Sendasmile stopt 1 maart

Heel jammer maar o zo begrijpelijk, Sendasmile stopt na 8 jaar....

Sendasmile is een platform voor wenskaarten. Je kunt er uiteraard echte kaarten mee versturen, je kunt er een kaartenwinkel mee maken en je kunt kaartontwerpen uploaden. Je kreeg een fee per verkochte kaart uit je eigen kaartenwinkel en een fee per verkocht ontwerp. Prijzen lagen niet vast en mocht je verhogen in je eigen webwinkel waarbij de meerprijs voor jezelf was. Waarmee het heel aantrekkelijk werd voor goede doelen.

Klinkt heel goed, heel eerlijk, heel transparant en dat was het ook. Ik heb er destijds, net als vele andere ontwerpers, gelijk een kaartenwinkel met eigen ontwerpen aangemaakt; Kaartje sturen met Artoek. Mijn ontwerpen werden ook in 10 andere kaartenwinkels aangeboden. Het leek me een rendabel en leuk businessmodel. Veel kleine winkeltjes die allemaal promotie maken voor hetzelfde platform. Goede doelen, scholen en stichtingen die zelf rechtstreeks kaarten kunnen verkopen.

En toch gaat de stekker eruit..... Dat komt mijn inziens door:
  • Het zijn kleine bedragen. Het platform moet enorm veel kaarten verkopen om winst te maken.
  • Betalingskosten zijn op zulke kleine bedragen relatief hoog.
  • Het platform moet qua prijs concurreren met kaartenaanbieders die geen fee per kaart voor ontwerp & verkoop hoeven af te dragen.
  • In den beginne was betalen lastig. Dat ging met een machtiging. Pas vrij laat, waarschijnlijk in verband met de hoge kosten, kwam er iDeal.
  • Klanten moeten een account aanmaken.
  • Ze zijn niet "de standaard" geworden om kaarten mee te versturen. Marketingstrategie van andere aanbieders bleek effectiever. Ik zag bonnen bij de Lidl om gratis een moederdagkaart te versturen, reclames etc. Persoonlijk vond ik het verspreidingsmechanisme van dit platform sympathieker; ontwerpers, stichtingen en bedrijven die elk hun eigen toko promoten.

Ontzettend jammer dat het platform verdwijnt. Maar wel logisch; mijn kaartenwinkel leverde al jaren niets op. De domeinnaamhosting kostte meer en heb ik net dus opgezegd.

Tot 1 maart 2019 kun je nog kaartjes bestellen:
Kaartje sturen met Artoek