maandag 2 juli 2012

Subdomein op blogspot.com? Let op!

Wijziging!
Als je blogt op een subdomein (bijv. http://traktatie.blogspot.com) bij Blogger is er per 1 juni* iets veranderd. De landextensie past zich aan aan het land waar je je bevindt. Als je vanuit Nederland naar .com gaat wordt dat automatisch gewijzigd in .nl, vanuit België in .be enzovoort. Je krijgt dus allemaal verschillende urls voor 1 blog.
Mijn traktatieblog wordt voornamelijk door Nederlanders bezocht en zie wat er dan ook gebeurde met de statistieken met .com als extensie:


Waarom?
De reden die hiervoor gegeven wordt is dat ze op deze manier je blog per land kunnen aanpassen aan de lokale wetgeving. Als jij iets publiceert wat in China verboden is, dan wordt dat bericht in de Chinese versie verwijderd. Ik vermoed/hoop dat je blog dan ook gaat voldoen aan zoiets als de Cookiewet, die per land verschillend kan zijn. Meer over deze wijziging en het waarom lees je op Blogger Help.

Niet goed
In eerste instantie dacht ik "het zal wel". Het heeft een functie en Blogger zal er wel voor zorgen dat al die verschillende urls (voor het hetzelfde) geen invloed hebben op de vindbaarheid. Ik verwachtte een goede redirect (daar schijnen verschillende van te zijn) van .com naar landextensie, en een canonical terug van landextensie naar .com. Ranking wordt dan netjes overgezet en duplicate content wordt voorkomen. Die duplicate content ontstaat inderdaad niet, maar de blogs zijn wel de bestaande ranking kwijtgeraakt......
Tel daarbij op dat ik een hekel heb aan het canonical attribuut, geen zin heb om daarmee te prutsen en dat er op den duur toch mensen met verschillende urls gaan verwijzen naar de artikelen. Dan kan ik niet anders concluderen dan dat ik er niet blij mee ben.

Toch maar een eigen domein dan...
De wijziging wordt niet doorgevoerd als je blogt op een eigen domein!
Dus heb ik vorige week 3 van de 4 actieve blogs overgezet naar een eigen domein**. Te laat overigens want de pagerank was al verloren gegaan (deze pagina is nog niet gerankt pagerank 0 staat er nu). Maar dat komt vanzelf goed.

*De datum 1 juni heb ik gedestilleerd uit de grafiek en geldt voor Nederland, in andere landen is het al eerder doorgevoerd, of ze komen nog aan de beurt.

**Waarom nu pas vraag je je misschien af? Het is inderdaad een simpele handeling en kost maar $ 10,- per jaar. Maar ik heb mijn blogs altijd in een submap van www.artoek.nl willen zetten. Dat zag er uit als een  complexere handeling en heb ik vooruit geschoven. Pas heel laat kwam ik erachter dat het helemaal niet kan, Blogger in een submap van Artoek. Toen zag ik verder ook geen noodzaak meer om er alsnog een eigen domein aan te koppelen. Tot nu!

3 opmerkingen:

 1. Het gemorrel met die landextensie en de nefaste gevolgen voor de pagerank, het is me een doorn in het oog. Of het een reden is om na 2 jaar bloggen dan toch maar over te stappen op een eigen domein? Ik weet het niet? Ik twijfel.

  Daarom enkele vraagjes:

  Als ik overstap op een eigen domein, lijkt het me logisch om dat via Blogger te doen. Voor het geld hoef je het alvast niet te laten, meen ik begrepen te hebben. Maar heb je als modale blogger genoeg webruimte in je standaardpakket? En wat gebeurt er als je na verloop van tijd te weinig ruimte hebt?

  Ziet je interface er ongeveer hetzelfde uit, en is ie even gebruiksvriendelijk (ik ben geen websitebouwer, en ik wil dat ook niet direct worden)?

  Zijn de mogelijkheden qua layout zoveel uitgebreider dan bij Blogspot?

  En wat komt er allemaal bij kijken op het gebied van veiligheid (virussen, spam, cookiewet)?

  Algemeen zou je kunnen stellen dat ik een beetje huiverachtig sta tegenover die volle eindverantwoordelijkheid van het hebben van een site op eigen domein. Help je me van die koudwatervrees af?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik blog ook al heel lang op subdomein bij blogspot. En omdat ik het toch niet kon verplaatsen naar een submap heb ik het zo gehouden.
  Dat gerommel met die landextensies is de enige reden geweest waarom ik het nu wel veranderd heb.
  Ik denk dat al die verschillende urls niet goed zijn. Dat denk ik, dat heb ik niet getest.

  Ja, via Blogger is heel, heel makkelijk, je kunt daar de naam aanvragen en dat kost $ 10,- (+ beetje belasting) per jaar. Ongeveer € 10,-.
  Je blijft gewoon bloggen op de ruimte bij Blogger. Ze regelen alleen de naam voor je. De hosting, de interface, je layout alles blijft hetzelfde. Ze regelen zelfs de doorverwijzing van je huidige url naar de nieuwe.

  Cookiewet, ik heb geen idee. Je meet het bezoek, dus er is een cookie actief waarvoor je eigenlijk toestemming moet vragen. Daar maak ik me niet al te druk over. Ik neem aan dat Blogger dat regelt. Maar er zit wel een kansje in dat ze dat alleen regelen als je op subdomein blijft, omdat dat per land anders is.
  Maar ik moet de eerste rechtzaak nog zien.

  Is je koudwatervrees nu weg? Gewoon doen, een eigen naam staat ook beter!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De koudwatervrees is een stukje kleiner. Heldere antwoorden. Dank daarvoor!

  BeantwoordenVerwijderen