Scrollen versus klikken

Zo heel af en toe gaat er dankzij Twitter ineens een lampje branden.
Aha! Dat is dé reden waarom ik bij productoverzichten in webwinkels zo'n sterke voorkeur heb voor scrollen i.p.v. klikken naar de volgende pagina (Ik zet zo'n overzicht altijd op het grootste aantal producten).

Scrollen is de handeling waar je mee bezig bent. Die handeling wordt onderbroken zodra je onderaan de pagina belandt. Op dat moment moet je;
  • eerst ontdekken of er nog meer producten zijn
  • beslissen of je nog meer producten wilt zien
  • de cursor bewegen naar de link om naar de volgende producten te gaan
I.p.v. doorscrollen dus......

Een oude reactie van mij op Edwords
Ik heb scrollen altijd gebruiksvriendelijker gevonden dan klikken.
Ik vond en vind het SEOtechnisch beter. Je krijgt bij meerdere pagina's voor een bepaald productoverzicht vrijwel identieke tags; pagina's hebben dezelfde titel, dezelfde omschrijving en urls die op elkaar lijken. Doch wel méérdere urls. Google indexeert meerdere pagina's van hetzelfde voor een bepaalde productcategorie in plaats van 1 pagina waar àl die producten te vinden zijn.

Uiteraard moet je de overzichten niet te groot maken. Niemand gaat 300 producten bekijken. Dus filter en/of label en maak de overzichten overzichtelijk.

En ineens begrijp ik @rsnijders met zijn afkeer van de "lees meer" op blogs.
Hij wil niet onderbroken worden waar hij mee bezig is. Namelijk het lezen van een artikel. De "lees meer" dwingt hem om een beslissing te nemen of hij verder wilt lezen. Zonder die knop had hij waarschijnlijk sowieso verder gelezen.
Toch vind ik het zelf prettig dat als ik op een blog beland, of in een blog zoek, dat ik korte stukjes zie i.p.v. lange lappen tekst. Dan krijg ik sneller een beeld van de Blogger. Dan vind ik sneller iets (terug).
Als ik iets specifieks zoek via Google prefereer ik wèl het volledige artikel en daar land ik meestal ook. Als ik via Twitter, Pinterest, nieuwsbrief o.i.d. wordt doorverwezen wil ik eveneens landen op het volledige artikel. Ik vermoed dat daar de schoen wringt bij Raymond Snijders.