MAHP Mededeling Aan Het Publiek

Bijgewerkt 21 mei 2024

Juristen gebruiken de afkorting MAHP (of MAP) voor een mededeling aan het publiek. Daar bedoelen ze het openbaar maken en publiceren mee. De term is afkomstig uit de Europese Auteursrechtrichtlijn uit 2001:

De allereerste vraag die beantwoord moet worden door de rechter bij auteursrechtgeschillen is of het een MAHP is: Is het werk medegedeeld aan nieuw publiek?

Met een hyperlink bereik je geen nieuw publiek: Een hyperlink verwijst naar een publicatie waarbij de uitgever iedereen met een internetaansluiting voor ogen heeft.
Uitzondering is een hyperlink naar een onrechtmatige publicatie met als doel het openbaar maken ervan. Een onrechtmatige publicatie die zonder hyperlink ernaartoe geen publiek zou hebben. 

Sinds het Svensson-arrest uit 2014 geldt het op identieke wijze tonen van een werk in combinatie met een hyperlink naar de bronpublicatie niet als een MAHP, mits de bronpublicatie niet achter een slotje zit. Mét een slotje wordt er wél een nieuw publiek bereikt.

In de Nederlandse wet komt het begrip MAHP niet voor. Artikel 1 van de Auteurswet heeft het over openbaar maken en verveelvoudigen en behandelt dat als twee verschillende begrippen. Zo kan een werk dat reeds 'in druk verschenen is' niet meer openbaar gemaakt worden volgens artikel 12.1.2.

Doordat de wet het begrip MAHP niet kent, kun je niet uitleggen dat met een hyperlink geen nieuw publiek wordt bereikt. Sterker, de term hyperlink komt in de hele auteurswet niet voor.
Schandalig dat dat anno 2023 nog ontbreekt: Hyperlinks vormen de basis van het internet. Hyperlinks onderscheiden het web van de papieren bibliotheek.

Hoogste tijd dat de Nederlandse wet geupdate wordt! Teken en deel de petitie.


Alles op dit blog is en blijft gratis, al kost het meer tijd en frustratie dan me lief is. In 2017 viel ik in de beerput auteursrechtenclaims. Inmiddels ben ik met de studie Mediarecht begonnen omdat ik benadeelden, die in dit commerciële juridische circus vaak nergens terecht kunnen, niet in de kou kan laten staan.
Een kop koffie als steun wordt gewaardeerd.