Bedrijfspagina op Facebook

Ik wil het niet, ik wil het niet, ik wil het niet, een bedrijfspagina op Facebook:
  • Het levert teveel frustratie op. Facebook doet niet wat ik wil. Ik kan maar niet doorgronden hoe Facebook precies werkt. Er verandert te vaak wat. Boze tongen beweren dat Facebook met opzet de boel ontregelt, zodat je er langer verblijft.
  • Facebook bepaalt zelf hoe (en of) hij berichten van bedrijfspagina's weergeeft. Dat hangt af van het aantal likes dat zo'n pagina heeft, hoeveel je er adverteert en nog een boel geheimzinnige dingen. Je hebt geen invloed op de reclame die naast jouw content staat, bovendien strijken zij zelf de reclame-inkomsten ervan op. Volgorde, structuur, navigatie, indeling van de berichten, het wordt allemaal bepaald door Facebook.
  • Facebook wordt eigenaar van de geplaatste content, ook als je deze content later weghaalt. Ze slaan alles op. Op andere sites word je gevolgd d.m.v. likes. Je geeft ze toestemming om geplaatste foto's te gebruiken. Ik zie heel veel foto's voorbijschuiven zonder bronvermelding. Daar stoor ik mij aan.
En, zoals ik eerder blogde; ik wil mijn content niet versnipperen. En ik houd gewoon niet van Facebook.

Mijn kleine broertje, druk in de weer met Facebook en diverse fora, bedoelde het goed toen hij gisteravond een bedrijfspagina voor Artoek aanmaakte. Hij volgt mij niet op twitter (omdat ik teveel twitter) dus hij wist niets van mijn aversie af. En toen begon het gedonder.

Ik kreeg deze mail.
Geen ontsnappen meer mogelijk. Ik kon de pagina claimen, bekijken maar niet verwijderen. Ontkennen dat ik de eigenaar was lukte ook niet. Sterker nog, op mijn privé-account via de iPad was ik ineens Artoek i.p.v. Martine Bakx.
En de link onder "Learn more" werkte niet.De bedrijfspagina kreeg gelijk meerdere likes. Ik kletste wat op die pagina met mijn broertje. Ik twijfelde zelfs even. Zou ik dan toch, net zoals iedereen, maar een bedrijfspagina gaan beheren op Facebook? Maar de ergernis sloeg al snel weer toe. Als je opgeeft waar je werkt, op welke school je zit, dan word je automatisch doorverwezen naar een Facebookpagina. Niet naar de site van het bedrijf of school. Vind ik vreselijk chauvinistisch.

Mijn goedbedoelende broertje probeerde vervolgens de bedrijfspagina weer te verwijderen. Dat kan dus niet zomaar. Je kunt hem deactiveren. Dan belooft Facebook hem over 2 weken te verwijderen. Tenminste als je tussentijds niet meer inlogt. Inloggen ziet Facebook als teken dat je hem toch niet wilt verwijderen. En echt verwijderen doet Facebook niet. Als je na een halfjaar besluit een nieuw account aan te maken, dan staan hokuspokuspilatespas, ineens al je oude gegevens er weer.
Google maar eens even; blogposten vol met problematiek over het verwijderen van Facebookpagina's.

Bezint eer ge begint met Facebook.
Alhoewel ik moet toegeven dat voor het sociaal gebeuren (scholen, sportverenigingen, familie, fora) Facebook heel goed kan werken en ik het zelf ook gebruik.

Update: 2 uur na plaatsing van dit bericht krijg ik dit in mijn mailbox.
Ik wil het niet, ik wil het niet, ik wil het niet, een bedrijfspagina op Facebook.
Tssssk en dat gebedel om likes.