipv van woorden die betrekking hebben op je blogposts.
  • Te veel verschillende woorden voor hetzelfde door elkaar gebruiken. Enkelvoud naast meervoud. Synoniemen. Daardoor wordt het aantal tags onnodig groot. Wordt de tagcloud onoverzichtelijk. Voor de bezoeker is niet duidelijk waar hij op moet klikken.
Meer lezen over tags? Klik op het label tagging in de rechterkolom. Ik verklaar al jaren de liefde aan de tagcloud.

PS. Verder heb ik alleen maar ja geknikt toen ik het boek las. Ik zeg net zoals Elja, gewoon beginnen. Het design en de rode draad komen vanzelf. Dit blog heeft bijvoorbeeld nog steeds geen header. De headers van mijn 3 andere actieve blogs heb ik pas 2 weken geleden gemaakt.