Subdomein op blogspot.com? Let op!

Wijziging!
Als je blogt op een subdomein (bijv. http://traktatie.blogspot.com) bij Blogger is er per 1 juni* iets veranderd. De landextensie past zich aan aan het land waar je je bevindt. Als je vanuit Nederland naar .com gaat wordt dat automatisch gewijzigd in .nl, vanuit Belgiƫ in .be enzovoort. Je krijgt dus allemaal verschillende urls voor 1 blog.
Mijn traktatieblog wordt voornamelijk door Nederlanders bezocht en zie wat er dan ook gebeurde met de statistieken met .com als extensie:


Waarom?
De reden die hiervoor gegeven wordt is dat ze op deze manier je blog per land kunnen aanpassen aan de lokale wetgeving. Als jij iets publiceert wat in China verboden is, dan wordt dat bericht in de Chinese versie verwijderd. Ik vermoed/hoop dat je blog dan ook gaat voldoen aan zoiets als de Cookiewet, die per land verschillend kan zijn. Meer over deze wijziging en het waarom lees je op Blogger Help.

Niet goed
In eerste instantie dacht ik "het zal wel". Het heeft een functie en Blogger zal er wel voor zorgen dat al die verschillende urls (voor het hetzelfde) geen invloed hebben op de vindbaarheid. Ik verwachtte een goede redirect (daar schijnen verschillende van te zijn) van .com naar landextensie, en een canonical terug van landextensie naar .com. Ranking wordt dan netjes overgezet en duplicate content wordt voorkomen. Die duplicate content ontstaat inderdaad niet, maar de blogs zijn wel de bestaande ranking kwijtgeraakt......
Tel daarbij op dat ik een hekel heb aan het canonical attribuut, geen zin heb om daarmee te prutsen en dat er op den duur toch mensen met verschillende urls gaan verwijzen naar de artikelen. Dan kan ik niet anders concluderen dan dat ik er niet blij mee ben.

Toch maar een eigen domein dan...
De wijziging wordt niet doorgevoerd als je blogt op een eigen domein!
Dus heb ik vorige week 3 van de 4 actieve blogs overgezet naar een eigen domein**. Te laat overigens want de pagerank was al verloren gegaan (deze pagina is nog niet gerankt pagerank 0 staat er nu). Maar dat komt vanzelf goed.

*De datum 1 juni heb ik gedestilleerd uit de grafiek en geldt voor Nederland, in andere landen is het al eerder doorgevoerd, of ze komen nog aan de beurt.

**Waarom nu pas vraag je je misschien af? Het is inderdaad een simpele handeling en kost maar $ 10,- per jaar. Maar ik heb mijn blogs altijd in een submap van www.artoek.nl willen zetten. Dat zag er uit als een  complexere handeling en heb ik vooruit geschoven. Pas heel laat kwam ik erachter dat het helemaal niet kan, Blogger in een submap van Artoek. Toen zag ik verder ook geen noodzaak meer om er alsnog een eigen domein aan te koppelen. Tot nu!