maandag 2 april 2012

Bloggen

Bloggen is goed voor je vindbaarheid:
 1. In een blog post je regelmatig. Hoogstwaarschijnlijk voeg je veel vaker iets nieuws toe aan je blog dan aan je site/webwinkel. Google is, net zoals je klant, dol op nieuw. Nieuwe berichten krijgen voorrang boven oude berichten.
 2. Je kunt in een blog gerichte linkjes, voorzien van de juiste ankerteksten, maken naar webpagina's. Bijvoorbeeld als je iets nieuws introduceert, als je een speciale actie hebt, als je achtergrondinformatie geeft over een product enz. Het is een doeltreffende manier om backlinks te creëren (beter dan linkruil).
 3. Bloggen is, in tegenstelling tot twitter, facebook, papieren drukwerk, tijdloos. Berichten blijven tot in de lengte der dagen vindbaar. Papieren drukwerk verdwijnt vroeg of laat bij het oud papier. En als je het al bewaart, dan moet je het goed archiveren wil je later iets kunnen terugvinden. Sociale media zijn vergankelijk. Niemand die een facebookbericht of tweet van 2 jaar geleden nog leest, zoekmachines lijken deze berichten ook niet te vinden.
 4. Content is king. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Hoe meer content, hoe beter je gevonden wordt -> doordat je meer landingspagina's hebt. Bloggen is een manier van content creëren. Een grote site is beter zichtbaar dan een kleine.
Door de eerste 3 punten ben ik gaan bloggen over traktaties. Het woord traktaties heeft een hoog zoekvolume en ik vermoedde dat dat precies in mijn doelgroep viel; ouders van kinderen in de leeftijdsgroep van 2 tot 8 jaar.
Na wat speurwerk kwam ik bij Blogger (=blogspot) uit. Blogspotblogs zijn goed vindbaar en Blogger is van Google. Blogger is gebruiksvriendelijk en voordat ik het wist was ik al online.
Punt 4 wist ik wel, maar ik achtte het van ondergeschikt belang en ik was er destijds van overtuigd dat het niet goed was om het blog onder Artoek te laten vallen. Ik wilde namelijk wel bezoekers van het blog naar Artoek, maar niet omgekeerd. Een klant in de winkel wil ik zo min mogelijk afleiden. Ook denk ik dat een externe link meer betekenis heeft dan een interne. Gaandeweg kwam het besef dat het beter is om onder eigen domein te bloggen, en op de winkelpagina's het blog gewoon niet noemen, dan leid ik de klanten ook niet af.
Het traktatieblog alleen al zou de content en het aantal bezoekers dat via Google binnenkomt op het domein Artoek meer dan verdubbelen.

Afgelopen week wilde ik daarom mijn 4 actieve blogs ja ik heb er meer dan 4, oa een slapende Pippi-Langkous koppelen aan Artoek. Ik had al gezien dat je een bestaand blog makkelijk kon overzetten naar een eigen domein, en dat Blogger dan alle blogspot-urls keurig zou redirecten naar het eigen domein.
MAAR HET KAN NIET! Nu niet, nooit niet. Een flinke tegenvaller.

Submap versus subdomein
Je kunt met Blogger weliswaar een domeinnaam koppelen, maar je kunt het niet in een submap plaatsen, wel op een subdomein; artoek.nl/blog kan niet, blog.artoek.nl wel. Met een subdomein schiet je niets op, want dat wordt gezien als een apart domein.
Je blogt met Blogger in de "cloud". De blogsoftware staat op de servers van Blogger. Je kunt vanuit Blogger laten redirecten naar een eigen domein. Maar om het blog te laten draaien in een submap zou je de software in die submap moeten installeren.
En dat kan dus niet met Blogger... ...Wel met Wordpress*. De blogsoftware van Wordpress kun je installeren op een eigen server en laten draaien in een submap.
Let op: Bij Wordpress kun je ook bloggen op de servers van Wordpress. Je krijgt dan een url die er zo uit ziet: naamvanjeblog.wordpress.com. Ik vermoed dat je vandaaruit later ook niet meer kunt laten redirecten naar een submap.

What to do?
Ik kan opnieuw beginnen met bloggen en alles wat ik tot nu toe geschreven heb proberen over te hevelen. Een hele klus. Ik moet me verdiepen in Wordpress. Ik moet Wordpress installeren in een submap. Ik moet Wordpress up to date houden. Bovendien raak ik alle opgebouwde waarde kwijt; de backlinks, de reacties, de ranking. De vraag is of het dat waard is.
Het traktatieblog en het feestjesblog functioneren prima op de eerste 3 punten. Kijkeven is er puur voor de lol. Tja, en dit blog? Dat draagt sowieso helemaal niets bij aan Artoek. Ik roep al tijden dat het niet slim is om hier mijn inzichten te delen. Maar ik deel ze zo graag, ik kom uit een lerarenfamilie mijn zus is scheikunde-juf. En ik vind het zo zonde om mijn SEO-kennis alleen te gebruiken voor Artoek. Deze week, oa dankzij het hier beschreven probleem, viel het kwartje. Ik blijf gezellig bloggen en iedereen die hier terecht komt en een SEO-advies op maat wilt kan mij vanaf nu inhuren.

Voordelen van Blogger
Als ik dit allemaal van te voren geweten had was ik uiteraard gaan bloggen met Wordpress in een submap. Het spijt me dat ik mensen enthousiast gemaakt heb om te gaan bloggen onder een blogspot-url. Gewoon lekker beginnen, Blogger werkt heel gemakkelijk en dat eigen domein komt later wel, ik hoor het mezelf nog zeggen.
Ik snap nu ook de verzoeken van "grote jongens" om te komen bloggen bij hun op de site.
Als troost een paar voordelen van Blogger
 • Het is gemakkelijk.
 • Je hebt weinig webbouw-kennis nodig. Je hoeft niets te installeren.
 • Blogger draait op hele stabiele servers.
 • Blogger is van Google (wat daar de voordelen van zijn mag je raden)
 • De software is automatisch up-to-date. Je hoeft daar zelf niets voor te doen. Bij een eigen installatie moet je dat bijhouden. Ik hoor regelmatig over gehackte Wordpress blogs. Ik vermoed dat daarvan de beveiligingsupdates niet bijgehouden zijn.

Ik hoop dat ik het goed zie en de juiste terminologie gebruik. Ik ben wel thuis in SEO, maar heb geen programmeerkennis. Heb ik het fout, dan ben ik erg benieuwd naar je reactie!

* Wordpress is oorspronkelijk blogsoftware. Tegenwoordig kun je er complete sites, inclusief een winkelgedeelte, mee maken. Het verhaal hier heeft betrekking op bloggen in een submap bij een bestaande site.

8 opmerkingen:

 1. Hallo Martine,

  Wat een mogelijkheid zou zijn is inderdaad wordpress te installeren in een submap op de server: artoek.nl/blog. Ik raad inderdaad ook aan om te bloggen vanuit je eigen domein / website omdat je die pagerank (die is op paginaniveau) hiermee verhoogt en ook je positie. (SERP: de resultaten pagina van een zoekmachine)

  Mocht iemand (andere webwinkels) of jij interesse hebben, ik geef workshops wordpress en ik kan je ook helpen met de installatie van wordpress op je domein.
  Zie hiervoor mijn site http://www.eigen-websitemaken.com
  Stel gerust je vragen, ik sta je graag te woord. Irene Ogier

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Irene,
  Ik had al aan je gedacht. Ooit zelfs overwogen om een Wordpress-workshop bij je te volgen, want dan werd tenminste die installatie voor me gedaan en ben ik gelijk thuis in èn online met Wordpress.
  Maar voor dit moment, je leest het, blijf ik bij blogspot.....
  Als ik nog zou moeten beginnen met bloggen zou ik het anders doen. Maar ja.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Martine,
  We hebben een tijdje geleden een blogspot-account met honderden posts (en tags, en reacties) gedownload naar eigen server en vervolgens gemigreerd naar een Joomla-site. De content is dus een op een overgezet via een script. Als je wilt...

  Dit is niet bedoeld als spam of zo - tante Kee weet wel wie ik ben ;)
  groet, A.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi erg boeiend! Ik snap alleen niets van de hele SEO, maar daar kan ik jouw voor inhuren :-D Ik zit ook veilig bij Blogspot. en rank (haha ik zeg iets wat ik volgens mij weet) daarmee idd. hoog in Google. Geweldig hoe jij zo enthousiast over het SEO gebeuren bent, ik houd je zeker in gedachten voor een evt. sitescreening.
  Groetjes, Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk Jolanda! Je bent precies mijn doelgroep.... Weet je wat het is, ik spendeer zoveel tijd aan SEO, ik wil dat ook graag delen want het is zo zonde om het alleen voor Artoek toe te passen.

  Dank A. Ik weet hoe ik een posts met reacties kan overzetten. Ik heb een keer een blogspot naar een andere blogspot verplaatst door te exporteren en vervolgens te importeren. Waar ik bang voor ben is dat de ranking die ik in de loop der tijd heb opgebouwd (sommige post zijn meer dan 10.000x gelezen, ik heb veel backlinkjes naar de posts) kwijt raak. Omdat ik geen redirects op alle berichten kan zetten of op het archief. Blogger biedt dat wel aan, maar dus alleen naar een hoofddomein, niet naar een submap. En je moet dan bij Blogger blijven. Snik

  BeantwoordenVerwijderen
 6. I see...
  Ik snik met je mee :'(
  A

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zag dat je blogger zsou kunnen migreren naar wordpress; is dat interessant voor jou? http://bloggerfordummies.blogspot.com/2008/04/export-blogger-posts-to-wordpress.html

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik weet dat het kan. Maar zover ik weet kan ik geen redirects zetten op de huidige berichten (dat de huidige urls doorverwijzen naar de nieuwe). De in de loop der tijd "verzamelde punten" raak ik dan kwijt.

  Ben trouwens momenteel de webwinkel aan het migreren. Dus ik verveel me niet. Of anders gezegd; daarna heb ik hoogstwaarschijnlijk mijn buik vol van migraties.

  BeantwoordenVerwijderen