Fans!

Een foto op Twitter van @PriscillavdP
Gisteren was ik op een feest met een overheerlijk buffet. Een dikkerd Bourgondiër roept spontaan; "als ik dat geweten had, had ik 2 dagen gevast". Waarop de vrolijke leverancier grapt; "o, maar het is allemaal light hoor". Ik vraag aan de gastvrouw hoe ze die leverancier gevonden heeft. Via Facebook....
Zo gaat dat tegenwoordig. Je hoeft je alleen nog maar op een goed product te concentreren en dan komen nieuwe klanten op aanbeveling van tevreden klanten (= fans) via de sociale media vanzelf!

Uiteraard moet je vindbaar zijn op internet als er mensen via de sociale media naar je doorgestuurd worden. Dus een heldere website waar je je product presenteert en waar je product besteld kan worden.
Die vindbaarheid kun je vergroten door te bloggen over je passie, je product. Daarmee bereik je meer mensen. Word je bekender. Mensen zien wat je kunt. En de fans, de mensen die waarderen wat je doet, die jou sympathiek vinden en/of die jouw product goed vinden zullen dat aanbevelen in hun netwerk. Ook indirect, als ze jouw product zelf niet gekocht hebben. Omdat ze het je gunnen. Omdat ze graag goede producten aanbevelen in hun netwerk.

Ouderwetse marketing
Papieren drukwerk, tv-commercials, goodies, mensen bestoken met nieuwsbrieven, het effect neemt af. Omdat mensen meer uren online zijn. Omdat ze online meer kunnen vergelijken. Omdat ze online recensies kunnen vinden. Omdat ze online in hun netwerk oproepen en navraag kunnen doen.

Klachten
Vroeger werd een klacht 23x doorverteld en een compliment 8x. Tegenwoordig, met internet, kun je daar rustig een nulletje achter zetten. Als een klant ergens ontevreden over is, en de oorzaak van die onvrede ligt bij jou, dan los je dat ALTIJD op. Bijvoorbeeld als een klant door jouw foto's een andere verwachting had van het product.

Verkooptrucjes
Verkooptrucjes gebaseerd op Cialdini werken heel goed om mensen over te halen jouw product te kopen. Maar het is korte termijn denken. Klanten die bij jou een product afnemen dat ze eigenlijk niet nodig hadden of dat niet waar maakt wat het belooft, voelen zich in de maling genomen. Keren niet terug. Generen zich omdat ze erin getrapt zijn (wat dan nog een voordeel is omdat ze de misstap meestal niet zullen gaan delen). Gaan geen reclame voor je maken. Worden geen fan van je. Blijven achter met een kat-in-de-zakkerig gevoel.
Veel zelfpromotie en je voordoen als autoriteit wordt niet sympathiek gevonden. Daar creëer je geen fans mee. Promotie en aanwijzen als autoriteit is iets wat anderen voor je moeten doen.
Bedrijven die verkooptrucjes gebruiken zullen deze altijd actief moeten blijven inzetten. Omdat ze geen fans creëren die hun product promoten.

Passie
Ja daar ben ik weer met mijn passieterreur:
  • Doe je eigen ding. Doe waar je passie ligt. Doe waar je goed in bent. Ga niet iets doen omdat een ander er succesvol mee is of lijkt.
  • Werk niet onder de kostprijs. En besteed dingen die je niet liggen uit. Geld moet rollen.
  • Wees helder en eerlijk. Wees geen allemansvriend. Allemansvrienden hebben meestal weinig echte fans.
  • Deel. Liefst door er onafhankelijk over te bloggen.

Ps De inspiratie voor deze post kwam uit de comments onder dit artikel.
*Even terugproost* Op jullie gezondheid!