Zoekmachines

Zoekmachine-optimalisatie
De Engelse afkorting is SEO. SEO ik geloof d'r niet meer in. Al tijden niet meer.
Okay, de term SEO, daar valt meer dan alleen zoekmachine-optimalisatie onder. En er gebeuren nog steeds goede dingen. Maar het etiketje klopt niet. Het is vindbaarheid waar men zich mee bezig houdt.
Ik roep al jaren; richt je op de bezoeker, dan volgt de zoekmachine vanzelf.
Zelf doe ik dat voor mijn verkleedwinkel o.a. door relevante content, content waar mijn doelgroep wat aan heeft, te delen op traktatieblog en feestjesblog. (I know, dit blog is off-topic).

Intelligente zoekmachines
Zoekmachines worden steeds intelligenter. Zoekmachines geven steeds beter de resultaten weer die jij wilt zien.
Een zoekmachine weet dat als jij op "Pippi verjaardagspartijtje" zoekt, dat resultaten met "Pippi feestje" ook goed zijn.
Een zoekmachine komt met synoniemen op. Een zoekmachine filtert de spelfouten eruit. Een zoekmachine laat resultaten zien met goede content. Content die veel bezocht wordt, content waar bezoekers niet gelijk wegklikken. Geen overgeSEOoptimaliseerde teksten waar om de 3 woorden een trefwoord staat. Zoekmachines tonen verschillende resultaten, geen duplicaten. En zoekmachines zijn dol op NIEUW.

Spelletjes spelen met zoekmachines
Het is een leuke sport. Scoren bij Google. Uit de gevarenzone blijven als ze weer met een update komen. Juichen als sites die de "regels" overtreden strafpunten krijgen. Ja ik verkoop cheerleaders.
Uitvogelen waarom het ene idee wel werkt en het andere niet. Bijhouden hoe goed je site scoort met bepaalde woorden.
En toch maak ik me de laatste tijd zorgen. Of dit spelletje nog wel leuk blijft voor een webwinkel.

Adverteren bij zoekmachines
Voor zoekers zijn zoekmachines gratis. Zoekmachines verdienen hun geld met reclames van bedrijven die gevonden willen worden. Ze zijn aan het aftasten hoe ver ze er mee kunnen gaan. Mijn schrikbeeld is Amerika. Daar ziet de resultatenpagina van Google er zo uit:
December 2011 (!) Bron http://www.seobook.com/forget-seo
Een organisch resultaat staat er niet meer tussen. Alle getoonde resultaten zijn betaalde resultaten. In Nederland komen de betaalde resultaten ook steeds prominenter in beeld (Bron Edwords; Adwords steeds prominenter..).
Je ziet op de afbeelding resultaten van Google Shopping. Google shopping is een zoekmachine waarmee je zoekt in webwinkels. Je scoort op basis van relevantie. Het is geen prijsvergelijker. In Nederland is Google shopping NOG gratis. Maar voor hoe lang?

Commerciële resultaten
Die advertenties in combinatie met de toenemende intelligentie van zoekmachines doen mij vrezen dat commerciële resultaten strafpunten gaan krijgen in de toekomst. Enerzijds omdat Google een commercieel resultaat liever betaald vertoont. Anderzijds omdat goed scorende commerciële sites overgeSEOoptimaliseerd KUNNEN zijn. Dankzij veel kunstmatige backlinks bijvoorbeeld. Omdat ze teksten SEO-geoptimaliseerd laten schrijven. Als je zoekt op "band plakken" staat de Hema op de eerste pagina. Dat is niet omdat ze de meest relevante en fijnste omschrijving hebben, maar omdat ze het best geSEOoptimaliseerd zijn.
Mocht Google in de toekomst commerciële resultaten minder goed willen laten scoren, dan kan Google de commerciële sites er makkelijk tussenuit vissen. Ze zwemmen zo in de Google fuik. Door Adwords te gebruiken. Door mee te doen aan Google Shopping. Door in Analytics de e-commerce functie aan te zetten.

Toch is er hoop
Die hoop.....dat is de marktwerking. Google zal de resultaten moeten blijven tonen die de zoeker wil zien. Anders gaat deze een andere zoekmachine gebruiken.
Bij een HD-monitor kan je nog wel een pagina laten zien met alleen betaalde resultaten, omdat de zoeker waarschijnlijk van plan is om een monitor te kopen, maar bij het woord kikkertraktatie* niet.
Een commercieel resultaat is niet altijd een ongewenst resultaat. Het eerder genoemde resultaat van de Hema is geen slecht resultaat maar geeft gewoon de info die je zoekt.

Conclusie
Meer dan ooit geldt; richt je op de bezoeker. Niet op de zoekmachines.
Ik ga gewoon door met het delen van content. En de zoekmachines nog meer negeren. Ik ga (proberen) minder tijd te besteden aan Analytics, aan de pagerank en aan mijn serptooltje.
En overwegen of ik nog tijd ga steken in Google Shopping. Uit deze vraag komt deze post voort maar dat terzijde. Het was destijds nogal een klus om de feed goedgekeurd te krijgen. Bij mijn nieuwe winkelhost moet ik hem weer opnieuw aanmaken. Hoe lang zal Google Shopping nog gratis blijven in Nederland? Wat gebeurt er allemaal met de gegevens die in de feed staan? Waarom geeft Analytics niet op een makkelijke manier inzicht hoeveel bezoekers er afkomstig zijn via Google shopping?

* Op het moment van schrijven staat een hele oude nieuwsbrief op 1 in de organische zoekresultaten. Boven de kikkertraktatie uit de winkel. Dat is vreemd. Die nieuwsbrief is in tegenstelling tot de productpagina uit mijn webwinkel oud, nooit geupdate, heeft slechts 1 backlink, staat niet in de feed van Google shopping, is weinig bezocht, gaat over meerdere dingen dan alleen een kikkertraktatie, het woord komt niet voor in de url, is minder relevant zou je zeggen. Zou Google nu al niet-commerciële sites voorrang geven? Of is de kikkertraktatie in mijn winkel overgeSEOoptimaliseerd? Net zoals de kikkertraktatie op mijn blog, die weliswaar nog net op de 1e pagina staat, maar lager dan de nieuwsbrief en de webwinkel.