donderdag 9 augustus 2012

Géén kortingscode!

Laatst bestelde ik Birkies voor mijn dochters. Tijdens het afronden van de bestelling stuitte ik op een invulveld voor de kortingscode.

Ik dacht:
- Verhip hier moet ik een code invullen die ik niet heb!
- Als ik niets invul ben ik een dief van mijn eigen portemonnee!
- Heb ik niet nog een voucher liggen van € 20,- van de concurrent?

Ik deed: 
- Ik surfde naar de concurrent. Doch deze had de gewenste slipper niet meer op maat.
- Ik googelde "kortingscode + winkelnaam".
- Ik zocht vergeefs naar de kortingscode op meerdere kortingssites.
- Gefrustreerd klikte ik terug naar de winkelwagen. Via het nog openstaande tabblad. Bewust niet via een advertentie op zo'n site waar je niet kun vinden wat ze zeggen te hebben.
- Ik rekende, 20 minuten later dankzij het invulveld, af. Met het gevoel teveel betaald te hebben.


Gisteren zag ik de volgende tweet voorbijkomen:


Webwinkeliers hebben niet door dat ze dat veld beter weg kunnen laten.
Klanten zoeken naar kortingscodes, omdat er naar zo'n code gevraagd wordt tijdens het afronden van een bestelling. Kortingcodes-sites floreren en maken winst door advertenties van de laatst bezochte winkels...

In die 10 jaar dat ik meedraai, heb ik het nooit overwogen.
Omdat;
 1. Het leidt af. Klanten worden aangezet tot een andere actie dan het afronden van de bestelling.
 2. Het is een extra invulveld. Gouden regel is dat je een klant zo min mogelijk velden moet laten invullen.
 3. Het schept onbehagen en onduidelijkheid. Ik ben een voorstander van WYSIWYG. En niet de klant met een volle winkelwagen, waarvoor hij op dat moment bereid is te betalen wat het kost, de indruk te geven dat hij korting had kunnen krijgen als hij maar een code gehad had. En misschien had hij zijn winkelwagen nog voller geladen als hij wist dat hij korting kreeg om in aanmerking te komen voor gratis verzenden.
 4. Het kost tijd en geld. Je moet het implementeren. Je geeft korting weg. Je moet acties opzetten, opvolgen en beïndigen.
 5. En, last but not least, ik houd gewoon niet van korting. Ik doe niet mee met seizoensuitverkoop omdat ik vind dat verkleedkleding tijdloos en duurzaam moet zijn. Korting vind ik een belediging voor de makers van mijn fairtrade handel. Het is al niet rechtvaardig dat de makers een veel lager uurtarief krijgen. Dat je een produkt, waar 4 uur werk inzit, kunt kopen voor een fractie van het Nederlandse uurtarief.
Als je persé korting wilt aanbieden. Noem het veld dan anders; "kadobon verzilveren", "tegoedbon inleveren". Opdat je niet de indruk wekt dat een klant korting misloopt.

3 opmerkingen:

 1. mooi beschreven, heb het dan ook met veel interesse gelezen. wij dragen wel zo'n balk in het afrondingsscherm maar geven duidelijk op de site aan hoe je deze kan gebruiken en hoe je aan deze code komt. Het vervelend vinden dat mensen je gaan mailen hierover vind ik persoonlijk wat raar. Ik heb altijd geleerd dat je mensen te woord moet staan, het liefst op een open en eerlijke manier. als ik denk ergens korting te kunnen krijgen wil ik dat ook hebben ook, mijn klanten dus ook!

  nou, hoe het ook zijn mag. Je hebt een heel goed punt en dat zet me zeker aan het denken.

  Groet,
  Rik Zwiers

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik doe zeer vaak wat jij nu beschrijft, zeer frusterend inderdaad.
  Het moet natuurlijk ergens zichtbaar staan om een kortingscode in te geven; maar als die kortingscode net boven de 'bestelling bevestigen' knop staat, dan is de site niet goed bezig. Het klinkt banaal allemaal waarschijnlijk voor de webwinkels, maar het is het zeker niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Owwwww, vandaag plaatste ik een tweet van een bestelling. Voor € 2,50 korting. Ging de korting ervanaf, kwamen er € 9,- verzendkosten bij ivm zakken onder bestelwaarde waarbij franco verzonden werd.
  Kreeg de neiging om de hele bestelling dan maar weer te cancelen.

  BeantwoordenVerwijderen