Shoppen door de webwinkelier

Ook al ben ik al bijna 14 jaar webwinkelier, ik koop weinig online. Doch 2 weken geleden was het ineens raak. Maar liefst 4 online bestellingen gedaan. Wat viel mij daar als webwinkelier bij op?

Strandbeest
Ik ben een grote fan van Theo Jansen. Toen ik zag dat dochter (uit haar zelf) youtube-filmpjes zat te kijken met strandbeesten kocht ik de Animaris Ordis Parvus voor haar.
De webwinkel is ouderwets en spartaans. Summiere beschrijvingen bij de producten, levertijd niet te vinden, verzendkosten moesten opgevraagd worden, er werd op het allerlaatst een betalingsfee van €0,60 in rekening gebracht. Afhaakmomenten genoeg. En toch heb ik er gekocht....
Ondanks dat (er kopie├źn van?) het product voor een fractie van de prijs bij Aliexpres aangeboden wordt. En er een Nederlandse webwinkel is die het product voor de helft van de prijs aanbiedt. Weliswaar in een andere doos, maar er staat een filmpje bij van Theo Jansen. Zou het een namaakproduct zijn, of zou het bedoeld zijn voor de Chinese markt dat dat kan voor die prijs?


Perrysport
Dochter was alweer uit haar buitengym-schoenen gegroeid. Ze is nogal een fanatiek sporter en wilde pers├ę een goed profiel onder haar schoen. Bij Perrysport in Zoetermeer waren dergelijke schoenen flink afgeprijsd, maar niet meer in haar maat op voorraad. Wel nog in het centrale magazijn volgens de verkoper. De geduldige verkoper haalde nog een 6e doos, met de bewuste schoen in de juiste maat, maar met een ander profiel. Schoenen pasten goed, de verkoper maakte de bestelling in orde, we betaalden de schoenen aan de kassa en ontvingen ze 2 dagen later thuis.
Perfect. We hoefden niet verder te zoeken. En ik hoefde me niet schuldig te voelen dat ik ergens schoenen pas en dan online bij een andere winkel thuis bestel.


Lidl
Mijn nieuwe nummerbordje voor bij de voordeur had te kleine gaten. Het vijltje waarmee ik ze groter probeerde te maken was binnen een mum van tijd kaal want keramiek is nogal hard. Even googlen leerde dat daar diamantvijltjes voor nodig waren. Diamantvijltjes bleken, na weer even googlen, te koop bij de Lidl. Verzendkosten € 2,99. Voor dat bedrag rijd ik niet op en neer naar de bouwmarkt.

93(!) categorie├źn met vage termen,
bij eentje staat zelfs enkel een streepje
Kijk eens of jullie nog wat nodig hebben bij de Lidl zei ik tegen man en dochters. "Hoe kom ik van de homepage in het winkelgedeelte?" "Waar staan die vijlen? En de rest van het gereedschap?" "Hoe krijg ik een productpagina met dat overzicht aan de linkerkant?" "Hoe blader ik door de producten?" "Hoe krijg ik alle producten van een categorie te zien?"

Ik kom op pagina's waarvan ik vermoed dat ze
voor intern gebruik zijn, en niet voor de bezoeker
Om te eindigen met "Ik hoef niets want ik kan niet zien wat ze allemaal hebben".
De zoekfunctie werkt prima bij de Lidl, maar de site nodigt niet uit tot "windowshopping". De layout is inconsequent, de ene keer een menu links en/of bovenin, de andere keer niet. En het menu gebruikt iedere keer andere woorden. Soms moet je op een plaatje klikken voor een categorie, de andere keer op tekstlink. Er staan broodkruimels die me niet brengen waar ik wil. Kortom ik vind de navigatie een drama en hoop dat ze dat snel aanpassen.
Toch heb ik de vijltjes en een paar andere dingetjes besteld. Die vijltjes had ik immers al bij ze gevonden via Google.

Argumenten om online te shoppen
Waarom koos ik voor deze winkels?
- Gunnen. Ondanks de hogere prijs en de spartaanse, ouderwetse webwinkel kocht ik het strandbeest bij de ontwerper zelf.
- Service van de fysieke winkel. Omdat het product niet op voorraad was in de winkel zelf.
- Vindbaarheid. In combinatie met geen zin om het product offline te gaan kopen. Een gemiste kans is de belabberde navigatie van de online Lidl. Lidl is een van de weinige webwinkels is waar ik impulsaankopen zou doen.
- Prijs. De 4e aankoop was een fiets. Ik kocht die fiets waar hij het goedkoopste aangeboden werd. Daar volgt nog een apart blog over. Ik kan alvast verklappen dat "het goedkoopst" niet altijd het beste argument is om ergens te kopen.