Webwinkelsoftware, best lastig

10 jaar geleden was de keuze voor webwinkelsoftware snel gemaakt. Opensource pakketten stonden nog in de kinderschoenen en zover ik weet waren er maar 3 opties:

Shopfactory
Software om een webwinkel te bouwen. Te installeren op een eigen server of server van shopfactory meen ik. Het was de meest gebruikte. Als digibeet vond ik het programma er redelijk lastig uit zien en bovendien waren alle instructies, termen enz. in het Engels. Best lastig voor een Nederlandse digibeet.

Easyshopmaker
Software om een webwinkel te bouwen die je eenmalig aanschafte en op je eigen computer/server draaide. Nederlandstalig. Zag er goed uit. Sprak mij wel aan destijds. 1x een uitgave, en dan onafhankelijk de webwinkel ermee draaien. Wat mij toen tegenhield waren de negatieve recensies. Achteraf gezien geen eerlijke recensies. Als je een pakketje koopt kun je geen onbeperkte gratis support verwachten. Jan en alleman, ook mensen die er weinig vanaf wisten, probeerden er een webwinkel mee te bouwen en klaagden steen en been.
Wat ik me destijds niet realiseerde is dat software veroudert, dat je regelmatig moet updaten, dat internet continu verandert, dat je moet blijven beveiligen. Hoogstwaarschijnlijk had het voor mij niet gewerkt.
Easyshopmaker bestaat niet meer.

Mijnwinkel
Mijnwinkel was destijds de enige aanbieder waar je een winkel huurde voor een vast maandbedrag. Je had enkel een excellsheet nodig en daarmee "knutselde" je online een winkel. Voor ik het wist had ik al een winkel online. En dat de winkel automatisch geupdate werd en draaide op hun eigen servers vond ik erg makkelijk.

10 jaar verder..... 
Ik host nog steeds bij Mijnwinkel. Ruim 3 jaar geleden heb ik, na flink twijfelen en dubben, maatwerk op deze software laten bouwen. Dat maatwerk is in de afgelopen 3 jaar zo specifiek geworden dat de webwinkel steeds moeilijker te beheren is. De niet-winkelpagina's draaien via een apart CMS. Ik werk offline nog met een, flink gegroeide, excellsheet. Voor wijzigingen in de layout of op de productpagina's, een pinterest button bijvoorbeeld, moet ik mijn webbouwer inschakelen. Doordat ik bij mijnwinkel niet kan labelen (de afdelingen/categoriën vastplakken aan de artikelen ipv andersom) heb ik een afwijkende navigatie met 27 productlijsten. Voor iedere kleine wijziging in de winkeldata, een voorraadmutatie, een product weghalen, tekst aanpassen moeten alle 27 productlijsten overschreven worden. De winkel is dan 30-45 minuten van slag.
Ik wil graag online productenbeheer gaan doen. Mijnwinkel heeft dat uitbesteed. Dat zou betekenen dat ik van 6 partijen afhankelijk ga worden; Mijnwinkel, CMS, webbouwer, host, nieuwsbriefprovider en databeheer. Bovendien vrees ik dat het met mijn afwijkende navigatie niet eens mogelijk zal zijn.
De campagne Nederland verdient online heeft me aan het denken gezet. Het is zo eenvoudig tegenwoordig om een webwinkel op te zetten en te beheren. Mijnwinkel heeft voor dit initiatief een nieuwe easyshop ontwikkeld met online productenbeheer. Zal ik het maatwerk loslaten en overstappen op die easyshop?

Maatwerk
Het maatwerk loslaten. Dan gooi ik een flinke tijd- en geldinvestering weg. En qua look ziet de website er precies zo uit als ik wil. Met een standaard layout zal ik de winkel er nooit precies gaan uitzien zoals ik wil. Maar de huidige winkel is te lastig te beheren, ik kan nergens zelf bij en zou graag af en toe wat willen experimenteren. Tevens is deze oplossing simpelweg te duur voor een eenmanszaak. En ik ben te afhankelijk van teveel verschillende partijen; winkelsoftware, hosting, webbouwer, CMS, nieuwsbriefprovider.

Zelfbouw
Heel even heb ik overwogen om zelf een winkel te bouwen met Magento, Zencart of OSCommerce. Of met Wordpress in combinatie met een winkelplugin. Helaas ben ik geen webbouwer en "spreek" de programmeertalen als html niet. Dat zou ik kunnen aanleren, maar voor 1 winkel vind ik dat tijdverspilling. Bovendien heb ik weinig geduld en ben ik niet het type voor "gemier op de mm".

Zoektocht
Ik ga/ben op zoek naar een totaalpakket waarmee je zonder html-kennis zelf de winkel kan bouwen en inrichten. Zoiets als Blogger, maar dan voor een webwinkel. Met online productenbeheer. Met de mogelijkheid de producten te labelen (als je ze in meerdere categoriën kunt zetten is goed, dat is labelen). Zonder apart CMS. Met voorraadbeheer. En nog tig andere eisen.
Ik heb wat testwinkels her en der aangemaakt. Er zijn er al een paar afgevallen. Het is best lastig want ik heb al iets draaien. Als ik overstap moet het uiteraard wel een verbetering zijn tov de huidige situatie.
Tips en aanbevelingen zijn van harte welkom.

Het resultaat
Of ik het maatwerk dit keer echt ga weggooien en welke aanbieder het uiteindelijk gaat worden lees je als het goed is over enkele weken in dit blog.

PS Iemand al ervaring met de nieuwe easy webshop van Mijnwinkel? Ik zag op het filmpje dat er nog steeds geen labels mogelijk zijn? Maar misschien kan een product nu wel probleemloos in meerdere categoriën geplaatst worden?