Categorieën en tags juist gebruiken in Wordpress

Weer een uitstapje naar Wordpress. Elja Daae is met de 2e druk bezig van haar boek en ik had destijds bij de 1e druk een piepklein puntje op te merken over mijn favoriete onderwerp hier op dit blog, namelijk labels. In het Engels en op Wordpress tags genoemd.
In Wordpress kun je overzichten maken van je artikelen met categorieën en tags. Het verschil ertussen leg ik hier uit. Dat verschil is voor veel gebruikers van Wordpress niet duidelijk en er worden veel fouten mee gemaakt.


Je kunt het probleem van "dezelfde woorden" simpelweg vermijden door maar één optie te gebruiken om overzichten te maken: categorieën òf tags. Veel professionele Wordpressers gebruiken om die reden (vermoed ik) alleen categorieën en geen tags.
Als je beide opties gebruikt, zorg dan dat er een wezenlijk verschil zit tussen een categorie en een tag. Gebruik de een bijvoorbeeld voor een opdeling op soort en de ander voor een opdeling op thema. Of gebruik de categorieën voor de hoofdindeling en de tags voor de details.

Bij Blogger (blogspot) treedt het probleem niet op omdat je maar één optie hebt om overzichten te maken van je artikelen, namelijk labels. En daar kun je hetzelfde mee bereiken als bij Wordpress met zijn categorieën en tags. Bij Blogger heb je namelijk vrije keuze hóe je labels (in een rijtje of in een wolk) èn welke labels je toont. En je kunt het labelgadget meerdere keren plaatsen*.
Bij mijn tips- en weetjesblog toon ik de 6 meest gebruikte labels in het "headermenu". En bij "onderwerpen" in de rechterkantlijn laat ik deze 6 labels weg. Zo lijkt het net of ik hoofdcategorieën heb (de labels in het headermenu) en onderwerpen die in zo'n categorie vallen (de labels in de rechterkantlijn).

Om op Elja's aanvulling terug te komen. Ik zou zoiets schrijven als:
"Als je zowel categorieën als tags gebruikt zorg dan dat er een wezenlijk verschil tussen zit. Gebruik de categorieën bijvoorbeeld voor de hoofdindeling en de tags voor de details."


* Ik weet niet hoe dit zit bij Wordpress. Misschien kan het daar ook wel. En dan begrijp ik al helemaal niet waarom ze 2 losstaande opties hebben om overzichten te maken. Dan hadden die opties op zijn minst aan elkaar gekoppeld moeten zitten.