woensdag 20 februari 2013

Blogspotdomein overzetten naar eigen domein

Nog steeds een blogspotdomein?
Mijn artikel in juli niet gelezen? Dat er gerommeld wordt met de urls? En dat dat nooit goed kan wezen?
Nou, voel je niet aangesproken, mijn kletsblog stond ook nog steeds op een blogspotdomein -> kijkeven.blogspot.com. Maar dat heb ik dit weekend toch maar overgezet naar een eigen domein. Omdat er dingen fout gingen door die variabele landextensie. De constante .com is variabel gemaakt en hangt af van het land van de bezoeker. In Nederland krijg je .nl. Zie ook mijn eerdere blog hierover.

Meerdere urls voor 1 pagina is onduidelijk, dat veroorzaakt duplicate content, dan moeten er complexe (voor de bezoeker onzichtbare) verwijzingen gemaakt worden.
Het verwijzen blijkt niet altijd goed te gaan. Hier had ik via copypaste een link met .nl gezet. Die gaf een foutmelding. Als je .nl vervangt door .com werkt ie wel. En verspringt ie gelijk weer naar .nl. *~*
De zoekfunctie werkt niet. Ik vermoed dat die zoekt in geïndexeerde pagina's van je blog met .com extensie. Aangezien dat blog veel Nederlandse bezoekers heeft zullen de .nl pagina's geïndexeerd zijn en de .com niet. Waardoor er niets gevonden wordt.
Zoekfunctie heb ik tijdelijk weggehaald, totdat het blog op zijn eigen domein geïndexeerd is.

Nu wel overtuigd?
Dan is hier een stappenplan om een eigen domein op je blog te zetten:

DEZE PROCEDURE IS VEROUDERD. JE KUNT GEEN NAMEN MEER KOPEN VIA BLOGGER. DE DNS instellingen kloppen wel nog.

Ga naar instellingen / basis en klik op; Voeg een eigen domein toeVul, als je nog geen eigen domeinnaam hebt en deze ter plekke wilt kopen, de gewenste naam in en kijk of hij vrij is. Koop de naam die vrij is (creditcard!) et voila! Zo simpel kan het zijn.


Heb je al een domeinnaam? Of wil je hem liever niet via een Google-partner registreren? Bijvoorbeeld omdat je een .nl wilt? Dan moet je bij je domeinnaamhost een aantal DNS instellingen aanpassen. Ga naar; Overschakelen naar geavanceerde instellingen
Je komt dan hier uit:


Pas de DNS instellingen aan met de gegevens die je krijgt van Blogger. Dit is lastig. Omdat iedere host zijn eigen editors heeft. En omdat het 24 uur kan duren voordat de aanpassingen verwerkt zijn. Bij mijn host ziet het er zo uit:


De rode stippen zijn de aanpassingen die gemaakt zijn. De 2 CNAME's zijn verplicht en hoogstwaarschijnlijk in elke editor het zelfde. De 4 nummers bij A zijn nodig om het domein zonder www ervoor goed door te verwijzen. Niet verplicht. En niet overal hetzelfde. Ik moet hier @ als naam opgeven (bleek na veel gepruts) maar het kan ook zijn dat je hier een andere waarde moet opgeven. Je domeinnaam zonder www ervoor bijvoorbeeld.
Als laatste moet je bij Blogger nog aanvinken dat ie moet doorverwijzen (duurde 2 dagen voordat ik dat door had).


Succes!
Als ik het kan (nee ik ben geen programmeur of webbouwer) kun jij het ook!

10 opmerkingen:

 1. Your domain name is tottaly depend upon your site.Always choose domain name is related to your site

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. Gedetailleerder als dit kan ik het niet omschrijven.
   Wat lukt er niet?

   Er worden 2 mogelijkheden uitgelegd.
   1. Domeinnaam kopen via Blogger.
   2. Hoe te koppelen als je al een domeinnaam elders hebt.

   Verwijderen
  2. Ik kan geen domein kopen dan staat er + Voeg een eigen domein toe Verwijs je eigen geregistreerde domeinnaam naar je blog en dan Wil je een Missing Files Host gebruiken?

   Dit snap ik niet.

   Verwijderen
  3. Aha, ik zie het al. Die optie van direct kopen lijkt niet meer te bestaan. Je komt nu altijd uit wat hier nog heet "geavanceerde instellingen".
   Je registreert elders een domeinnaam. Bij die host pas je de DNS instellingen aan. Dat is bij iedere host weer anders helaas.

   Missing file host zou ik met nee beantwoorden. Tenzij er verwijzingen in je blog staan naar bestanden die verloren gaan bij de overzetting.

   Verwijderen
  4. Hier nog aanvulling van Blogger https://support.google.com/blogger/troubleshooter/1233381?hl=nl , dat de namen aldaar niet meer te koop zijn

   Verwijderen
 3. Hee, ik heb mijn site aan mijn blog kunnen koppelen, maar als ik nu een van de twee adressen intyp, kom ik aan bij mijn site, die nog "leeg" is. Ik wil graag dat de layout en inhoud van mijn huidige blog op mijn nieuwe site komt te staan. Enig idee hoe?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb je bij je host waar je je domein hebt staan de DNS (4e plaatje, ziet er helaas bij iedere host weer iets anders uit) instellingen aangepast?

   Verwijderen
 4. Dank voor de uitleg! Het moeilijkste vond ik de DNS instellingen aanpassen bij mijn host, maar gelukkig hebben ze daar een goede helpdeskservice die me daar doorheen loodste. Maar toen werkte het nog niet... pas nu ik jouw uitleg lees, kom ik er achter dat ik was vergeten om bij Blogger de doorverwijzing naar mijn domeinnaam in te geven en voilà... hij doet het. Super!

  BeantwoordenVerwijderen