SEO fabeltjes

De laatste weken heb ik me noodzakelijkerwijs verdiept in SEO. Altijd al een leuk spelletje gevonden, scoren bij Google. Ik stond versteld van de vele fabeltjes die ik tegenkwam tijdens het rondsurfen. Ik geloof dat ik mijn roeping heb gemist, ik had SEO-sprookjesverteller moeten worden. Dat verdient volgens mij beter dan sprookjesklerenverkoper.

1. Gebruiksvriendelijkheid is in strijd met zoekmachine-optimalisatie.
Nee, dat is geen strijd! Het is juist omgekeerd. Google follows the user. Altijd.

2. Er bestaan trucjes om goed te scoren bij Google.
Ja, die bestaan. Maar worden vroeg of laat altijd afgestrafd. Altijd.

3. Een website moet een duidelijke structuur hebben.
Nee, niet voor Google. De enige voorwaarde is dat elke pagina bereikbaar moet zijn, zodat ie gevonden kan worden door Google. Google schept zelf, op haar eigen geheime manier, orde in de chaos.
Een duidelijke structuur is wel noodzakelijk voor de webbouwer en -beheerder, zodat ze overzicht houden.

4. Het moet duidelijk zijn waar een pagina of product te vinden is.
Liefst ook nog met een eenduidig pad ernaartoe.
Nee, belangrijker is dat een bezoeker (en dus Google) het snel en makkelijk kan vinden. Het is sneller om 1 zoekwoord in te tikken dan 6 menuutjes met elk 20 opties te moeten doorscrollen.

5. Je moet het pad, de zogenoemde broodkruimel, in de url laten zien.
Nee, er bestaan bijna altijd meerdere paden. Denk aan een search of een product dat je volgt via een koppeling als "bijbehorende" producten. Er ontstaan hierdoor verschillende urls voor hetzelfde.

6. Je moet alles zoveel mogelijk onder 1 url laten draaien.
De gedachte hier achter is dat er dan ook veel content op die url te vinden is. Maar Google ziet afzonderlijke pagina's als afzonderlijke pagina's. Google zal de score van deze afzonderlijke pagina's niet bij elkaar optellen maar over de pagina's verdelen. Of één pagina als de hoofdpagina zien en de rest buiten beschouwing laten.

7. Pagerank is niet meer zo belangrijk.
Dat hoor ik steeds vaker. Maar dat blijft wèl belangrijk. Het is een waardering die Google zelf geeft. Zou Google zoveel moeite doen om een waarderingssysteem uit te rollen, om er vervolgens niets mee te doen?
NB ik bedoel hier de pagerank zelf, niet het tooltje in de menubar dat hem toont.

8. Ik moet alle schrijfwijzes en synoniemen voor een zoekwoord in mijn site verwerken, anders kan niet iedereen mijn site vinden.
Nee. Spellingsfouten filtert Google er nu al uit. Enkelvoud/meervoud en verkleinwoordjes ook. En ik zie steeds meer synoniemen verschijnen bij de zoekresultaten. Google weet dat verjaardagspartijtje hetzelfde betekent als kinderfeestje.

9. Je moet zoveel mogelijk externe linkjes naar je site verzamelen.
Nee, kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. Een link waar nooit op geklikt wordt levert geen bijdrage. Beter 1 goede, dan 10 slechte.

10. Hoe meer links naar externe pagina's hoe meer pagerank er weg lekt.
Nee, mijn linkpagina, met alleen maar externe linken heeft pagerank 3. En er wordt nauwelijks naartoe gelinkt. (Goed gezien, hier wel!)

11. Je moet bang zijn voor double content.
Nee. Zo snel ziet Google iets niet als double content. Als je er niet aan ontkomt om iets dubbel te plaatsen op je site, dan bestaat er een hulpmiddel (canonical) om aan Google te vertellen dat het hetzelfde is en dat ie het niet in de blackbox moet stoppen.
Sites die iets van jouw content overnemen is ook niet erg. Google ziet het eerstgeplaatste als origineel en zal alleen de later geplaatste content evt. in de blackbox stoppen. Maar meestal staat het er net even iets anders, zal het helemaal niet in de blackbox verdwijnen en alleen maar versterkend werken (mits er natuurlijk een verwijzing naar de bron is opgenomen!).

12. Adwords en adsense is goed voor Google.
Ja, voor Google zelf wel uiteraard ($$$). En ik wou dat ik nee kon zeggen wat betreft SEO. Google zelf beweert van wel, maar ik twijfel. Kan me namelijk niet voorstellen dat als je advertenties op een bepaalde site verschijnen, dat je dan niets meepikt van die site. En omgekeerd, als je advertenties toelaat, dan zouden de woorden in de advertenties toch wel iets van invloed zijn op de content die je aanbiedt?
Maar goed, intuitief zeg ik toch nee op deze stelling.

13. Google komt binnenkort met de meest fantastische winkelsoftware.
En helemaal geoptimaliseerd voor zoekmachines.... Was dat maar zo. Ik zou gelijk overstappen. Nee, ik denk het niet. Ze zullen eerder komen met een vergelijkingsproduct. Een soort Google, maar dan eentje die alleen resultaten van webwinkels laat zien. Zoiets als Shopwiki en Twenga. Ze hebben jaren geleden al eens een poging gedaan met Froogle (of was dat een ander bedrijf?).

14. Google schrijf je met een hoofdletter.
Klopt! Google heeft inmiddels zoveel invloed dat je dat wel met een hoofdletter mag schrijven. St. ervoor zou ook niet misstaan.

15. Martine Bakx vertelt sprookjes.
Ik vertel geen sprookjes, ik VERKOOP sprookjes.

Ik heb geen bewijzen voor deze stellingen. Ik weet dat ik makkelijk praten heb, ik ben geen programmeur of webbouwer, wordt dus ook niet gehinderd door detaillering, evt. technische onmogelijkheden enz.

Ik hoor het uiteraard graag als je het er niet mee eens bent :)