Hersteltijd bij Creative Commons 4.0

Fotograaf Richard Broekhuijzen publiceert foto's op Wikimedia en laat Dirk Dijkstra van NL.Legal blafbrieven sturen naar mensen die de foto's overnemen en verzuimen zijn naam te vermelden.
Naamsvermelding is verplicht bij een Creative Commons licentie!

Wat veel fotogebruikers niet weten is dat Creative Commons een hersteltijd kent. Van de website creativecommons.nl/4.0-licenties:

30 dagen hersteltijd ingevoerd

Alle CC-licenties hebben een voorziening dat ze vervallen wanneer een licentienemer zich niet houdt aan de voorwaarden van de licentie. Met 4.0 krijgt de licentienemer 30 dagen de tijd om de contractbreuk te herstellen nadat de fout opgemerkt is. Deze aanpassing sluit beter aan bij hoe de licenties in de praktijk gebruikt worden.


Een fotogebruiker die op eerste verzoek de foto verwijdert of de naam van de fotograaf toevoegt is dus niet in overtreding.

Dirk Dijkstra maakt misbruik van dat gebrek aan wetenschap.
Bij de eerste rechtszaak van Richard Broekhuijzen waar ik hielp wist ik het ook nog niet. Het had waarschijnlijk ook niks uitgemaakt, want de rechter kende voor een foto die je gratis mag gebruiken een misgelopen licentievergoeding toe op basis van 125% van het tarief van stichting Beeld Anoniem. Plus een volledige proceskostenveroordeling.
Bij de tweede rechtszaak van Richard Broekhuijzen wist ik het wel, doch daar ging het om een oudere versie, Creative Commons 3.0, die Broekhuijzen niet onder zijn eigen naam had gepubliceerd. Desondanks presteert de rechter het om een schade toe te kennen van maar liefst 300% van het tarief van stichting Beeld Anoniem. Plus alle gevorderde kosten.

Op de rechtspraak kun je klaarblijkelijk niet vertrouwen. Het is dus belangrijk om een rechtszaak te voorkomen. Mocht je een claim ontvangen van Dirk Dijkstra namens Richard Broekhuijzen verwijder dan gelijk de foto en geef door dat je dat binnen de hersteltijd van de licentievoorwaarden van Creative Commons 4.0 hebt gedaan. Dirk Dijkstra werkt vermoedelijk op basis van no cure no pay. En niet alle rechters gaan in zijn misselijk makende praktijken mee, ook hij kan niet op de rechtspraak vertrouwen.

Voor de foto van de latte macchiato dacht ik gisteren nog op tijd te zijn om door te geven dat ie in de hersteltijd verwijderd is.


Doch Dirk Dijkstra blijkt mijn emailadres te hebben geblokkeerd. Dus bij deze meneer de fototrol, hopelijk leest u het nog op tijd. En helpt een desinfecterend zonnetje.


Alles op dit blog is en blijft gratis, al kost het meer tijd en frustratie dan me lief is. In 2017 viel ik in de beerput van een pervers verdienmodel met fotorechten. Inmiddels heb ik de studie Mediarecht afgerond en schrijf ik een boek waarmee fotografen en fotogebruikers geschillen onderling moeten kunnen oplossen.