De online boot missen

Tsssssk: Winkelketens die het moeilijk hebben verwijten dat dat komt doordat ze de online boot missen. Er is veel meer aan de hand. En als je een beetje oplet, dan zie je dat het juist de winkels zijn zonder webwinkels die goed draaien. En met goed draaien bedoel ik een goede omzet met een gezonde winstmarge. Want omzet zonder winst..... daar heb je niets aan.

Allereerst wordt de online boot helemaal niet gemist. De meeste grote winkelketens hebben al jaren prima functionerende webwinkels. Ik vermoed juist dat het een van de oorzaken is waarom ze zo slecht draaien:
  • Webwinkels maken en onderhouden kost geld. V&D lanceerde november 2015 nog een gloednieuwe webwinkel!
  • Door gratis verzenden, hoge retourpercentages, veel prijsconcurrentie en hoge marketingkosten wordt er nauwelijks iets verdiend met online verkoop.
  • Wat een winkelketen online verkoopt, verkoopt ie niet meer fysiek. Het gaat ten koste van omzet op de winkelvloer.
Stel je eens voor: De Action of de Primark zou een webwinkel hebben, met gratis afhalen in het stenen filiaal.
De klant moet dan op tijd, vaak minimaal 1 dag van te voren, bestellen (en betalen) voordat hij naar de winkel gaat. Aangekomen in de winkel moet de klant aansluiten in de rij aan de kassa, alwaar zijn bestelling ingepakt klaar ligt. De kassamedewerker zoekt de bestelling op, checkt de legitimatie en/of rekent de bestelling af en geeft de bestelling mee. De klant neemt het ingepakt mee en pakt het thuis uit.
Het stenen filiaal ontvangt voor deze logistiek geen vergoeding onder het mom van het zijn marketingkosten, de klant wordt immers naar de winkel gelokt.
De opbrengsten van internetverkoop zijn meestal voor het moederbedrijf omdat het moederbedrijf verzendt en de webwinkel beheert. Daar zijn rechtszaken over gevoerd.

Terug naar de klant. Waarom zou een klant van te voren bestellen, betalen, wachten, naar de winkel om het af te halen, thuis uitpakken, bekijken of het bevalt en indien niet, weer terug naar de winkel om het geld terug te vragen? Terwijl hij ook gelijk naar de winkel zou kunnen gaan en het product kan bekijken, passen en beoordelen? Bespaart toch tijd, transport en verpakkingsmateriaal?
Redenen om online te kopen bij een winkelketen waar je in een filiaal gaat afhalen zijn:
  • omdat het online goedkoper aangeboden wordt
  • omdat het filiaal het niet op voorraad heeft, de zogenoemde webonly producten
  • gepersonaliseerde en op maat gemaakte producten  
  • aanbiedingen die snel uitverkocht zijn
  • omdat je geen zin hebt om zelf in de drukte je spullen bij elkaar te zoeken
In tegenstelling tot wat ik aan retailadviezen voorbij zie komen kunnen stenen winkels online beter links laten liggen. Òf als etalage, aanvulling en service inzetten. Een klant kan de nieuwe collectie van te voren alvast bekijken. Het assortiment kan uitgebreid worden met maatproducten en webonly (niche-producten en grote artikelen die teveel ruimte in de winkel innemen en toch al thuis afgeleverd werden). Als service kunnen producten gratis naar de klant thuis verzonden worden mocht deze misgrijpen in de stenen winkel.