Facebook

Afgelopen weekend kreeg ik verwijten uit familie-vriendenkring dat ik zelden iets op Facebook doe. Terwijl ik wel voor onbekenden blog en twitter. Ik heb toegezegd om die paar foto's die ik met mijn mobieltje twitter door te posten naar Facebook.
Ik maakte een account aan op Instagram, zodat foto's tegelijkertijd op Twitter en Facebook gezet worden. Dacht ik. Bleek er kort daarvoor weer wat veranderd. Facebook plaatst Instagram foto's niet meer in de nieuwsfeed. Hij zet ze op je wall. In een apart blokje Instagram. Daar heb ik natuurlijk niets aan.


Het is één van de vele argumenten waarom ik Facebook zelden gebruik:
 • Er verandert te vaak wat.
 • Er zijn teveel opties, instellingen. Die ook nog steeds verspringen. Iedere keer weer opnieuw zet ik de nieuwsfeed op meest recent.
 • Ik kan nooit (terug)vinden wat ik zoek. "Staat op facebook" zeggen ze dan. Zit je 10 minuten te zoeken.
 • Dingen worden niet logisch geplaatst. Waarom verschijnt een foto met bericht niet in mijn nieuwsfeed en een bericht met foto wel? En op elk apparaat is de nieuwsfeed anders.
 • Op Twitter ontvolg ik als berichten me niet aanstaan, ook al ken ik de persoon. Op Facebook niet. Ontvrienden is toch wat anders dan ontvolgen. Met als gevolg dat er veel berichten in mijn nieuwsfeed staan die me niet boeien. Welke youtube filmpjes mensen kijken, welke spelletjes ze spelen, welke kwaaltjes de huisdieren hebben, gesprekken van onbekenden onder een bericht van een bekende. De berichten die ik wil zien mis ik daardoor.

Zakelijk ben ik al helemaal geen fan:
 • Ze meten teveel. Overal staan duimpjes die registreren.
 • Als ik zoek op Google krijg ik zelden resultaten van Facebook te zien. Facebook pagina's scoren niet goed. Voor de vindbaarheid van Artoek hoef ik het niet te doen.
 • Foto's worden eigendom van Facebook en mogen ze gebruiken voor reclames bijvoorbeeld.
 • Niet de beste krijgt de meeste likes, maar degene die het meest bedelt of reclame maakt.
 • Facebook bepaalt de regels en verandert ze. Ruim een jaar geleden las ik dat berichten van bedrijven -die veel tijd geïnvesteerd hadden in facebook, veel likers hadden, maar niet adverteerden- niet meer verschenen in de news feeds van mensen die zich daarvoor aangemeld hadden.
 • Ik heb geen invloed op hoe mijn content weergegeven wordt. Facebook bepaalt de layout, waar het verschijnt, welke advertenties er naast staan.
 • Wat je op Facebook zet is vergankelijk. Oude berichten worden niet meer gelezen, zijn niet meer terug te vinden en wordt niet meer op gereageerd. Dat geldt ook voor Twitter. Maar op Twitter zet ik geen "content". Daar klets ik. Stel ik vragen. Geef antwoorden. Dat mag best vergankelijk zijn. Blogberichten zijn minder vergankelijk. Zeker als je een goede navigatie aanbiedt op je blog.
Dus laat mij maar lekker bloggen en twitteren.