Productpagina's

Een dezer dagen stap ik over naar een andere winkelhost (e commerce platform). Van mijnWinkel naar Luondo. Veel dingen vind ik fijner werken bij Luondo. Dat ik beperkt word bijvoorbeeld. Dat is prettig. Anders ga ik door, totdat het precies is zoals ik wil. Wat meestal inhoudt dat ik 90% van mijn tijd verspil.
Toch doet het pijn dat ik afscheid moet nemen van de oude layout van de productpagina's. Daarom hier een vergelijking als blijvende herinnering.
De oude layout stamt van ruim 3,5 jaar geleden.
Let op; het zijn printscreens, het gedeelte boven de vouw zonder achtergrond wordt getoond. Oude pagina's zijn smaller dan de nieuwe.

De oude productpagina
Nieuwe productpagina met foto klein weergeven
Nieuwe productpagina met foto groot weergeven

In de oude layout is alles "uitgeklapt". De klant hoeft niet te klikken om de foto te vergroten (foto's staan op maximale grote). De klant hoeft niet te klikken om de bijbehorende producten te zien. De klant hoeft niet te zoeken naar de 2e en 3e foto.*

Nieuwe layout heb ik 2 opties, foto klein weergeven, foto groot weergeven:
- Foto klein weergeven vind ik ielig staan.
- Foto groot weergeven begint de tekst pas onder de foto waardoor de bestelbutton al snel onder de vouw komt. Ook is dan niet in één oogopslag duidelijk dat er meerdere foto's zijn, omdat die ook onder de vouw staan. Bovendien heeft de zoomfunctie geen waarde. De foto staat op zijn grootst. Als je inzoomt verschijnt dezelfde foto.

In de nieuwe layout zit nogal wat nutteloze (wit)ruimte. Ondanks dat de pagina's breder zijn kan ik minder laten zien van de producten. Omdat de tekst pas onder de (grote) foto begint. Omdat de verplichte zin "verwachte levertijd" bijna 3 cm van de hoogte inneemt. Omdat ik de verplichte rechterkolom niet gebruik ontstaat daar een lege ruimte. Omdat het bovenstuk niet smaller kan.

Maar goed. Er komt een grote vormgevingsupdate aan binnenkort!

Dan de overzichtspagina's. Perfectionistisch als ik ben (maar ook omdat ik al 10 jaar een webwinkel heb) verkleinde ik alle afbeeldingen in de oude shop handmatig. Omdat ik veel portret -niet-landscape- afbeeldingen heb, heb ik destijds gekozen voor 180 x 250 pixels, dan pastten er 4 afbeeldingen naast elkaar.
Dat kan niet meer. Luondo gebruikt de hoofdafbeelding voor de overzichtspagina's, verkleint deze en zet ze in een vierkant. Beter voor mij. Want inmiddels heb ik naast portret ook landscape afbeeldingen. Het is minder werk. En misschien was die 180 x 250 wel erg groot. Te groot.

Oordeel zelf:
De oude overzichtspagina "ridders"

De nieuwe overzichtspagina "ridders"

- Blijft jammer natuurlijk van die witte rechterkolom.
- De prijzen vind ik wat te pontificaal. Deze worden standaard hetzelfde weergegeven als buttons.
- Jammer dat je niet kunt bestellen vanaf de overzichtspagina.
- Jammer dat je niet kunt zien vanaf het overzicht dat iets uitverkocht is (kon wel).
- Niet helemaal duidelijk of de tekst nu onder of boven de foto staat.
- Wel goed dat "bekijken" er niet meer is. Dat is in die 3,5 jaar overbodig geworden.

Anyway, er komt een grote vormgevingsupdate aan.

PS, de oude winkel is, als het goed is, nog maar kort te bewonderen op www.artoek.nl 

* Dat een klant niet hoeft te zoeken, niet hoeft te klikken, niet hoeft te zoomen is goed voor SEO. Want als een bezoeker dat niet hoeft te doen, dan hoeft Google dat ook niet.
Linkjes naar de bijbehorende producten staan niet verborgen achter een klik.
Ik heb mij laten vertellen door @bloknood dat Google grotere foto's prefereert. Vermoedelijk omdat de bezoeker dat ook prefereert. Ook daarom liever uitgeklapte foto's.