Briefje naar de advocaat

Bijgewerkt 1 juli 2024

Het zou nog wel eens een langlopende soap kunnen gaan worden, mijn rechtszaak met ANP. Geeft niks, hoe meer ik erover kan schrijven, hoe feller het desinfecterend zonnetje gaat schijnen. En hoe langer je in stront roert, hoe meer stank er vrijkomt.

Het vervolg:
- De deurwaarder had verzuimd de dagvaarding aan te brengen bij de rechtbank. Daar kwam ik net op tijd achter omdat mijn gemachtigde meldde dat hij na 2 weken nog geen factuur voor het griffierecht had ontvangen.
- ANP heeft uitstel gevraagd en gekregen tot 10 juli 2024.
- Afgelopen dinsdag belde de advocaat naar mijn gemachtigde. Hij had zich goed ingelezen, meende dat het uit te praten was en bood een gesprek aan met ANP en VRG om een en ander uit te leggen. Ook liet hij doorschemeren dat ik de holding van ANP had moeten dagvaarden. Merkwaardig daar ANP de activiteiten van Hollandse Hoogte voortzet, holdings zijn normaliter voor financiële zaken bedoeld. Vanaf het begin van de akelige jacht op stockfoto's, mei 2012, zijn Hollandse Hoogte en ANP samen opgetrokken. Nog voor mijn dagvaarding, juni 2018, meldden beide partijen in een persbericht dat Hollandse Hoogte overgenomen is door ANP.


Hollandse Hoogte BV
De partij op het vonnis van 15 februari 2019 is Hollandse Hoogte BV. Hollandse Hoogte is in 2018 samengegaan met ANP doch de BV is later pas, juli 2020, uitgeschreven.
De deurwaarder meldde dat Hollandse Hoogte BV niet meer bestond. Omdat de foto tegenwoordig in de beeldbank van ANP staat en ANP de naam Hollandse Hoogte BV als handelsnaam gedeponeerd heeft heb ik doorgegeven aan de deurwaarder dat Hollandse Hoogte BV opgegaan is in ANP.
Ik heb geprobeerd te achterhalen of ik inderdaad de holding van ANP had moeten dagvaarden, maar als burger weet ik de weg niet. Het lijkt me een taak voor de deurwaarder, maar die had ik daarvoor opdracht moeten geven vrees ik. Mijn gemachtigde gaat proberen het in deze procedure te herstellen.
Er is dus kans dat de zaak niet ontvankelijk wordt verklaard omdat ik de verkeerde rechtspersoon heb gedagvaard. En dan draai ik waarschijnlijk op voor de proceskosten van ANP. Mocht dat gebeuren start ik een crowdfunding op, daag ik ANP Holding en begint het hele circus weer opnieuw.
Niet getreurd, ik wist toen ik hieraan begon dat grote partijen zich op alle manieren indekken, altijd wel een maas in de wet vinden en net zolang procederen totdat je opgeeft.

De uitnodiging
Op het aanbod voor een gesprek heb ik als volgt gereageerd:

"
Geachte heer Pieroelie,


De heer Postma vroeg of ik in gesprek wilde gaan met ANP en VRG. Mijn antwoord daarop is nee en ik zal aangeven waarom.

De werkwijze van ANP en VRG is helder.
Tijdens de 2,5 uur durende hoorzitting heeft Gunter Luyckx, destijds CEO van Permission Machine, de werkwijze uitgelegd: Opdrachtgever Hollandse Hoogte bepaalde achter welke ‘hit’ aangegaan moest worden. De heer Luyckx kwam op mij over als een integere man en hij leek zich te generen dat ik voor zo’n futiliteit voor de rechter moest verschijnen. Niet veel later bleek de heer Luyckx weg bij Permission Machine. Dat hij daar niet op zijn plek zat blijkt wel uit het feit dat hij een ‘boete’ terugbetaald heeft in ruil voor verwijdering van zijn naam: Aan gedupeerde Wetzels die in 2019 een vermakelijk drieluik over zijn mailwisseling met Luyckx schreef. Deel 1.

Het stadium van in gesprek gaan is voorbij.
Na de overname van ANP in 2021 hebben we met een aantal gedupeerden de nieuwe eigenaar middels een brief verzocht om in gesprek te gaan.
Daar is meerdere keren achteraan gebeld doch de heer Oomen weigerde te reageren.

ANP misbruikt haar persmacht
ANP heeft een artikel over de verloren rechtszaak van Permission Machine in Gent van Peter Olsthoorn voor NRC tegengehouden.
Het artikel heeft Olsthoorn later aangevuld en gepubliceerd op Netkwesties.

Praktijken gaan onverminderd door
ANP claimt nog steeds op eigen naam fotorechten van freelancers. ANP is daarvoor al eens op de vingers getikt door de rechter, zie de aangehaalde uitspraak in de dagvaarding bij punt 8.
Mooi voorbeeld is de (inmiddels ingetrokken) claim van studentenkrant Groningen met o.a. 3 foto’s van freelancer Bart Maat.Ik zet dit schrijven op mijn blog, omdat ‘daglicht’ het enige lijkt te zijn waar ANP voor gevoelig is.

Met hartelijke en strijdbare groet,

Martine Bakx

"

Wordt vervolgd!

Ik vind het leuk om de macht uit te dagen. Én ik vind dat ik alles, dat in mí'jn macht ligt, moet doen om de copyrightmaffia te stoppen.
De rechtszaak (deurwaarder, griffie) betaal ik uit eigen zak, salaris gemachtigde mag ik achteraf betalen.
Een kleine bijdrage voor mijn tijd en strijd wordt gewaardeerd.