Linkruil is niet meer van deze tijd!

Geloof me, of geloof me niet. Tegenwoordig heeft linkruil niet meer zo veel nut als VROEGGUH! Toen was alles beter -maar niet heus-, in ieder geval had linkruil toen wel zin en nu meestal niet. VROEGGUH is de tijd tot begin 2008.
Pagina's met tips en links werden gelezen door bezoekers en werden gewaardeerd door google. Omdat er gewoonweg nog niet zoveel van dat soort pagina's waren, de info die erop stond meestal up-to-date was en omdat linkpagina's (zoals startpagina bijvoorbeeld) gebruikt werden als basis voor het surfen. Maar tijden veranderen!

Google kijkt inderdaad naar het aantal links naar jouw site, maar kijkt ook naar de pagina die naar jou linkt. Hoeveel links er op die pagina staan, wat er nog meer op die pagina staat, hoe vaak die pagina ververst wordt, hoe vaak die pagina bekeken wordt, hoe hij bereikbaar is vanaf het hoofdmenu, hoe vaak er op jouw link geklikt wordt, hoeveel dode linken er op die pagina staan enz. enz. De meeste linkpagina's hebben pagerank 0, de laagste score. Het levert weinig op om daartussen te staan.

Mijn linkpagina heeft (nog) pagerank 3. Het is geen kaal lijstje met linkjes, hij is oud (2003), hij wordt regelmatig gewijzigd, linkjes zijn up-to-date. Toch zal de pagerank dalen in de toekomst, omdat er steeds minder waarde aan dit soort pagina's wordt gehecht door google èn bezoekers.
Linkjes van verkleedkistklanten plaats ik graag, omdat ze aansluiting hebben met mijn product. Er wordt ook daadwerkelijk geklikt op die linkjes.

Andere linkjes plaats ik echter niet meer zo graag. Omdat het teveel tijd kost. Er komen veel aanvragen binnen. Vooral enthousiastelingen die verwachten dat je dezelfde dag reageert en dat je de link er gelijk opzet. Maar beoordelen en erop zetten kost tijd en niet alles is even interessant.
Fatsoenshalve vind ik dat ik iedereen moet antwoorden, ook degenen die ik niet plaats. Het komt voor dat men vergeet terug te linken. Soms komen aanvragen binnen terwijl ze er al lang opstaan. Tel daarbij op dat het 9 van de 10x geen gelijkwaardige ruil is, dat mijn link terechtkomt op een pagerank 0 pagina die nooit gelezen wordt, dan begrijp je hopelijk mijn aversie.
Toen ik een halfjaar geleden startte met twitteren keek ik op mijn linkpagina wie ik allemaal zou gaan volgen. Meer dan de helft van de bedrijven bleek niet meer te bestaan. Die linkten dus ook al een hele tijd niet meer terug.

Dit is de reden waarom ik de tweets over linkruil, net zoals de tweets over goodies, aan me laat voorbijgaan! En waarom er op mijn site staat dat ik alleen nog maar wil ruilen met minimaal pagerank 2.

Zorg dus dat je een leuke linkpagina hebt die gelezen wordt als je wilt ruilen. Verstop die pagina niet, bouw er wat omheen, schrijf een aanbeveling bij elke link, zet de linkjes in groepjes bij elkaar met een plaatje of tekstje erbij, zet de linkjes niet op een aparte pagina maar bijvoorbeeld in de kantlijn van een info-pagina. Kortom zorg dat je iets te ruilen hebt!

En nu hoop ik dat ik alleen nog maar benaderd word voor linkruil met leuke, goedgewaardeerde linkpagina's :-).