maandag 21 maart 2011

Pagerank toolbar

De pagerank toolbar. Voor mij een heel intrigerend dingetje, waar ik veels te veel tijd aan besteed. Zo vroeg ik mij vandaag af of de pagerank toolbar in 10 stapjes groen kleurt. Nee dus!

Ziehier 2x een sterk uitvergrote pagerank toolbar (van http://www.artoek.nl/ en http://www.naaipatronen.nl/). Beiden hebben een pagerank 4, toch is de een iets meer groen dan de ander.

Logaritmische schaal
Pagerank is niet lineair. Wat de exacte vermenigvuldigheidsfactor is weet ik niet. Vermoedelijk 10. Pagerank 1 t/m 10 geeft dan de volgende verhouding weer; 1, 10, 100, 1000, 10000, 100000, 1000000, 10000000, 100000000, 10000000000. Maar het zou ook 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512 kunnen zijn.
Niet lineair verklaart waarom het zo moeilijk is om een puntje te stijgen. Als je uitgaat van verdubbeling betekent dat je voor een stijging van pagerank 7 naar 8 (64->128) 64x zoveel punten moet verzamelen als voor een stijging van 1 naar 2.

Kwaliteit
Pagerank is een kwaliteitsoordeel van Google voor je website.
Men veronderstelt dat het aantal inkomende links, en de ranking van de pagina waarop die link staat van invloed zijn op de pagerank. Dat klopt, maar er zijn m.i. meer factoren:
 • Wordt er daadwerkelijk op de links geklikt? Een mooie link op een website met pagerank 8 waar niemand op klikt levert geen punten op. En een mooie link waar je voor betaald hebt kan zelfs strafpunten opleveren.
 • Hoe vaak wordt de webpagina bezocht via een andere weg dan een link? Komt er bezoek via zoekmachines? Komt er rechtstreeks bezoek? Komt er bezoek via nieuwsbrieven/mail/reclame?
 • Originele en unieke content wordt goed gewaardeerd. Het is zelfs zo dat identieke content uit de indexering wordt gegooid. Eerst geplaatst wordt als origineel gezien.
 • Een website die up-to-date is wordt beter gewaardeerd.
 • Hoe lang blijft men op je webpagina? Als het aanbod niet naar verwachting is, klik je weg, en geef je daardoor aan dat het kwalitatief geen goede site is.
Bouncerate
Vroeger gaf de bouncerate aan hoeveel bezoekers er binnen een bepaalde tijd (5 seconden? ik weet het niet meer) wegklikten. Tegenwoordig laat de bouncerate zien hoeveel bezoekers er na het lezen van 1 pagina wegklikken. Persoonlijk vond ik de tijdseenheid prettiger. Bij mijn blogs zie ik bezoekers die slechts 1 artikel lezen niet als bouncers.

Weglekken van pagerank
In mijn ogen is het niet zo dat er pagerank wegvloeit naar linken die op de pagina staan. Ik lees dat regelmatig, maar kan dat niet rijmen met linkpagina's als deze met een redelijke pagerank. Wel is het zo dat "foute" linken (betaalde linken of linken die niet meer werken) strafpunten opleveren. Reden temeer om je website goed te onderhouden.

3 opmerkingen:

 1. Heb een vraag over die dubbele content en de originele die als bron gezien wordt. Vroeg me laatst af of google sites met een hoge pagerank ook vaker bezoekt en dus daar eerder de content tegenkomt dan op een site met lagere pagerank waar de tekst wel al eerder stond?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, die schijnen vaker doorcrawld te worden. Ja, nieuwe pagina's op goed gerankte sites worden sneller geïndexeerd. Maar ik vermoed dat Google uitgaat van de publicatie-datum. Dus het maakt niet uit wanneer Google de content tegenkomt. Er gaat ook altijd wat tijd overheen voordat Google duplicate-content herkent en uit de index gooit.
  Uit ervaring: Per abuis (lees softwarefout) zijn er dubbele urls van Artoek naar Google gestuurd. Die hebben er weken gestaan, maar beginnen nu langzaam weer te verdwijnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Blijft een interessante questie waar ik echt mijn vinger niet op kan leggen. Heb hoge, nog steeds stijgende bezoekersaantallen maar lage pagerank van 0. Mijn bezoekers lezen vaak 1 blog, omdat ik dagelijks een nieuwe plaats en veel lezers dus iedere dag even terugkomen. Jammer dat google de bouncrate dus anders is gaan waarderen, niet zo gunstig voor mij helaas ;-(
  Wellicht is geduld hebben een goed in mijn geval, op een gegeven moment zou google me niet meer kunnen negeren denk ik ;-)

  BeantwoordenVerwijderen