woensdag 21 maart 2012

De 58 tips van Karel Geenen!

Achtenvijftig prachtige internet marketing tips in een praktisch en uitnodigend jasje. Tips waar iedere internet marketeer wat aan heeft. Gratis! Je vindt dit ebook bij Karel Geenen op de site.
Elke tip heeft een eigen auteur en is geschreven vanuit diens invalhoek.

In deze post een uitgebreide reactie. Dat is gelijk het enige minpuntje aan deze publicatie, dat je er geen reacties bij kunt plaatsen. M.i. zou dat prachtige discussies en aanvullingen opleveren.
De reacties zijn geschreven vanuit mijn oogpunt als webwinkelier. Artoek is mijn core-business en bloggen is een tijdslurpende HOBBY. Sommige dingen kwamen me bekend voor, sommige dingen wat minder en er waren ook nieuwe dingen. Het was erg prettig om alles weer eens bevestigd en netjes op een rijte gepresenteerd te krijgen.

Mijn reacties als webwinkelier (nummering komt overeen met artikelnummer):

2. Wees voorzichtig met rechten van derden
Dat kan niet vaak genoeg gezegd worden. Vooral, wees origineel! Zoekmachines zijn dol op unieke content. Schrijf je eigen content, maak je eigen foto's!

4. Wat is jouw onderscheidend vermogen
Dat wordt nogal eens vergeten. Klanten moeten een reden hebben waarom ze bij jou kopen. Omdat je iets verkoopt dat een ander niet heeft, omdat je het mooier presenteert, omdat je goedkoper bent, omdat je betere service biedt, omdat ze je kennen enz.

5. Deel uw vakkennis via internet
Ik vind het van mezelf helemaal niet zo slim om hier vakkennis te delen met mijn conculega's. Het delen van mijn andere vakkennis (traktatieblog, feestjesbloginstructiefilmpjes) zet wel zoden aan de dijk, lees trekt bezoekers naar mijn webwinkel.

11. Hoe schrijf je goede zoekmachineresultaten?
O ja, titel, url en omschrijving is zooooooo belangrijk. Staat al tijden op mijn todo om na te lopen. Met name om dan rekening te houden met het aantal karakters. Goede reminder!

12. Elke pagina binnen 2 klikken bereikbaar
Yeah! Ook al verkoop je duizenden producten. Zorg dat ze binnen 2 klikken bereikbaar zijn. Dus geen ellenlange lijstjes of keuzemenuutjes waar je steeds moet doorklikken.

13. Twee doelgroepen, één taal
Klopt als een bus. Alleen dat zoekmachines geen synoniemen zouden kennen ervaar ik anders. Het woord verkleedspullen gebruik ik slechts 1x, toch wordt Artoek daar goed opgevonden. Die ervaring heb ik met meerdere woorden. Google geeft ook synoniemen op als alternatief. Woorden worden m.i. wel degelijk aan elkaar gematchd.

17. Redirect jouw website voor een waardevollere website
O ja, staat ook al tijden op de todo. Gaat me technisch boven mijn pet. Geen idee hoe dat precies is ingesteld. Ik weet wel dat artoek.nl naar www.artoek.nl gaat. Toch nog maar eens navragen bij mijn webbouwer.

19. Gebruik zoveel mogelijk online testprogramma's
Dat ga ik dus niet toepassen. Ik spendeer al veel te veel tijd aan Google analytics en mijn excell-zoekwoorden-tooltje. Bovendien staat er: "De beste manier om deze online programma's te gebruiken is door die programma's los te laten op de concurrentie die wel een goede ranking heeft." Ik val onder de concurrentie die wel een goede ranking heeft (voor een "kleine creatieve webwinkelier").

21. Gebruik zoekwoorden in je sitestructuur en bij de navigatie
Yeah! Alleen maar zoekwoorden in mijn navigatie in de webwinkel (de linkerbalk).

25. Hoe spel je conversie?
Inderdaad, nooit met opzet spelfouten laten staan. Google filtert spelfouten er tegenwoordig uit. Als je je zoekwoord aan het typen bent vult ie automatisch aan, mocht je toch verkeerd intypen dan vraagt ie of je het juist gespelde woord bedoelde.

26. Sociale beïnvloeding als conversie-generator
Klopt meestal wel, maar niet voor producten die floreren bij het "ontdek-effect". Als je niet op zoek bent naar laarzen die iedereen al heeft, maar juist naar unieke.

30. Wil je jouw bedrijf een boost geven? Maak dan gebruik van video.
Ik heb een paar instructiefilmpjes, zoals "hoe vouw je een bootje?". Een instructiefilmpje is voor mij tevens een goede tijdbespaarder. Het voorkomt vragen, en een gebruiksaanwijzing uittekenen kost veel tijd. Een goede tip voor de Ikea!

31. Maak registratie optioneel bij een webshop
Hele goede tip! Ik heb het nooit gedaan omdat ik er de voordelen niet van zie. Het is een extra hobbel voor klanten om te bestellen.

34. Denk na over de lengte van je teksten
De tip die triggerde om eens een ellenlange post (deze) te schrijven. Ik heb de ervaring dat klanten slecht lezen. In de webwinkel probeer ik de teksten kort en krachtig te houden. Bloggen daarentegen...... Een leraar Nederlands heeft ooit "Lulletje Rozenwater" onder een opstel van mij geschreven.
Voor zoekmachines kan een lange tekst interessant zijn. Maar de bezoeker komt altijd op de eerste plaats.

35. Zo schrijf je teksten die echt werken
Grappig dat deze tip na tip 34 komt.

39. Hoe maak je een 'sociale' 404-pagina
Oeps, weet ik wel, maar nooit naar gekeken. Een foute url in het winkelgedeelte blijf je gelukkig op de site, maar met een foute url elders surf je van de site af en zegt google "oeps deze link schijnt niet te werken". Dat kan beter. *schrijft het op de todo*

41. Slim gebruik maken van je netwerk op linkedln
Heb ik niet.

42. Deel online je kennis via een blog
Helemaal mee eens. Vooral als het kennis is waar je doelgroep wat aan heeft. Dat gaat helaas niet op voor dit blog. Da's vooral leuke kennis voor mijn concurrentie. Het genoemde gevolg; "dan gaan ze je leuk vinden" gaat ook helaas niet op voor dit blog en kun je beter veranderen in "dan gaan ze me minder leuk vinden".
Ook hier weer iets dat ik al tijden weet; bloggen op je eigen domein! Ik moet hoognodig eens kijken hoe ik mijn 4 blogs aan Artoek kan koppelen.

43. In 3 stappen een goede facebook pagina voor je bedrijf
Ik heb ook al geen facebook. Geen tijd, ik kan niet alles hè? Bloggen, twitteren.... Daarbij denk ik dat versnippering niet goed is. Beter is je te richten op een goede homepage voor je bedrijf.

45. 8 tips voor marketing op youtube
Zie mijn reactie bij punt 30.

48. Gebruik geen hulpmiddelen om te volgen of te ontvolgen op Twitter
Inderdaad reuze-irritant. Op twitter volg ik mensen, geen reclame-boodschappen. En mensen mogen best af en toe reclame maken.

51. Maak links opbouwen onderdeel van je totale strategie
Ik denk dat linkbuilding passé is. Linkruil is dat sowieso. Links moet je verdienen, dan krijg je ze vanzelf.

52. Stel jezelf deze vragen om mensen te overtuigen naar jou te verwijzen
Als je goede content hebt krijg je vanzelf links. Beetje goodwill kweken kan geen kwaad hierbij, maar zelf vraag ik nooit rechtstreeks om een verwijzing.

53. Zorg naast de 'standaard' links ook voor links van hoge kwaliteit
Juist, de standaard-tip-lijst kun je inderdaad beter vergeten.

58. Zet Google Adwords eens uit
Last but not least. Geweldig! Voor mij de allerbeste tip. En ik ga hem uitvoeren ook! Ik twijfel al tijden over google adwords. Wil je het goed doen, dan moet je er veel tijd aan besteden. Het rendement is laag; conversie is bij mij slechts 25% van de conversie die ik haal via google organic. Ik vroeg mij inderdaad al langere tijd af of een adwords-bezoeker niet uit gemakzucht via een advertentie komt. Zelf zie ik soms als ik een bedrijf zoek, diens advertentie boven het eerste zoekresultaat staan. Ik moet dan de neiging onderdrukken om niet op de advertentie te klikken.

En nou allemaal het e-book met deze 58 tips lezen!

6 opmerkingen:

 1. Super dit hoor! Maar de vraag is natuurlijk wel, waarom al die tijd in bloggen steken als het niet gekoppeld is aan je belangrijkste domein :-)?

  Over dat adwords, misschien is het wel iets om te adverteren op Facebook in plaats van adwords? Volgens mij kan dat voor jou veel gerichte dingen opleveren. En als ik het goed heb hoef je er geen fanpagina voor te hebben, alleen een persoonlijk profiel. Weet ik niet zeker...ga het even bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad, als je maar een profiel hebt, kun je gewoon een ad aanmaken. Volgens mij is minimum 2 euro per dag. Maar wat echt gaaf is, is dat je heel specifiek kunt zijn over welke mensen je wilt targeten. Je kunt zelf je advertentie laten verschijnen bij de mensen die een bepaalde pagina leuk vinden. Dat schept mogelijkheden, he? En de ad kan gewoon naar een URL verwijzen in plaats van een fanpagina binnen Facebook.
  Mail me even als je het wilt proberen anders!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Elja Dank voor je reactie. Je hebt helemaal gelijk. Misschien komt daar het schuldgevoel wel vandaan, dat de tijd, die ik hier spendeer, eigenlijk had moeten spenderen aan verbeteren van www.artoek.nl.
  Destijds wel bewust gekozen om te bloggen onder een apart domein, omdat ik wèl bezoek wilde van blog naar Artoek, maar omgekeerd niet. Ik was bang dat er teveel bezoek zou weglekken. Maar je kunt een blog natuurlijk ook een weinig prominente plaats geven op de winkelpagina's......
  Ik ga er binnenkort achteraan. Ik weet niet of het uberhaupt mogelijk is om url te wijzigen naar www.artoek.nl/blog op zo'n manier dat alle bestaande blogspot urls ook benaderbaar blijven en redirecten naar artoek.
  Over facebook. Klinkt heel goed. Maar ik kom daarmee toch met mijn consuminderprincipes in de knel. Op google zoeken mensen iets, op facebook zijn ze niet om te zoeken, en verschijnen de advertenties ongevraagd...... Voor mij een argument om het niet te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. zo dat heb ik mooi even helemaal gelezen :-)
  veel bekend, maar leuk om zo eens onder elkaar te zien. Facebook advertenties, ik heb er zelf nog nooit op geklikt, maar heb er voor onze website toch goede ervaring mee, beetje dubbel dus. 404 ga ik ook op mijn lijstje zetten dank voor die tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Apart domein voor je weblog of website of niet? Beide hebben hun voor- en nadelen.

  Het kan bv. best dat de weblog een significant ander publiek heeft dan de website. Hierdoor heb je misschien een andere usability, design of concept nodig.

  Verschillende concepten op het zelfde domein is dan wéér geen goed idee, mensen verwachten daar wel een zekere consistentie.

  Nog een voordeel van een apart domein is, dat je Google kan 'domineren' op de eerste pagina. Meestal laat Google maximum maar 3 linkjes zien naar dezelfde website op pagina 1. Met 2 domeinen worden er dit dan al 6 (maximum). :)

  Martine, wat jij wil doen, deze weblog omleiden naar "www.artoek.nl/blog", dat gaat standaard niet met Blogger.

  Maar je kan je weblog eventueel wel overzetten naar Wordpress of zo en dan kan het wel.

  Eerlijk gezegd, ik zou er mijn tijd niet insteken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Edwin
  Dank! Je maakt me helemaal gelukkig. Heb namelijk besloten om de 4 blogs als stand-alones door te laten gaan. Je hebt helemaal gelijk, dit blog moet ook helemaal niet gekoppeld worden aan de verkleedwinkel. Traktatie- en feestjesblog was leuk geweest.
  En slik, nog gelukkiger was ik geweest als je 10 dagen eerder gereageerd had, zie het hierna geplaatste bericht (klik op nieuwer bericht) over "bloggen".

  BeantwoordenVerwijderen