Bijgewerkt 16 juni 2024
Juristen gebruiken de afkorting MAHP (of MAP) voor een mededeling aan het publiek. Daar bedoelen ze het openbaar maken en publiceren mee. De term is afkomstig uit de Europese Auteursrechtrichtlijn uit 2001:
De allereerste vraag die beantwoord moet worden door de rechter bij auteursrechtgeschillen is of het een MAHP is: Is het werk medegedeeld aan nieuw publiek?
Met een hyperlink bereik je geen nieuw publiek: Een hyperlink verwijst naar een publicatie waarbij de uitgever iedereen met een internetaansluiting voor ogen heeft.
Uitzondering is een hyperlink naar een onrechtmatige publicatie met als doel het openbaar maken ervan. Een onrechtmatige publicatie die zonder hyperlink ernaartoe geen publiek zou hebben.
Sinds het Svensson-arrest uit 2014 geldt het op identieke wijze tonen van een werk in combinatie met een hyperlink naar de bronpublicatie niet als een MAHP, mits de bronpublicatie niet achter een slotje zit. Mét een slotje op de bronpublicatie wordt er wél een nieuw publiek bereikt.
In de Nederlandse wet komt het begrip MAHP niet voor. Artikel 1 van de Auteurswet heeft het over openbaar maken en verveelvoudigen en behandelt dat als twee verschillende begrippen.
Zo kan een werk dat reeds 'in druk verschenen is' niet meer openbaar gemaakt worden volgens artikel 12.1.2. De wet geeft in dat artikel geen uitsluitsel of reeds openbaar op internet staande werken opnieuw openbaar gemaakt kunnen worden.
Het vastleggen van een werk op een voorwerp geldt als een verveelvoudiging volgens artikel 14. De wet geeft in dat artikel geen uitsluitsel of het vastleggen van een werk op een webpagina een verveelvoudiging is.
Doordat de wet het begrip MAHP niet kent, kun je niet uitleggen dat met een hyperlink geen nieuw publiek wordt bereikt. Sterker, de term hyperlink komt in de hele auteurswet niet voor.
Schandalig dat dat anno 2023 nog ontbreekt: Hyperlinks vormen de basis van het internet. Hyperlinks onderscheiden het web van de papieren bibliotheek.
Het gevolg zijn kostbare, oeverloze discussies waar de rechter uiteindelijk moet beslissen of er sprake is van een MAHP:
- Voorbeeld waar de rechter met een ja oordeelt: Het embedded ei
- Voorbeeld waar de rechter hopelijk met een nee gaat oordelen: Insluiten van een nieuwsfeed
Hoogste tijd dat de Nederlandse wet geupdate wordt! Teken en deel de petitie.