maandag 27 december 2010

Labels deel 3

Ik ben alweer even bezig om mijn winkelprovider te overtuigen van het nut van labels. Producten niet verdelen over categoriën, maar de categoriën vastplakken aan de producten.
Maar het lukt me niet. Men laat zich leiden door o.a. traditionele inzichten van de SEO-dokters van Twinkle.
Mijn reactie op dat artikel, die je ook aldaar kan lezen (samengevat):

Een structuur hoeft helemaal niet duidelijk te zijn voor de bezoeker (en dus ook niet voor google). Het maakt de bezoeker (en dus google) niet uit in welke categorie een product is ingedeeld, het gaat erom dat de producten makkelijk vindbaar zijn. Hoe meer paden er naar een product leiden, hoe beter.

Stel je hebt een sportschoenenwinkel. Daar maak je 2 structuren voor: een indeling op merk en een indeling op dames/heren/kinder en dan de sport. Een damesvoetbalschoen van het merk Puma is dan via de volgende paden te bereiken:
winkel dames voetbal
winkel dames
winkel
winkel puma


Zonder structuur, maar mèt de categoriën gekoppeld aan de producten (gelabeld) krijg je de volgende paden:
winkel
winkel dames
winkel voetbal
winkel puma
winkel dames voetbal
winkel dames puma
winkel voetbal dames
winkel voetbal puma
winkel puma dames
winkel puma voetbal
winkel dames voetbal puma
winkel dames puma voetbal
winkel voetbal puma dames
winkel voetbal dames puma
winkel puma dames voetbal
winkel puma voetbal dames

Veel beter vindbaar lijkt me!

Heeft ook te maken met de wijze waarop je zoekt op internet. Dat gaat niet meer via alfabetische lijstjes of categoriën.
Laatst wilde ik de kerstopeningstijden weten van de LIDL. Dan ga ik niet naar de site van LIDL, zoek het filiaal op en kijk dan naar de openingstijden (de traditionele structuur). Nee, dan tik ik LIDL, Bleiswijk, openingstijden in bij google. En dan interesseert het me niet waar ik terecht komt, al is het bij het locale krantje, als ik die openingstijden maar vind.

Juist bij een traditionele structuur ontstaat duplicate content. Want waar deel je een unisex schoen in? Zet je die er dubbel in? Of maak je er een aparte categorie voor aan? Met het risico dat niemand in die categorie kijkt? Als je labelt, dan plak je gewoon beide labels aan het product.
Het anders sorteren van de producten (op prijs, op categorie, op meest bekeken) heeft wel degelijk een functie voor de bezoeker. Google ziet dit dan ook niet als duplicate content. Duplicate content zijn pagina's die geen meerwaarde bevatten voor de bezoeker.

Is er iemand die herkent wat ik bedoel? Bestaat er winkelsoftware die zo werkt? Iemand ervaring met Wordpress-winkels? Of moet ik wachten totdat google met winkelsoftware komt? En die zal draaien via labels, daar ben ik van overtuigd.

Hier en hier probeer ik het labelverhaal ook uit te leggen.

4 opmerkingen:

 1. Helder betoog! Er zit inderdaad wel wat in. Volgens mij doet Bol het ook een beetje op die manier. Geen idee of er een open source systeem is wat dit kan trouwens.
  @Conk_nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel helder! Ik ben ervan overtuigd dat je gelijk hebt. Nu eens opletten of er winkels zijn die dit hebben....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De meeste open source formules kunnen wel werken op de manier die je noemt. Met Wordpress en Magento heb ik zelf ervaring op deze manier. Vraag is of je van je kleine winkeltje, alleen door die labels, een reuzenolifant wil maken door over te stappen op bijv. Magento. Lijkt me niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @dirkjan voor mijn eigen winkel is het inmiddels opgelost, die draait met een omweg via labels. Een verfijning in de vorm van een tweede laag (dat als je op piraten klikt alle labels verschijnen die ook het label piraten hebben) zou leuk zijn, maar is voor een kleine winkel als Artoek niet noodzakelijk.
  Grootste manco van de traditionele indeling is de starheid; je zit vast aan een bepaalde indeling (nieuw, baby, kerst zijn niet passende categoriën) en je kunt de producten niet op meerdere plaatsen tegelijk zetten.
  Ik heb begin dit jaar willen overstappen naar Wordpress, maar in de huidige webwinkel is al zoveel geïnvesteerd. En qua functionaliteit en uiterlijk was ik wel tevreden en is het afwachten hoe dat is met Wordpress.
  Ach, en je blijft bezig hè? Nu maar weer eens alle producten op google shopping zien te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen