Wordpress versus Blogger

"Moet jij niet eens overstappen naar Wordpress?"
Negen van de tien keer dat ik dat hoor is het vanwege een ongeldige reden.
Ex-gebruikers hebben vaak niet door dat Blogger, net zoals Wordpress, met zijn tijd is meegegaan.
Fans van Wordpress hebben vaak niet door dat je méér kennis en kunde* in huis moet hebben. Je moet software installeren, deze up-to-date houden, plugins downloaden en activeren, je moet toegang tot de server hebben enz.

Fabel; Wordpress is beter voor SEO.
Een blog schrijf je voor je bezoekers. Niet voor zoekmachines. Ik zou er niet op moeten ingaan. Maar.
Blogger is van Google. Denk je nou echt dat Blogger slechter scoort?
Ik ervaar geen obstakels bij Blogger. Nette, constante, urls, geen duplicaat content, heldere navigatie in te stellen via tags en alles wordt geïndexeerd. Ik heb posts in mijn traktatieblog die richting de 20.000 views gaan. Vrijwel allemaal via Google.
Het enige dat ik in al die jaren ben tegengekomen is dat tweemaal een url van een pagina veranderd is, nadat ik iets wijzigde op die pagina. Achteraf een url wijzigen is niet goed voor bestaande backlinks.

Feit; Met Wordpress kun je bloggen in een submap, met Blogger niet.
Dat klopt.
Ik had graag geblogd in een submap van Artoek. Zelfs overwogen om allevier mijn blogs over te zetten naar Wordpress om dat mogelijk te maken. Het vele werk, en het feit dat ik geen redirects op alle posts kan zetten en daardoor de opgebouwde ranking (o.a. backlinks) verlies, hielden mij tegen.
Maar mèn, wat ben ik blij dat ik het niet gedaan heb. Www.artoek.nl draait namelijk sinds kort met een doorverwijzing**, ik kan zelf niet meer bij de server en had de blogs dus weer uit die submappen kunnen weghalen!

Feit; Met Wordpress is meer mogelijk.
Bijvoorbeeld een beter reactieformulier onder de posts met daarin alle reacties via twitter.
"Wat niet weet, wat niet deert".
Er zal zeker meer mogelijk zijn met Wordpress. De vraag is of dat goed is. Hoe meer er mogelijk is, hoe meer ik ga uitzoeken, hoe meer ik ga millimeteren. Ik blog liever.
En wat moeten mensen als ik, die er niet meer in geloven, nou met een SEO-plugin?
Ik roei wel met de riemen die ik heb.
Op het reactieformulier na kan ik alles wat ik wil met Blogger.

Feit; Met Wordpress is teveel mogelijk.
- Je hebt de keuze wel of geen pad in de url. Op het moment dat er meerdere paden naar je artikel leiden zou je (mijn inziens) geen pad aan moeten geven. Toch is dat mogelijk bij Wordpress.
- Taggen en indelen in categoriën werkt nagenoeg hetzelfde bij Wordpress. Niet iedereen maakt voldoende onderscheid tussen een tag en een categorie. De vraag is of je wel onderscheid moet maken speelt bij Blogger niet. Je kunt alleen taggen.
- Ik zie Wordpress-blogs met in de vaste navigatie tabbladen. Iets dat zo belangrijk is dat het in de navigatie staat die op elke pagina terugkomt verstop je toch niet achter een tabblad?
- Enzovoort.

Dus?
Ik schrijf dit (heel gehaast) n.a.v. #blogpraat hedenavond. Het gaat over wat het slechtste advies ooit is. Dat is overstappen op Wordpress zeer zeker niet. Wat wel? Twitter gezellig mee vanavond!

* Sommige Wordpress-pushers bezitten die kennis en kunde zelf ook niet, maar hebben het in huis rondlopen. Of huren het in. Niet iedereen heeft die mogelijkheid.

** Artoek is 22 augustus 2012 overgegaan van een winkelsysteem met onbegrensde mogelijkheden naar een winkelsysteem, met vooral op grafisch vlak, beperkingen. Een van de voordelen is dat ik alles zelf kan doen en geen webbouwer meer nodig heb.