Bounce rate; het weigeringspercentage

De bounce rate; het weigeringspercentage. In Google analytics wordt met bounce rate het percentage bezoekers aangeduid dat slechts 1 pagina van je website bezoekt. Ook als deze bezoeker 3 minuten op de pagina verblijft, een contactformulier invult of zich inschrijft voor een nieuwsbrief wordt dat gezien als een weigering.
Ik vind het een merkwaardige definiëring. Beter zou zijn om het percentage bezoekers dat binnen een paar seconden wegklikt van je site als weigeraars te bestempelen. Vroeger, in die goede oude tijd, was dat ook zo. Weet iemand nog het aantal seconden?

De bounce rate van mijn webwinkel is afgelopen jaren gestaag gestegen. Ik vermoed dat dat een algemene trend is:
 • Er is meer aanbod, men kijkt wat sneller verder. Vergelijk het met 1 schoenenwinkel in een winkelstraat of 4 naast elkaar.
 • Het gebruik van de sociale media is toegenomen, het percentage "voorbijgangers" is daardoor groter geworden. Kijk eens wat er nu in de aanbieding is?
 • Bezoekers "landen" sneller op de pagina waar de info staat die ze zoeken. Rechtstreeks op de contactpagina  als ze je een berichtje willen sturen.

De bounce rate is grillig en wordt voor een groot deel bepaald door het type pagina. Een gedetailleerde productpagina zal een hogere bounce rate hebben dan een overzichtspagina. Omdat een klant op basis van de gedetailleerde info kan beslissen of hij het product wil kopen en bij een overzichtspagina eerst moet doorklikken.

De bounce rate hangt samen met de bezoekduur en het aantal pagina's dat bezocht wordt. Hier een aantal plaatjes van mijn webwinkel. Klik op het plaatje voor een vergroting.

De bounce rate. Hier kun je goed zien dat deze tot begin 2008 anders werd gemeten. Het was toen het percentage dat binnen bepaalde tijd wegklikt. En je kunt zien hoe het gestaag stijgt in de loop der tijd.

De gemiddelde bezoekduur. Redelijk constant.

Het aantal pagina's dat bekeken wordt. Tot begin 2009 draaide het winkelgedeelte in een frame, en vielen alle winkelpagina's onder dezelfde url. De verklaring voor het lagere aantal pagina's dat bezocht werd tot die tijd.

Er zijn 3 "uitschieters" waar te nemen:
 • Begin 2009 heb ik maatwerk laten bouwen. De webwinkel heeft even met dubbele urls en redirects gedraaid. Dit heeft geen invloed gehad op de conversie (verkoop).
 • Halverwege 2009 heb ik een aantal maanden een groot deel van de site op een subdomein gehad verkleedwinkel.artoek.nl. Dit ziet google als een apart domein. Later heb ik het om die reden verhuisd naar een submap www.artoek.nl/verkleedwinkel. Ook dit heeft geen invloed op de conversie gehad.
 • Okt/nov 2009 zijn er flinke problemen geweest met de nieuwe release van de winkelsoftware. Dit heeft wèl flinke invloed gehad op de conversie.
De bounce rate is niet zaligmakend. Sterker nog, zelf kijk ik vooral naar aantal bezoekers, waar ze vandaan komen èn de conversie. En bij mijn blog check ik alleen de statistieken via Adsense.....
De bounce rate heeft, net zoals de verblijfsduur, het aantal pagina's dat bezocht wordt en eindeloos veel meer dingen invloed op je vindbaarheid. Het is een van de weegfactoren in het zoekalgoritme van Google. En het is een handig hulpmiddel om te kijken hoe je een pagina kunt verbeteren wat betreft doorklikken naar een volgende pagina.

In de meeste gevallen is de bounce rate van je homepage het belangrijkste. Daar landen de meeste bezoekers, en als ze daar landen wil je dat ze verder kijken omdat op de homepage meestal niet datgene staat waarnaar ze op zoek zijn.

De bounce rate van mijn homepage. Winkelpagina's draaiden op een subdomein wat de hogere bounce rate tot halverwege 2009 verklaart. Afgelopen maand is de gemiddelde bounce rate van de homepage gedaald naar 18%.

Tips om je bounce rate te verbeteren:
 • Snelle laadtijd. Verwijder die trage uitgebreide facebook plugins maar snel vanaf je homepage.
 • Bezoekers niet uitnodigen om op een externe link te klikken. Verwijder die grote follow me button maar snel vanaf je homepage.
 • Bied een duidelijke navigatie aan. Zodat de bezoeker in een oogopslag ziet waar hij moet klikken om verder te gaan.
 • Gebruik geen subdomeinen maar submappen voor de verschillende onderdelen van je site.
 • Voorkom keuzestress en zet niet teveel op je homepage. De kunst van het weglaten.

Een hoge bounce rate is niet per definitie slecht. Soms zelfs beter. Denk aan bezoekers die dagelijks voorbijkomen om je blog te lezen (=1 pagina). Als die ineens massaal doorklikken naar een 2e pagina kan er wat aan de hand zijn. Het is zinvol om plotselinge wijzigingen in de gaten te houden.